«Έφυγε» απ’ τη ζωή ο Βαγγέλης Φλωράτος, ένας «Κεφαλονίτης 100%»!

Η Γη του Πυργίου, που τόσο αγάπησε, που στην κυριολεξία λάτρεψε και ύμνησε με το μοναδικό δικό του τρόπο, «υποδέχθηκε» σήμερα το συμπατριώτη μας ποιητή και λογοτέχνη Βαγγέλη Φλωράτο, εκδότη της διμηνιαίας σατιρικής εφημερίδας «Το Κεφαλονίτικο Δαιμόνιο».

Ο Βαγγέλης Φλωράτος, «έφυγε» προχθές (17/4) από τη ζωή στην Αθήνα, στο Ναυτικό Νοσοκομείο που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας πίσω του πλούσια παρακαταθήκη στο χώρο της Ποίησης, της Λογοτεχνίας και της Παράδοσης της Κεφαλονιάς.

Ο Βαγγέλης Φλωράτος, περπάτησε με δύναμη και αξιοπρέπεια σε όλα τα μονοπάτια που τον οδήγησε η ζωή, όταν στην ηλικία των 84 χρόνων, έχασε την μητέρα του. Η ζωή ήταν σκληρή γι’ αυτόν και τον μεγαλύτερό του αδερφό Λεωνίδα.

Τελείωσε, παρόλα αυτά, το Σχολείο με πολλές στερήσεις και όταν βρέθηκε στην Αθήνα εργάστηκε σε εργοστάσιο κατασκευής σουμιέδων για στρώματαενώ παράλληλα φοιτούσε σε τεχνική σχολή. Με σκληρή δουλειά έφθασε μέχρι τη θέση του Τμηματάρχη της ΟΥΛΕΝ (ΕΥΔΑΠ), ενώ ταυτόχρονα δούλευε οδηγός ΤΑΧΙ.

Παντρεύτηκε τη Νίκη Ζησιμοπούλου, στυλοβάτρια στη ζωή του και της οικογένειάς τους, που έφυγε από τη ζωή πριν περίπου 12 χρόνιαακριβώς πριν από 15 χρόνια (18 Απριλίου 2004).

Ήταν πατέρας δύο παιδιών, του Κώστα, απόστρατου Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού και της Ουρανίας, καθηγήτριας Αγγλικής Φιλολογίας, ενώ η ζωή τον αξίωσε να δει πέντε εγγόνια και ένα δισέγγονο.

Η οικογένειά του, οι φίλοι του και οι συχωριανοί του, είπαν το τελευταίο αντίο στον Βαγγέλη από τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και Αγίων Πάντων στο Χαράκτι Πυργίου, στο Χωριό του.

Ο Βαγγέλης Φλωράτος υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης των εφημερίδων μας «Νέας Κεφαλονιάς» και «Ημερήσιου». Ήταν ο «δικός μας» άνθρωπος, με την αξέχαστη δική του στήλη «Κεφαλονίτικα 100%».

Ο «Η» και οι συνεργάτες του αποχαιρετούμε τον αγαπημένο Βαγγέλη και είμαστε σίγουροι, ότι εκεί, στα Ουράνια, πάλι η πένα του θα είναι δραστήρια.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους αγαπημένους του.

 Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Φλωράτος

Ο Βαγγέλης Φλωράτος γεννήθηκε στο Χαράκτι Πυργίου (17-3-1932). Γονείς του ήταν ο Διαμαντής και η Ουρανία Φλωράτου.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. (Ε.Ε.Λ.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύθηκαν στη «Φιλολογική Βραδινή» το 1958.

Από το 1972 μέχρι το 1990 ήταν μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «Θησαυρός» σελίδα 71, με τον τίτλο «Η ζωή κάνει φάρσες».

Ευθυμογραφήματα του έχουν δημοσιευτεί επί 20ετία στο περιοδικό «Ελληνίς» Αυστραλίας, στην εφημερίδα «Πρωινή» της Νέας Υόρκης, στην εφημερίδα «Νέα Κεφαλονιά», στο περιοδικό «Τραστ του γέλιου» κ.λπ.

Από το 1980 ήταν ο μόνιμος χρονογράφος της μηνιαίας Κεφαλονίτικης εφημερίδας «Τα Νέα Κεφαλονιάς και Ιθάκης».

