Αν τη χάσουμε και αυτή, χαθήκαμε!

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Το 2000, όταν ο κύριος Γιαννίτσης παρουσίασε την πρότασή του για το ασφαλιστικό, κανένα πολιτικό κόμμα και κανένας υπουργός του ΠΑΣOΚ δεν την στήριξε. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την επερχόμενη έκρηξη του ασφαλιστικού, τον αποκαλούσαν ‘καλαμοκαβαλάρη’. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, οι πλείστοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων, είτε λαϊκίζουν είτε αγνοούν ότι η εναλλακτική λύση των συντάξεων «πείνας» είναι η παντελής διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία πρέπει να ανασυνταχθούν εκ βάθρων και οι συνταξιοδοτικές απολαβές των πολιτών να αντανακλούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά τον χρόνο εργασίας τους.

Κάθε φορά που ο κύριος Τσίπρας ομιλεί στη βουλή, συνεχώς επαναλαμβάνει το αυτονόητο – ως απειλή μάλιστα – λέγοντας ότι ο λαός τον ψήφισε για να κυβερνήσει και θα κυβερνήσει! Μα δεν πιστεύω να υπάρχει Έλληνας που να αγνοεί ότι οι πρωθυπουργοί οφείλουν να κυβερνούν και όχι να λένε πως πρόκειται να κυβερνήσουν! Πολύ φοβάμαι όμως ότι ο κύριος Τσίπρας δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και διακυβέρνησης της χώρας.

Όταν για πρώτη φορά άκουσα τον κύριο Σαμαρά να μιλάει στο Ζάππειο για ισοδύναμα και άλλα, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι το μαγαζί που λέγεται ‘Ελλάδα’ επρόκειτο να μπει σε μεγάλες περιπέτειες… ότι πήγαινε για λουκέτο. Σήμερα ακούω ξανά περί ισοδυνάμων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι αν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, θα είχαν ήδη κατατεθεί. Μιλούν για δήθεν ισοδύναμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και εννοούν ότι αυτό το κόστος θα πρέπει να το επωμιστεί ο ταλαίπωρος εργαζόμενος που το παιδί του πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο και φυσικά πολύ σπάνια στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων. Και μιλώντας για την παραπαιδεία των φροντιστηρίων… μήπως εσείς γνωρίζετε κανέναν καθηγητή που να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και να εκδίδει αποδείξεις; Αστεία πράγματα!

Εξ άλλου, όταν οι πολιτικοί μιλούν για ισοδύναμα, αναφέρονται σε μείωση συντάξεων, μείωση αποδοχών ταμείου ανεργίας, μείωση κοινωνικών παροχών, κ.ο.κ. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να μειώσει την όρεξη που έχει το αδηφάγο κράτος μας. Έτσι, εξακολουθεί και σήμερα να απασχολεί 7.000 υπαλλήλους που αμείβονται με 2.800 ευρώ καθαρά τον μήνα, εκ των οποίων 97 υπάλληλοι του OΒΙ αμείβονται με 7.000 μηνιαίως, 15 μισθούς τον χρόνο, συν διάφορα άλλα επιδόματα.
Και ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν έναν δυσβάστακτο ΕΝΦΙΑ, το κράτος συνεχίζει να ενισχύει το ασφαλιστικό ταμείο των υπαλλήλων της ΔΕΗ με 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όμως η κατάργηση της εν λόγω χρηματοδότησης και μόνο ισοδυναμεί με 23% μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο τελευταίος θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω κατά 10%, αν αυξανόταν η φορολογία στα ποτά και στα τσιγάρα των θεριακλήδων, πλείστοι εκ των οποίων αγενέστατα και θρασύτατα φερόμενοι και μην σεβόμενοι την υγεία των συμπολιτών τους αλλά ούτε και τον νόμο, καπνίζουν κατά βούληση μέσα σε δημόσιους χώρους. ΕΝΦΙΑ όμως και μνημόνιο δεν θα υπήρχαν αν όλοι μας είχαμε φορολογική συνείδηση. Επειδή όμως δεν έχουμε, ας υποχρεωθούν τουλάχιστον όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αναψυχής και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να προμηθευτούν μηχανές χρεωστικών-πιστωτικών καρτών. Όποιος δεν θέλει, κατά πάσα πιθανότητα είναι φοροκλέφτης.

Σημείωση

Παρ’ όλα αυτά παραμένω αισιόδοξος, γιατί οι Γερμανοί άρχισαν να κάμπτονται, οι Αμερικανοί τώρα επιδιώκουν τη μείωση του χρέους μας (το ΔΝΤ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση) και συνήθως επιτυγχάνουν αυτό που θέλουν και τέλος οι Γάλλοι, αντιλαμβανόμενοι ότι διάσωση της χώρας μας χωρίς μείωση χρέους δεν γίνεται, σπεύδουν να υποστηρίξουν τη σωτηρία της. Και τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι δύσκολη υπόθεση και έτσι την άφησε στα χέρια του μνημονίου και της τρόικα! Εξ άλλου, το μόνο ισοδύναμο της αισιοδοξίας είναι η ίδια η αισιοδοξία. Αν τη χάσουμε και αυτή, χαθήκαμε!

*(Από την Kontra News)