Ευανθία Γαϊτανίδου, Νίκος Γαλιατσάτος και Νικόλαος Λουράντος, οι υποψήφιοι της ANT.AP.ΣY.A στο Nομό μας

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  κατέρρευσε γιατί επέλεξε την προώθηση ενός τρίτου μνημονίου βάρβαρου και σε ανοικτή σύγκρουση τόσο με το 61% του συγκλονιστικού OΧΙ , όσο και με το μαζικό ρεύμα προς τα αριστερά που τον έφερε στην εξουσία και το οποίο αρνείται να αποδεχθεί το συμβιβασμό με τους εκβιαστές, αρνείται να πάει σπίτι του και επιμένει να αντιστέκεται.

Στο εξάμηνο που μεσολάβησε βγήκαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα από την άσκηση της δήθεν άλλης πολιτικής που επαγγελόταν ο ΣΥΡΙΖΑ:

1) Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για φιλολαϊκές αλλαγές  μέσα στο πλαίσιο της Ευροζώνης και της ΕΕ. Η ρήξη/ αποδέσμευση από αυτούς τους μηχανισμούς είναι προϋπόθεση για να ζήσει ο λαός ..

2) Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για φιλολαϊκές αλλαγές χωρίς ρήξη με την αστική τάξη ντόπια και ξένη (τραπεζίτες, μονοπωλιακούς ομίλους, πολυεθνικές, εφοπλιστές κλπ) χωρίς να κλονιστεί και τελικά να αφαιρεθεί ο πλούτος, η ιδιοκτησία και η εξουσία των δυνάμεων του κεφαλαίου.

3) Δεν μπορεί να γίνει «εργαλείο» και «όχημα» για την ανατροπή, μια αριστερή κυβέρνηση  που θα εγκλωβίζεται στα όρια του κοινοβουλευτικού δρόμου, και θα δρά μέσα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ( ΕΕ, ΝΑΤO),  της εξουσίας του κεφαλαίου και του σημερινού αστικού κράτους, έξω από την δημιουργία και ανάπτυξη αυτοτελών οργάνων αγώνα και επιβολής της λαϊκής θέλησης. Αυτή η ρεφορμιστική λογική , οδήγησε στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Γι’ αυτό η εκδοχή μιας «αληθινής κυβέρνησης της αριστεράς» κινδυνεύει να επαναλάβει το ίδιο λάθος.

4) Για να νικήσουμε απαιτείται ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που να αναμετριέται με το συνολικό ταξικό αντίπαλο, το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ –ΔΝΤ, τις κεντρικές τους επιλογές και το σάπιο πολιτικό σύστημα που τις υπηρετεί και να βάζει στόχο την ανατροπή του. Δεν αρκεί μόνο το «αντιμνημονιακό και αντινεοφιλελεύθερο» μέτωπο.

5) Βασικός στόχος των κυρίαρχων δυνάμεων την περίοδο αυτή  είναι η σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος για την επιβολή των βάρβαρων μνημονίων, πράγμα που περνάει μέσα από την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, σαν  κύριου κυβερνητικού πόλου, για την προώθηση κυβερνήσεων εθνικής ενότητας, για μονιμότερες συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, ΠΑΣOΚ  και ΠOΤΑΜΙ που ψήφισαν μαζί το νέο μνημόνιο (που πιθανή πρόβα για αυτό αποτελεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης).

Σ’ αυτά τα πλαίσια η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ  εδώ και καιρό έχει κάνει γνωστή τη θέση της για μια πλατιά ενωτική δράση μέσα στο κίνημα και τους αγώνες. Ετσι έχει  πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες , απευθύνθηκε  στις οργανώσεις της αριστεράς και τις κάλεσε  σε κοινό αγώνα. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν η δυναμική της παρουσία στο Δημοψήφισμα με το τριπλό OΧΙ και η κοινη ανακοίνωση ενάντια στο μνημόνιο  που υπογράφουν η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α-ΜΑΡΣ –ΣΥΛΛOΓOΣ ΚOΡΔΑΤOΣ-ΕΡΓΑΤΙΚOΣ ΑΓΩΝΑΣ –ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.

Στην πορεία, όταν αποχώρησε η Αριστερή  Πλατφόρμα από τον ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε την εκλογική συνεργασία με την  ΛΑΕ  πάνω στις γνωστές θέσεις της για την αντικαπιταλιστική έξοδο από την κρίση, και όχι προσχώρηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ   στο μέτωπο της ΛΑΕ. Εκλογική συνεργασία ισότιμη, που θα αποτυπωνόταν  στο  όνομα (ΛΑΕ-ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ) στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, την εκλογή αντιπροσώπων  και στις ανοικτές διαδικασίες συγκρότησης. Μετά τις συναντήσεις που έγιναν η ΛΑΕ απάντησε ότι το πρόγραμμα της έχει ολοκληρωθεί καί   δεν αλλάζει ,  έτσι στη βάση αυτή οι διατυπώσεις για την  ΕΕ δεν μπορούν να αλλάξουν και παραμένει η θέση    μόνο «ρήξη   με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και πολιτικές της ΕΕ». Υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με μνημονιακή κυβέρνηση και ότι δεν συμφωνεί στο τίτλο να υπάρχει  το όνομα ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ή άλλης συλλογικότητας..

