Ένα αγριολούλουδο που συναντάμε μόνο στην Ακρόπολη καταγράφθηκε για πρώτη φορά το 1908, πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης

Η Ακρόπολη και όσα υπάρχουν εκεί είναι ένα από τα θαύματα του ελληνικού πολιτισμού. Το μνημείο του ιερού βράχου δεν είναι όμως το μοναδικό θαύμα που συναντάει κανείς σε αυτόν. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, ένα φυτό των 20 εκατοστών περίπου.

Κάθε χρόνο, από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, ανθίζει χαρίζοντας με τα ρόζ άνθη του μια ξεχωριστή εικόνα. «Επέλεξε» να ζει σε αυτό το μέρος και δεν μπορεί κανείς να το βρει πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο.

Στις 30 Αυγούστου του 1906 συλλέχθηκε από τους Γάλλους βοτανολόγους René C.J.E. Maire (1876–1949) και Marcel G.C. Petitmengin (1881–1908), που έκαναν περιοδεία κατά τη διάρκεια του 1904 και 1906 στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα συλλέγοντας φυτά.

Για πρώτη φορά καταγράφθηκε το 1908 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Halacsy με την ονομασία Micromeria athenae.

Για κάποια χρόνια, από το 1908 και ειδικά την μεταπολεμική περίοδο τα ίχνη του φυτού, που έχει όνομα «μικρομέρια» χάνονται. Το 1998, ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρτέμης Γιαννίτσαρος κάνει λόγο για “εξαφανισθέν είδος από την ελληνική και γενικά την παγκόσμια χλωρίδα” και το 2003, ο βοτανολόγος Θεοφάνης Κωνσταντινίδης σε άρθρο του αναφέρεται στην Micromeria acropolitana την οποία “εδώ και έναν αιώνα κανένας δεν έχει ξαναδεί ούτε στο βράχο της Ακρόπολης ούτε κάπου αλλού”. Το 2004 ανακαλύφθηκε ξανά από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη κατά τις μελέτες του για το οικοσύστημα του Ιερού βράχου και ταυτοποιήθηκε το 2009 από τη βοτανολόγο δρ Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Από τότε η τοποθεσία του φυτού παραμένει μυστική για την προστασία του.

(thebest.gr)