Αναπάντητα ερωτήματα για την πτώση του διθέσιου αεροσκάφους στη Λάρισα με δύο νεκρούς. Μεγάλο το αίνιγμα για τους εμπειρογνώμονες

Σοκ αλλά και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η μοιραία πτήση του μονοκινητήριου αεροσκάφους, που κατέπεσε στη Λάρισα οδηγώντας στο θάνατο τους δύο επιβαίνοντες.

Οι συνθήκες της συντριβής του διθέσιου αεροπλάνου σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο της Τερψιθέας, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί, παραμένουν αίνιγμα για τους εμπειρογνώμονες, που προσπαθούν να εξακριβώσουν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Το μικρό  TL – 20 είχε αγοραστεί πρόσφατα – πριν από περίπου δύο χρόνια –  από την Τσεχία και πληρούσε όλες τις προδιαγραφές, έχοντας περάσει όλους τους ελέγχους ασφαλείας.

Συμφωνά με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πτώσης ενεργοποιήθηκε το σύστημα ομαλής προσγείωσης με αλεξίπτωτο, το οποίο όμως δεν άνοιξε ποτέ, με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση και το θανάσιμο τραυματισμό των χειριστών του.

Η τελευταία επικοινωνία του πιλότου με την 110 Πτέρυγα Μάχης έγινε στις 20.40 το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.
«Σε 15 λεπτά θα σε καλέσω … στο Κουτσόχερο … προσεγγίζοντας την Τερψιθέα για touch and go (μτφ. άγγιγμα και απογείωση)» ήταν τα λόγια του κυβερνήτη.
Λίγο μετά τις 21.15 ο πομπός εντοπισμού έκτακτης ανάγκης του αεροσκάφους εξέπεμψε σήμα κινδύνου και στις 21.30 το αεροσκάφος τέθηκε σε φάση κινδύνου από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Μετά από πέντε ώρες αναζητήσεων, το κουφάρι του TL – 20 βρέθηκε τελικά στις 3 τα ξημερώματα στην αγροτική περιοχή Δένδρα, έξω από τη Λάρισα, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το αεροδιάδρομο προσγείωσης της Τερψιθέας.

Η σμπαραλιασμένη άτρακτος εντοπίστηκε από πολίτη που ειδοποίησε την Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας έσπευσαν στο σημείο και έστησαν επιχείρηση διάσωσης των δύο επιβατών αλλά ήταν ήδη αργά.
Αμφότεροι ήταν νεκροί, δεμένοι στα καθίσματά τους, και ο θάνατος τους ήταν ακαριαίος.

Τη ζωή του έχασε ο ιδιοκτήτης του μονοκινητήριου, Διονύσης Τσεκούρας,  γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της εμπορίας και διανομής μάρκας καφέ.  Ο 43χρονος με καταγωγή από την Αμφιλοχία ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Η κηδεία του τελέστηκε χθες το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα μέσα σε κλίμα οδύνης.

Συντετριμμένοι οι συγγενείς και οι φίλοι του άτυχου επιχειρηματία  του είπαν το τελευταίο «αντίο» ενώ
η σύζυγος, η μητέρα και οι δύο κόρες του επιχειρηματία ήταν αδύνατον να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Ο δεύτερος επιβάτης ήταν ο 34χρονος Νικόλαος Γρηγορίου, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ήταν ο πιλότος σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης.

Ο άτυχος επισμηναγός υπηρετούσε στην Καλαμάτα ως εκπαιδευτής, ενώ παλαιότερα είχε περάσει από μονάδα της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας. Αμφότεροι ήταν εμπειρότατοι πιλότοι αλλά και πολύ καλοί χειριστές του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους.