Αποτίμηση της παρουσίας του ΕΒΕΚΙ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θεωρείται, όχι άδικα, η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, αυτή με τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου.

Απλοί πολίτες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι οργανισμών, πολιτικός κόσμος, συγκαταλέγονται στους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται στη ΔΕΘ για να δουν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, από τεχνολογίες, νέα προϊόντα και ιδέες, τοπικά προϊόντα. Ως εκ τούτου η συμμετοχή του Επιμελητηρίου ως εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικότητας κρίνεται απαραίτητη κάθε χρόνο.

Φέτος κατά γενική ομολογία το περίπτερο της Κεφαλονιάς ήταν αξιοπρεπές, στημένο και διακοσμημένο με υπέροχες φωτογραφίες των νησιών μας, υπήρχαν αρκετά τοπικά προϊόντα που δοκίμασαν οι επισκέπτες και ως οφείλαμε, παρίσταντο δύο άνθρωποι συνεχώς στο περίπτερό μας ώστε να δίνεται σωστά η πληροφόρηση σε όσους σταματούσαν και έδειχναν ενδιαφέρον. Ένας εκπρόσωπός μας ο Κωνσταντίνος Πρέντζας και μία εργαζομένη από την διοργάνωση.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα προϊόντα μας και ιδίως οι ομορφιές των νησιών μας έκλεψαν την  παράσταση στο κτήριο 3 που στεγαζόμασταν. Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην εντυπωσιάστηκε από τις ομορφιές Κεφαλονιάς και Ιθάκης, φέτα και μάντολα απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές, λάδι, κρασί και μέλι ήταν αυτά που προσέλκυσαν τους επιχειρηματίες ώστε να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς και να τα προωθήσουν στη Βόρεια Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Το περίπτερό μας επισκέφθηκαν η Βουλευτής του νησιού κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, συντοπίτες μας που βρέθηκαν τις μέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη και είδαν τα νησιά μας να έχουν μία αξιόλογη παρουσία, επισκεψιμότητα και ένα καλό στήσιμο, ενώ επίσης μας επισκέφθηκαν ο Υπουργός κος Κατρούγκαλος, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Σηφάκης, δόθηκε συνέντευξη στο STAR Βορείου Ελλάδος και τα τοπικά ΜΜΕ έδειξαν ενδιαφέρον να προβάλλουν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη με αφιερώματα διότι όπως μας τόνισαν είμαστε από τα ομορφότερα νησιά.

Σημαντικές σε διοικητικό επίπεδο ήταν και οι επαφές μας με άλλα Επιμελητήρια και η πρότασή μας, τα Επιμελητήρια να συνεργαστούν για την προώθηση των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής σε κάθε μέρος της Ελλάδας, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, βρήκε καθολική αποδοχή και από σήμερα κιόλας ξεκινά η συνέργεια.

Η εξωστρέφεια με συμμετοχές του Επιμελητηρίου σε σημαντικές εκθέσεις, η προώθηση των τοπικών προϊόντων, η ανάπτυξη των εξαγωγών, η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση του ποιοτικού τουρισμού, αποτελούν για μας σημαντικές προτεραιότητες και πάνω σε αυτές θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν και εκθέσαμε τα προϊόντα τους, τον συνεταιρισμό της Ρομπόλας με τα κρασιά, τους Θέμη Καββαδία, Παναγή Μεταξάτο και Μαρίνα Γαλιατσάτου με το λάδι, τους Καππάτο Διονύση και Λιναρδάτο Σπύρο με τις μάντολες, τον Νίκο Γαλιατσάτο με τα τυροκομικά, την Αθηνά Μεταξάτου με τις δημιουργίες της, τον Δημήτρη Σπαθή για το μέλι, ευχαριστούμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το υπέροχο φυλλάδιο που μας έδωσε το οποίο διαφημίζει τις ομορφιές των νησιών μας και το οποίο έγινε ανάρπαστο και τέλος να ευχαριστήσουμε όλους όσους από φέτος μας εξέφρασαν την επιθυμία την επόμενη χρονιά να βρίσκονται κοντά μας στην έκθεση με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Σταύρος Σπαθής