Ένα «σπίτι του μέλλοντος» στο Βόλο. Είναι ενεργειακά ανεξάρτητο και με μηδαμινά έξοδα

Δυο Βολιώτες έφτιαξαν το «πρώτο παθητικό» κτίριο στην Ελλάδα. Τα «παθητικά σπίτια» θεωρούνται τα κτίρια του μέλλοντος αφού είναι ενεργειακά ανεξάρτητα και με μηδαμινά έξοδα.

Ο Στέφανος Χατζούλης και η Χριστίνα Γεωργιάδη χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους, δηλαδή να μελετήσουν, να σχεδιάσουν να υλοποιήσουν την ιδέα του και να λάβουν διεθνή πιστοποίηση για το κτίριο.
Σύμφωνα με το mycitynet.gr, από τα περίπου 100.000 τέτοια σπίτια που έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως, μόνο 850 πληρούσαν όλους τους όρους, έλαβαν την διεθνή πιστοποίηση από την αρμόδια αρχή, το «Passive House Institute» και είναι καταχωρημένα στην παγκόσμια βάση δεδομένων παθητικών σπιτιών.

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών και βρίσκεται στην Αγριά Βόλου. Στη φάση των πειραματικών δοκιμών το κτίριο θερμάνθηκε μόνο με τζάκι ή ακόμα και με ένα κλιματιστικό τοίχου, ισχύος 14000ΒΤU.

Στην περίπτωση που στο σπίτι υπήρχε εγκατεστημένο λεβητοστάσιο με συνήθη για το μέγεθος του σπιτιού δεξαμενή πετρελαίου τριών τόνων, το πετρέλαιο της δεξαμενής θα τελείωνε μετά από 25 χρόνια.

Αντίστοιχα το καλοκαίρι, η ως άνω κατοικία μπορεί να παραμένει δροσερή, με τη χρήση ενός και μόνο κλιματιστικού, δυναμικότητας μόλις 14000BTU.

(zoygla.gr)