Αυγούστου 12, 1953: Σεισμός! Θάνατος! Καταστροφή!!!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΙΜΩΤΑΣ
Οικονομολόγος Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών

➔HΤΑΝ τέτοια η ορμή του Εγκέλαδου, η οποία τότε, πριν από 66 χρόνια ακριβώς, έπληξε το Νησί μας, την Κεφαλονιά μας, τέτοια η έντασή του, η γενικότερη ισχύς του (7,8 της κλίμακος Ρίχτερ, έλεγαν τότε οι ξένοι ειδήμονες, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο!), ώστε κατά τους διεθνείς ερευνητές της περίπτωσής μας …«η Νήσος ανυψώθηκε, κατά 60 ολόκληρα εκατοστά!»!!!

➔Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι ακρωτηριασμένοι, οι τραυματίες γενικότερα!

➔Σε 9 στις 10 των οικιών, όπως και στα περισσότερα, απαράμιλλης ομορφιάς και αρχιτεκτονικής κτήρια του Νησιού μας, δεν μπορούσες να επισημάνεις …πέτρα πάνω σε άλλη πέτρα!

➔Απίστευτη, η καταστροφή!

➔66 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τις εικόνες του θανάτου και της απελπισίας από τα μάτια μου, ούτε από τα αυτιά μου εκείνο το καταραμένο βουητό του σεισμού, τον ανατριχιαστικόν ήχον που «εσυνόδευε» τα τεράστια βουνά σκόνης προς τον ουρανό, από την κατάρρευση, το …σαραβάλιασμα, όποιου οικοδομικού στοιχείου, ήταν αδύνατον να παραμείνει όρθιο!

➔ΔΕΝ λησμονείται το δέος, προ της ακατανίκητης Δύναμης της Φύσης! Της «κατάρας» της! Του αναπόφευκτου! Του ανεμπόδιστου! Της από τα έγκατα της Μητέρας Γης, τρομακτικής, απίστευτης, αιφνίδιας, ισοπεδωτικής, ολοκληρωτικής καταστροφής!

 

Παιδί ήμουν και θαύμαζα

της φύσης μας την έχθρα,

δεν είχε μείνει γύρω μου

πέτρα σε άλλη πέτρα!

 

Σύννεφα σκόνης έβλεπα,

κατάμαυρα τα πάντα,

ζούσαμε όλοι των σεισμών

πρωτόγνωρα συμβάντα!

 

Το έδαφος σχιζότανε

σαν…φέτα από καρπούζι,

κρύον ιδρώτα ένοιωθα…

…Αύγουστο, να με λούζει!

 

Εξήντα έξι χρόνια πριν

κι’ όμως τα ζω με πόνο,

μνήμες τέτοιες δεν σβήνουνε,

ΟΥΤΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟ!!!.

Αργοστόλι, 12 Αυγούστου-2019