Ζαλισμένος ο Τσίπρας

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 48 ώρες από τη στιγμή που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα να κάνει χλιδάτες διακοπές στο σκάφος της οικογένειας Παναγόπουλου, η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου και η αμήχανη «μη απάντηση» του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύουν τη ζημιά που έχει κάνει στο αριστερό προφίλ του πρωθυπουργού η αποκάλυψη για τις διακοπές με το κότερο.

Η πρώτη απόπειρα να απαντηθούν οι αποκαλύψεις ήταν η λυσσώδης προσπάθεια μέσω των social media από οπαδούς της κυβέρνησης να χαρακτηριστεί η σχετική αποκάλυψη fake news. Όταν πλέον αυτό κατέρρευσε με τη συνέντευξη της Κατερίνας Παναγοπούλου -που όλα δείχνουν ότι ήταν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου- το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ρότα. Και υιοθέτησε τα σχόλια που κυκλοφορούσαν στο ίντερνετ, ότι δηλαδή όλες οι τελευταίες αποκαλύψεις είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χθες στην ομιλία του στην Ξάνθη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Φυσικά και δεν απάντησε στις αποκαλύψεις. Φυσικά και δεν έδωσε απαντήσεις γιατί επέλεξε ένα πολυτελές σκάφος για να κάνει κρυφά διακοπές, αφού και η ίδια η Κατερίνα Παναγοπούλου σημείωσε -ίσως άθελά της στη συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα»- ότι ήθελε να κάνει «αθόρυβα διακοπές». Φυσικά και δεν απάντησε πώς συμβιβάζεται η αριστερή ρητορική κατά των ελίτ με τις χλιάδες διακοπές, ούτε φυσικά πώς δικαιολογούνται τέτοιες διακοπές λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Απάντησε όμως εμμέσως, ότι όλα όσα αποκαλύπτονται είναι πολιτικά υποκινούμενα. Ότι όλα είναι μια προσπάθεια των επιχειρηματικών κύκλων που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία για να χτυπήσουν την κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς. Αλλά για την ταμπακιέρα σιωπή.

Για παράδειγμα, για τις φωτογραφίες φυσικά δεν είπε κουβέντα. Αλλά φρόντισε να ρίξει τα καρφιά του και να προσπαθήσει να βγάλει αναξιόπιστο και πολιτικά υποκινούμενο τον δημοσιογράφο που πρώτος έκανε τις αποκαλύψεις. Τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε. Αφορμή για το σχόλιό του ήταν η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα. Και ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να φοβάται το ντιμπέιτ, αλλά και στη Βουλή θα έχει δυσκολίες επειδή εκεί δεν θα υπάρχει Πορτοσάλτε να του δίνει σημειώματα».

Οι διακοπές του πρωθυπουργού με το σκάφος «Odyssey» της οικογένειας Παναγόπουλου δεν προκάλεσαν απλώς και μόνο λόγω του χλιδάτου χαρακτήρα τους, μόνο επειδή κρατήθηκαν κρυφές ή γιατί αποτελούν ένα δώρο ενός εφοπλιστή στον πρωθυπουργό, γεγονός που θέτει θέμα ακόμα και ηθικής και δεοντολογίας για τον Αλέξη Τσίπρα. Πέραν του μη αριστερού lifestyle… Προκάλεσαν και γιατί, όπως αποκαλύφθηκε, έγιναν την ίδια εποχή που η Ελλάδα πενθούσε για την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι, μια τραγωδία που επανήλθε με θόρυβο ξανά στην επικαιρότητα μέσα από το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά.

Ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού; Ότι η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ ήταν διατεταγμένη -προφανώς εννοεί από την αξιωματική αντιπολίτευση- και ότι εν πάση περιπτώσει δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για την ταμπακιέρα πάλι σιωπή.

Είπε μιλώντας στην Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν έπαθε καμία ηθική κρίση ο κ. Μητσοτάκης ούτε με την υπόθεση Κυμπουρόπουλου ούτε με το προκατασκευασμένο και διατεταγμένο προεκλογικό ξαναζεσταμένο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για το Μάτι». Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο άνθρωπος που έφτασε στο σημείο να καλύψει τον σύμβουλό του που καταδικάστηκε για παιδεραστία, δεν μπορεί να κάνει μαθήματα ήθους, ύφους και ηθικής».

Την ίδια στιγμή ο Αλέξη Τσίπρας, προφανώς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού οι αποκαλύψεις έρχονται στο φως τις παραμονές της μεγάλης συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει μια συνωμοσία των εχθρικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Έτσι, υποστήριξε ότι ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε τόσο μεγάλη υπερσυσσώρευση Μέσων που στηρίζουν μία και μόνο παράταξη και έχουν μίσος, μένος, διαστρέβλωση, fake news και προπαγάνδα ενάντια σε μία κυβέρνηση.

Και ανέφερε ονομαστικά τον Γιάννη Αλαφούζο, ενώ υπονόησε και τον Βαγγέλη Μαρινάκη όταν είπε: «Από τους παραδοσιακούς όμιλος που στήριζαν τη Δεξιά, όπως ο όμιλος Aλαφούζου, για παράδειγμα, του ΣΚΑΪ (κάποτε βέβαια έλεγε ότι η οικογένεια Μητσοτάκη τoυ ζητούσε πολύ μεγάλες μίζες, μετά έπεσαν φαίνεται οι τιμές), αλλά και άλλοι νεόκοποι οι οποίοι αγόρασαν ιστορικά μέσα ενημέρωσης, ιστορικές εφημερίδες που πάντοτε ήταν με τη δημοκρατική παράταξη σε αυτόν τον τόπο, με την προοδευτική παράταξη, για να τις κάνουν σήμερα φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη».

Αλλά και πάλι για την ταμπακιέρα σιωπή.

Οι απαντήσεις που προσπάθησε να δώσει ο κ. Τζανακόπουλος

Εξαιρετικά αμήχανες ήταν και οι απαντήσεις που προσπάθησε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όταν ρωτήθηκε για τις σκαφάτες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα, αντί για απάντηση, επέλεξε να επιτεθεί στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει βίλα μεσοτοιχία στην Τήνο με τον κ. Χριστοφοράκο, ούτε έχει πλουτίσει από την πολιτική για να του ανήκουν δεκάδες πολυτελή ακίνητα στην Αθήνα, στο Παρίσι και δεν ξέρω εγώ πού αλλού». Αλλά και εκείνος για την ταμπακιέρα σιωπή…

(iefimerida.gr)