Αποφυλακίζεται ο αρχινονός

Προβληματισμό, αγανάκτηση και φόβο προκαλεί στην Ιταλία η απόφαση του Αρείου Πάγου της χώρας να ταχθεί υπέρ της δυνατότητας αναστολής, για λόγους υγείας, της ποινής στην οποία έχει καταδικασθεί ο αρχινονός της Κόζα Νόστρα, Τοτό Ριίνα. Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές κάνουν αναφορά και στην δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε κατ΄οίκον κράτηση.

Σύμφωνα με τον Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στα χρονικά της Ιταλικής Δικαιοσύνης, αφού μέχρι σήμερα οι καταδικασμένοι αρχινονοί παρέμεναν στη φυλακή μέχρι το τέλος της ζωής τους. Πρόσφατο παράδειγμα μάλιστα αποτελεί ο πρώην αρχηγός της Κόζα Νόστρα, Μπερντάρντο Προβεντσάνο, ο οποίος έπασχε από καρκίνο και πέθανε σε νοσοκομείο φρουρούμενος. Αν και είχαν γίνει προσπάθειες για την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας, η Ιταλική Δικαιοσύνη τις απέρριψε.

O Ριίνα παραμένει αρχηγός της Σικελικής Μαφίας παρόλο που βρίσκεται στη φυλακήΠροβληματισμός επικρατεί και στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Μαφίας, διότι σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς, ο Ριίνα παραμένει αρχηγός της Σικελικής Μαφίας παρόλο που βρίσκεται στη φυλακή. «Είναι ικανός να δίνει εντολές με τα μάτια, ακόμα και στα γεράματά του», υποστηρίζουν. « Αν ο Ρίινα βγει από τη φυλακή, τότε οι Κορλεονέζι θα οργανωθούν πάλι και θα γίνουν πιο ισχυροί», προσθέτουν. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των πολιτών, κάποιων πολιτικών αλλά και των συγγενών των θυμάτων της Σικελικής Μαφίας.

Ο Ριίνα, 86 ετών σήμερα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Λούκα Τσιανφερόνι, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, (μιας βαριάς μορφής καρδιακή πάθηση και επιθετικό όγκο στα νεφρά), τα οποία είναι ασυμβίβαστα με την παραμονή μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας κατέστησε σαφές πάντως ότι «το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο θα πρέπει να εξασφαλισθεί σε κάθε κρατούμενο». Η οριστική απόφαση για τυχόν αποφυλάκιση του Ριίνα, -βάσει και των υποδείξεων αυτών του ιταλικού Αρείου Πάγου- θα πρέπει να ληφθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο είναι εκείνο της πόλης Μπολόνια.

Η απόφαση που διχάζει τη Δικαιοσύνη

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αποφυλάκιση του Ριίνα, κατέστησε σαφή το απόγευμα της Τρίτης ο εισαγγελέας κατά της μαφίας της πόλης Καταντζάρο, Νικόλα Γκρατέρι.

«Το άρθρο του νόμου που ορίζει την ανάγκη να τίθενται σε αυστηρή απομόνωση οι μαφιόζοι, υιοθετήθηκε για να μην μπορούν, ακριβώς, να στέλνουν μηνύματα εκτός φυλακής», δήλωσε ο έμπειρος δικαστικός.

O εισαγγελέας κατά της μαφίας της πόλης Καταντζάρο, Νικόλα Γκρατέρι
O εισαγγελέας κατά της μαφίας της πόλης Καταντζάρο, Νικόλα Γκρατέρι

Ο Γκρατέρι αναφέρθηκε στη θέση που υιοθέτησαν τη Δευτέρα τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, τα οποία τόνισαν ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Ριίνα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

«Πρέπει να τεθεί τέλος στην υποκρισία όσων ανεβαίνουν σε διάφορες εξέδρες για να τιμήσουν τα θύματα της μαφίας όπως τους δικαστικούς Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, και στην συνέχεια κάνουν πονόψυχες παρεμβάσεις», είπε ο Γκρατέρι, αναφερόμενος στην υπόθεση του αρχινονού της Κόζα Νόστρα.

«Ο Ριίνα δεν πρέπει να πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ούτε να εγγραφεί σε αγώνα άρσης βαρών. Η φυσική του παρουσία και μόνον, σε έναν συγκεκριμένο χώρο, αποτελεί από μόνη της μήνυμα εξουσίας», τόνισε ο εισαγγελέας του Καταντζάρο, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το πανεπιστήμιο της Καλαβρίας.