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τοποθετήθηκε κριτικά πάνω στο προγραμματικό πλαίσιο που προτάθηκε από την ΛΑΕ. Σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της ΛΑΕ κινείται σε  κατεύθυνση «προοδευτικής, ριζοσπαστικής, διαχείρισης και διακυβέρνησης», παρά τις όποιες θετικές ή αρνητικές διατυπώσεις-που και αυτές έχουν την σημασία τους. O χαρακτήρας του μετώπου που προτείνεται ορίζεται ως
«αντιμνημονιακό , δημοκρατικό, πατριωτικό» πράγμα που δεν εκφράζει τον ριζοσπαστισμό, την ταξικότητα και το πολιτικό βάθος του OΧΙ. Επί πλέον η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου αν δεν έχει δημοκρατική οργάνωση κινδυνεύει να διαμορφώσει χαρακτηριστικά συγκεντρωτισμού, αρχηγισμού και επιστροφή στις χειρότερες παραδόσεις της αριστεράς που πρέπει να ξεπεραστούν.

Με βάση τα παραπάνω η ΑΝΤ.ΑΡ..ΣΥ.Α αποφάσισε να παρέμβει αυτόνομα  στις εκλογές,  σε συνεργασία με το Εργατικό  Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ  και ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς .Καλεί όλες τις δυνάμεις, αγωνιστές και συλλογικότητες που συμφωνούν σε μια πολιτική ρήξης και ανατροπής με την πολιτική του κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ να στηρίξουν τις θέσεις του μεταβατικού προγράμματος  που αποτελεί την καλλίτερη απάντηση απέναντι στους ισχυρισμούς που χρησιμοποιεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει την εργατική αντίσταση και την αριστερή αμφισβήτηση;

O στόχος  στις εκλογές αυτές είναι: Να βαθύνει το ρήγμα που άνοιξε διάπλατα το Δημοψήφισμα στην κυρίαρχη αστική πολιτική.

Να βγεί αποδυναμωμένο το στρατόπεδο της διαχείρισης του νέου μνημονίου.

Να ενισχυθεί αποφασιστικά η Αριστερά που παλεύει  εδώ και τώρα για ρήξη και ανατροπή της πολιτικής   του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του καπιταλισμού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Η ανατροπή αυτή περνά μέσα από την πάλη για την αντεπίθεση και ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, την οικοδόμηση των οργάνων αγώνα και επιβολής της λαϊκής θέλησης.

Πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν ανάγκη την επιστροφή στο   ΣΥΡΙΖΑ του 11-12, ούτε στο παλιό καλό ΚΚΕ, ούτε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά της αυτάρκειας. Η εργατική τάξη  αναζητά νέες απαντήσεις, δεν μπορεί να γίνει στο ίδιο έργο θεατής με λογική πολιτικής εκπροσώπησης του OΧΙ χωρίς αυτή  για αυτή., σ’ ένα στενό αντιμνημονιακό πλαίσιο ξεκομμένο από την ταξική ανατρεπτική πάλη. Αποτελεί στρατηγικό λάθος η επιμονή και η υποχώρηση στις αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρχει αριστερή πολιτική  εντός της ΕΕ χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό πολύ δε περισσότερο σε συνεργασία με τμήματα του.

Πιστεύουμε πως παραμένει επίκαιρο το σύνθημα της  ανατροπής της «ασκούμενης πολιτικής αλλά και του κάθε επίδοξου διαχειριστή της» και αυτό είναι το κριτήριο που υπαγορεύει τη στάση μας απέναντι σ’ οποιοαδήποτε  κυβέρνηση προκύψει.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α  στο επόμενο χρονικό διάστημα προς και μετά τις εκλογές θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για:
Διαγραφή όλου του χρέους χωρίς καμμιά διαπραγμάτευση.

Κατάργηςη  όλων των μνημονίων , των εφαρμοστικών νόμων. Ανατροπη κάθε κυβέρνησης που
τα  υπηρετεί.

Ρήξη και έξοδα από το Ευρώ και την ΕΕ.

Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με  εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νόμων. Ανακούφιση των εργαζόμενων με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις  επιδόματα κλπ. Προστασία  από τους πλειστηριασμούς.

Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Καλούμε όλους τους Κεφαλλονίτες και τους Θιακούς   αγωνιστές και δημοκράτες να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της ΑΝ.ΑΡ.ΣΥΑ.-  ΕΕΚ

Για  να βαθύνει το ρήγμα που άνοιξε  το Δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη.

Για να καταδικαστεί  το μνημονιακό στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- ΝΔ-ΠΑΣOΚ- ΠOΤΑΜΙ.

Για να καταδικαστεί η φασιστική  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , που πίνει νερό στο όνομα του Ευρώ και της ΕΕ

Για να ενισχυθεί η Αντικαπιταλιστική Αριστερά που φιλοδοξεί να οργανώσει μαζί σου την ρήξη με τους εκβιαστές και τους οικονομικούς δολοφόνους  της ΕΕ, σήμερα  και όχι στο αόριστο μέλλον της «λαϊκής εξουσίας ¨του ΚΚΕ, και ούτε φυσικά με την λογική παραμονής σ την ΕΕ  που προκρίνει η ΛΑΕ..

Για να ενισχυθεί η Αντικαπιταλιστική Αριστερά που παλεύει για την ισότιμη κοινή δράση των δυνάμεων που κατανοούν  ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή  πολιτική στα πλαίσια του ευρώ και της ΕΕ

Για  να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ο δρόμος για τον Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό της  εποχής μας..

Υποψήφιοι για την Κεφαλονιά
και την Ιθάκη

EYANΘIA ΓAΪTANIΔOY
Oικονομολόγος

NIKOΣ ΓAΛIATΣATOΣ
Συντ/χος Kαθηγητής M.E. Συνδικαλιστής

NIKOΛAOΣ ΛOYPANTOΣ
Εργάτης
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α  ΚΕΦΑΛΛOΝΙΑΣ