«Είμαστε έτοιμοι να υποδέχθούμε με ασφάλεια τους τουρίστες μας»

Δ. Στανίτσας

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, διότι υπάρχει πάντα ο φόβος για πιθανό κρούσμα κορονοϊού, αλλά και η αβεβαιότητα με τις αεροπορικές εταιρείες, τις ακτοπλοϊκές γραμμές για το τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι, διότι πολλές χώρες, που συνεργάζονται με την Ελλάδα στον τουρισμό, ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον κορονοϊό» ανέφερε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο δήμαρχος της Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας.

Για να πάει καλά ο τουρισμός στην Ιθάκη, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι το βασικό όλων είναι να γίνει μια σωστή ενημέρωση τους επαγγελματίες για το πώς θα πρέπει να χειριστούν τα θέματα υγιεινής. «Θα πρέπει», επισημαίνει, «να βγουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ άμεσα στα μικρά νησιά για να υπάρχει ενημέρωση», ενώ στο νησί του Ιονίου από την πρώτη στιγμή, που ανακοινώθηκε το σχέδιο για την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων, όλοι οι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει και προετοιμάζονται για το καλοκαίρι.

«Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα ανοίξουν μετά τις 15 με 20 Ιουνίου», όσον αφορά την μείωση των θέσεων εργασίας ο κ. Στανίτσας είπε ότι «ναι θα υπάρξουν και είναι ένα θέμα σοβαρό, πως θα ανταπεξέλθει ο κόσμος ειδικά με το θέμα της ανεργίας, που θα προκύψει και το καλοκαίρι και τον δύσκολο χειμώνα, που έρχεται μπροστά».

Ο δήμαρχος Ιθάκης τόνισε ότι υπάρχουν κρατήσεις αυτή την στιγμή για μετά της 15 Ιουλίου, «κάποιες ακυρώσεις, που υπήρξαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, μεταφέρονται για Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Θεωρώ ότι θα σώσουμε κάποια πράγματα το καλοκαίρι, όμως θα πρέπει να δοθεί μια παραπάνω βοήθεια στους επαγγελματίες και στους νησιωτικούς δήμους, ιδίως του μικρούς, γιατί εμείς αυτή την στιγμή παλεύουμε να κρατήσουμε τα νησιά μας όρθια».

Μια ακόμα συνέπεια του κορονοϊού, που περιόρισε τη φετινή τουριστική σεζόν, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα έσοδα του ταμείου του Δήμου Ιθάκης στον προϋπολογισμό του 2020. «Τα μέτρα, που έχουμε πάρει για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες είναι πολλά και καταλαβαίνετε ότι εμείς ως δήμος θα ζοριστούμε πολύ για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα και σε έργα υποδομών, που θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια».

Σημαντικό είναι το βάρος, που σήκωσε η δημοτική αρχή με το Κέντρο Υγείας του νησιού για να μπορεί να είναι έτοιμο και να υποδεχτεί πιθανά κρούσματα κορονοϊού, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο. «Εξοπλίστηκε το Κ.Υ. με ότι απαραίτητο χρειάζεται», ενώ με έξοδα του δήμου από τον Μάρτιο έχει αγοραστεί ένα κοντέινερ πλήρως εξοπλισμένο, το οποίο τοποθετήθηκε στον εξωτερικό χώρο, περιέχει όλα τα υλικά, που απαιτούνται. «Σε περίπτωση, που έχουμε κρούσματα στο νησί, έχουμε ένα κτίριο, που θα φιλοξενηθούν τα κρούσματα μέχρι να λάβουμε οδηγίες. Αν υπάρχει πιο σοβαρό περιστατικό θα διακομιστεί με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, διότι η Κεφαλονιά δεν διαθέτει ΜΕΘ» επισήμανε.

Διαβεβαιώνει ότι το νησί βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά «θα πρέπει να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στο Κέντρο Υγείας με περισσότερους γιατρούς, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις βάρδιες, διότι ο κάθε τουρίστας και ο Έλληνας, αυτό, που ρωτά είναι τι γίνεται με νοσοκομείο και αν υπάρχει, τον ενδιαφέρει η ασφάλειά του, οπότε θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να γίνουν προσλήψεις στα απομακρυσμένα μικρά νησιά, έτσι ώστε να νιώθει την ασφάλεια ο άλλος, που θα έρθει να κάνει διακοπές στην Ιθάκη και την παρέχουμε αυτή την ασφάλεια», ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ιθάκη το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε κανένα κρούσμα κορονοϊού και αυτό είναι θετικό για την προσέλκυση τουριστών.

Προς το παρόν ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει με καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, με 4 δρομολόγια την εβδομάδα από το λιμάνι της Κυλλήνης στην Ηλεία και σε λίγες ημέρες αναμένεται να συνδέεται ακτοπλοϊκώς και η Πάτρα με την Ιθάκη, διότι είχαν διακοπεί τα δρομολόγια λόγω κορονοϊού. «Η διαβεβαίωση, που είχα από την εταιρεία την Τετάρτη είναι ότι θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια το αμέσως προσεχές διάστημα και θα λειτουργήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή της Πάτρας προς Κεφαλονιά και Ιθάκη», ενώ για τρεις μήνες το καλοκαίρι θα υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση από Λευκάδα.