«Μια ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της απελευθέρωσης του Τοτό Ριίνα θα αποτελούσε βαθύτατη αδικία, διότι γνωρίζω καλά περιπτώσεις πολλών νονών της μαφίας, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο και πέθαναν στην φυλακή», υπογράμμισε, τέλος, ο εισαγγελέας αυτός ο οποίος εδώ και δεκαετίες μάχεται την τεράστια εξουσία της Κόζα Νόστρα.

Το απόλυτο αφεντικό με το παρατσούκλι «το Κτήνος»

Ο Ρίινα πρόκειται για τον πιο διάσημο ίσως νονό της ιταλικής μαφίας, το όνομα του οποίου είχε συνδεθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι, όταν ένας μάρτυρας είχε καταθέσει ότι ο αρχινονός έδωσε στον Αντρεότι «το φιλί της τιμής», στη διάρκεια συνάντησης στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Αδιαμφισβήτητος αρχηγός της ιταλικής μαφίας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ριίνα εθεωρείτο ότι είχε δεσμούς με την πολιτική ηγεσία στη Σικελία, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί ποτέ η σχέση του με τον Αντρεότι. Συνελήφθη στις 15 Ιανουαρίου του 1993, και η σύλληψή του αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία των ιταλικών διωκτικών αρχών κατά τη σικελικής μαφίας.

Είχε το παρατσούκλι «το Κτήνος».Μετά τη σύλληψη του αρχηγού της μαφίας Λουτσιάνο Λίτζιο το 1974, ο Ριίνα έγινε το απόλυτο αφεντικό και ο τρόμος έφερε το όνομά του.

«Καθάριζε» στρατηγούς, δικαστές και εισαγγελείς

Επικεφαλής των Κορλεονέζι, δεν τα έβαλε μόνο με τις άλλες οικογένειες αλλά και με το ίδιο το κράτος: αστυνομικούς, εισαγγελείς και δικαστές. Το 1982 διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Κάρλο Αλμπέρτο Νταλά Κιέζα, ο οποίος έπειτα από τις επιτυχίες του εναντίον των Ερυθρών Ταξιαρχιών εστάλη στη Σικελία για να αντιμετωπίσει τη Μαφία.

Ο αρχινονός σήμερα 86 ετών
Ο αρχινονός σήμερα 86 ετών 

Επίσης διέταξε την δολοφονία του αδιάφθορου εισαγγελέα Τζοβάνι Φαλκόνε, στις 23 Μαΐου του 1992 ο οποίος είχε καταφέρει συντριπτικά χτυπήματα στην Σικελική Μαφία.

O στρατηγός Κάρλο Αλμπέρτο Νταλά Κιέζα - Τον γάζωσαν μέσα στο αυτοκίνητό του
O στρατηγός Κάρλο Αλμπέρτο Νταλά Κιέζα – Τον γάζωσαν μέσα στο αυτοκίνητό του

Το αυτοκίνητο του Φαλκόνε και τα δύο συνοδευτικά οχήματα με τη ασφάλειά του ανατινάχθηκαν με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών, στην διαδρομή από το αεροδρόμιο στην πόλη του Παλέρμο. Μαζί με τον εισαγγελέα σκοτώθηκαν η γυναίκα του και οι τρεις σωματοφύλακές του. Την «δουλειά» είχε αναλάβει αρχιεκτελεστής των Κορλεονέζι, Τζιοβάνι Μπρούσκα, γνωστός για την συνήθεια που είχε σε άλλες εκτελέσεις να διαλύει τα σώματα των θυμάτων σε βαρέλια με οξύ, ώστε η αναγνώρισή τους -αν βρίσκονταν ποτέ- να ήταν σχεδόν αδύνατη.

To σημείο όπου καθάρισαν τον εισαγγελέα Φαλκόνε
To σημείο όπου καθάρισαν τον εισαγγελέα Φαλκόνε

Δύο μήνες αργότερα οι νονοί από το Κορλεόνε σκότωσαν τον συνάδελφο και διάδοχό του Φαλκόνε, Πάολο Μπορσελίνο, μετά από μια επίσκεψη στο σπίτι της μητέρας του.

