Από το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου

Το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο σας προσκαλεί στην παράσταση «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 στις 9:00μμ στο Σπίτι του Δασκάλου (αρχή Λεωφόρου Ριζοσπαστών, Αργοστόλι).

Πρόκειται για ένα έργο του Νίκου Κούνδουρου γραμμένο το 1973 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο 38 χρόνια αργότερα και αναφέρεται σε ένα πραγματικό περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας: ο 26χρονος ευφυής και καλλιεργημένος Θεόφιλος Τσάφος, απόφοιτος της Νομικής και αξιωματικός της ΕΣΑ, σκότωσε την αριστερή φοιτήτρια και φίλη του Καίτη με κίνητρα ερωτικά μα και πολιτικά. Η απολογία του στο δικαστήριο, έτσι όπως την ανασυνθέτει ο Κούνδουρος αποκαλύπτει την ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου στα όρια της «κανονικότητας» και της «σχιζοφρένειας» σε μια «κανονική» κοινωνία που έχει το σύνθημα «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Έχουν περάσει 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά δεν έχει πάψει να μας απασχολεί ο τρόπος που η κοινωνία αναθρέφει Τσάφους, δίχως τους οποίους η επιβίωση στυγνών καθεστώτων θα ήταν αδύνατη. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αλλά και η κατανόηση των βαθιών ψυχολογικών διεργασιών που οδηγούν ανθρώπους σε φρικιαστικές κι απάνθρωπες πράξεις, είναι προαπαιτούμενα για να βρούμε τον τρόπο να πορευόμαστε αντιστεκόμενοι στο σκληρό παρόν και το δυσοίωνο μέλλον.

Συγγραφή: Νίκος Κούνδουρος

Σκηνοθεσία: Bασίλης Κυριάκου, Θωμάς Μπερετούλης, Γιώργος Βαλέτας

Παίζει: Bασίλης Κυριάκου

Διδασκαλία Ρόλου: Γιώτα Κουνδουράκη

Αφίσα-Φωτογραφία-Video Art: Στέλλα Καναβού

Επιμέλεια μουσικής: Bασίλης Κυριάκου και Θωμάς Μπερετούλης

Φωτισμός: Θωμάς Μπερετούλης

Σκηνική Επιμέλεια: Ιάκωβος Γαβράς

Διάρκεια: 60-70’

Είσοδος: Ελεύθερη με ελεύθερη συνεισφορά

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο www.e-traverso.gr

Σελίδα της παράστασης στο facebook: https://www.facebook.com/events/268252113572707

tsafos-poster-2-191116