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Φλωράτος, αυτασαρκάζεται στο βιβλίο του «Πετριές στον Ήλιο»: «Όταν βλέπω άνθρωπο συνοφρυωμένο, μια καμπάνα μέσα μου χτυπάει πένθιμα και μέχρι να τον προσπεράσω νομίζω πως βαδίζω προς την ανυπαρξία. Όταν βλέπω άνθρωπο με γελαστό πρόσωπο, άλλη καμπάνα χτυπάει μέσα μου γιορταστικά. Αυτόν τον άνθρωπο αργώ επίτηδες να τον προσπεράσω για να μην τελειώσει το πανηγύρι. Έτσι είπα να σταματήσω να ρίχνω «Πετριές στον ήλιο» γιατί κατάλαβα ότι αυτό ήτανε χάσιμο χρόνου. Είπα μέσα μου: Προσπάθησε μέσα απ’ τον βάλτο σου να βγεις να ανταμώσεις το γέλιο. Προσπάθησε όμως αυτό το γέλιο να το μοιράζεις χωρίς διάκριση! Κι είναι αλήθεια ότι προσπάθησα! Δεv ξέρω αv το κατόρθωσα. Προσπάθησα όμως. Έτσι έμαθα ότι το γέλιο ή η σάτιρα όπως λέγεται, είναι το φάρμακο που μαλακώνει τον πόνο. Όταν μάλιστα σατιρίζεις κεφαλλονίτικα είναι βέβαιο ότι το γέλιο είναι πιο πλατύ».

 Αναλυτικά το έργο του:

1960: «Το παραμύθι της άνοιξης» Ποίηση

1990: «Ου μοιχεύσεις» Ευθυμογράφημα

2000: «24 ώρες απ’ τη ζωή ενός παντρεμένου» Μυθιστόρημα

2004: «Πραματευτής» αναδρομή στη προσεισμική Κεφαλονιά Ποίηση

2005: «Ο Πραματευτής», αναδρομή στην προσεισμική Κεφαλονιά (β΄ έκδοση).

2005: «Ιδού ο άνθρωπος, Ιδού το σόι του» Ιστορικό

2006: «Κεφαλονίτικα 100%» Α! τόμος Χρονογραφήματα

2006: «Κεφαλονίτικα 100%» Β! τόμος Χρονογραφήματα

2006: «Το Φλωραταίϊκο γενεαλογικό δέντρο» Ιστορικό

2007: «Πετριές στον Ήλιο» Σατιρική ποίηση

2007: «Στιγμές μοναξιάς» Λυρική ποίηση

2009: «Το καφενείο της Αντωνίας» Ηθογραφία

2010: «Κεφαλονίτικα Σατιρικά τόμος Γ!» Χρονογραφήματα

2010: «Ο άντρας της γυναίκας μου» Μυθιστορόμα

2011: «Γυναίκες τα Άνθη του καλού»! Ποίηση

2011: «Λόγια της στάνης» …Σαϊνης Βασίλης Βιογραφία

2012 Κυκλοφόρησε το Βιβλίο «Έργα και ημέρες «Μιχάλης Στεφανάτος» Βιογραφία

2013: «Διάλειμμα εντός μνημονίου», ποίηση.

2013: «1928-2013, Η Μεγάλη Διαδρομή», αφιέρωμα στον Σύλλογο Συνταξιούχων της ΕΥΔΑΠ.

2014: «Κεφαλονιά του τότε και του τώρα – ιστορίες για αγρίους και μη», ιστορίες, ποίηση

2015: « Το Πυργί της Κεφαλονιάς στο πέρασμα των αιώνων (1845-1953)», ιστορικό, λαογραφικό, βιογραφικό, φωτογραφικό λεύκωμα

2016: « Το Πυργί της Κεφαλονιάς στο πέρασμα των αιώνων (1845-1953)», ιστορικό, λαογραφικό, βιογραφικό, φωτογραφικό λεύκωμα (Ανατύπωση-διορθώσεις)

2017: «Λυρικών Ψιχάλες», ποίηση

Από το 2000 ήταν χρονογράφος στη καθημερινή Κεφαλονίτικη εφημερίδα «Ο Ημερήσιος».

Από τον Δεκέμβρη του 2004 εξέδιδε την διμηνιαία σατιρική εφημερίδα «Το Κεφαλονίτικο Δαιμόνιο».