Το σημείο όπου σκότωσαν τον εισαγγελέα Μπορσελίνο
Το σημείο όπου σκότωσαν τον εισαγγελέα Μπορσελίνο

Καταδικάστηκε για 150 δολοφονίες 

Ο σημερινός αρχηγός των Κορλεονέζι έχει καταδικαστεί σε 13 φορές ισόβια για 150 δολοφονίες, 40 από τις οποίες τις εκτέλεσε προσωπικά. Το 2011, σπάζοντας εν μέρει την «ομερτά» στη φυλακή, είπε στον εισαγγελέα που ερευνά τη δολοφονία του δικαστή Μπορσελίνο να αναζητήσει τους ενόχους μέσα στις μυστικές υπηρεσίες.

Η σύλληψη και η συνεργασία της μαφίας με τις μυστικές υπηρεσίες

Τον Ιανουάριο του 1993 ο Ριίνα συνελήφθη στο κέντρο του Παλέρμο στο τιμόνι ενός γρήγορου αυτοκινήτου, ενώ είχε σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Ήταν άοπλος και φορούσε ένα παλιό παλτό.

Προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη λέγοντας: «Πιάνετε λάθος άνθρωπο». Το ίδιο ακριβώς είχε αναφέρει και ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο όταν οι καραμπινιέρι εισέβαλαν στο κρησφύγφετό του. Ο πιο τρομακτικός αρχηγός της Μαφίας παρέμεινε σιωπηλός έκτοτε. Ως εκ τούτου, ο εισαγγελέας της Καλτανισέτα, Σέρτζιο Λάρι που ερευνά την πιθανή συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και της Μαφίας για τη δολοφονία του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, εξεπλάγη την ημέρα που ο δικηγόρος του Σαλβατόρε Ριίνα του είπε ότι το παλιό αφεντικό ήταν πρόθυμο να μιλήσει.

O δικηγόρος του αρχινονού Λούκα Τσιανφερόνι
O δικηγόρος του αρχινονού Λούκα Τσιανφερόνι

Αρνείται να πάει στον τάφο τυλιγμένος με την υποψία ότι συνεργάστηκε με το κράτος «Ο Σαλβατόρε Ριίνα εξαιρέθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες επειδή δεν είναι άνθρωπός τους», ήταν τα πρώτα λόγια του Ριίνα. «Εάν γνώριζα κάποιον στις μυστικές υπηρεσίες, δεν θα με είχατε καλέσει διότι θα ήμουν σαν αυτούς τους ύπουλους τον Τσιαντσιμίνο, τον Σπατούζα…». Ανέφερε τα ονόματα μετανοημένων μαφιόζων με περιφρόνηση, εννοώντας ότι αυτοί μαζί με πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών συνωμότησαν για να σκοτώσουν τον Μπορσελίνο. Όταν ο Ριίνα είπε «μην κοιτάτε μόνο εμένα, κοιτάξτε και τον εαυτό σας», ο εισαγγελέας κατάλαβε γιατί έγινε η συνάντηση: Για να του δείξει ότι θα πρέπει να κοιτάξει προς τα μέσα, προς τους υπονόμους του ίδιου του κράτους. Και διότι αρνείται να πάει στον τάφο τυλιγμένος με την υποψία ότι συνεργάστηκε με το κράτος το οποίο πάλεψε με τόσο αιματηρό τρόπο.

Ο τζίρος της ιταλικής μαφίας αγγίζει τα 200 δις ευρώ

Παρά την οικονομική κρίση, η μαφία, συνεχίζει να αποτελεί σήμερα την πιο κερδοφόρα επιχείρηση της Ιταλίας. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των μαφιών (Καμόρα, Κόζα Νόστρα, Ντράγκετα και Ιερό Ηνωμένο Στεφάνι) αγγίζει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

O γιος του αρχινονού, Τζιουζέπε Ριίνα, επίσης μέλος των Κορλεονέζι
O γιος του αρχινονού, Τζιουζέπε Ριίνα, επίσης μέλος των Κορλεονέζι

Η ιταλική μαφία έχει επενδύσει σε καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, πλανόδιους πωλητές ,οικοδομικές εταιρίες, καντίνες, εμπόριο,vυχτερινά μαγαζιά, ενώ εμπλέκεται και στη διακίνηση μεταναστών.

(zougla.gr)