Η Ιόνιος Πολιτισμική Ομοσπονδία Αμερικής γιόρτασε την Επέτειο της Ενωσης

Η Ιόνιος Πολιτιστική Oμοσπονδία σε συνεργασία με την Oμοσπονδία Κεφαλλήνων «O Κέφαλος», την Oμοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων «Oδυσσεύς» , την Κεφαλλονίτη Αδελφότητα Νέας Υόρκης, την Oμοσπονδία Κεφαλλήνων Νέας Ιερσέης «Άγιος Γεράσιμος», την Ζακυνθινή Oμοσπονδία «Διονύσιος Σολωμός, την Oμοσπονδία Ερείκουσας Αμερικής και την Oμοσπονδία Μαθρακιωτών Αμερικής, γιόρτασαν, την Κυριακή 19 Ιουνίου, την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, διοργανώνοντας συναυλία με το Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου από την Κέρκυρα.

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με περίπου ένα μήνα καθυστέρηση για να συμπέσει χρονικά με την παρουσία του Φωνητικού Συνόλου στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη συναυλία του στο Carnegie Hall. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γραμματέας της Oμοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Oδυσσεύς», Κώστας Βαγγελάτος. Κύρια ομιλήτρια ήταν η Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου, Ζωή Διονυσίου, η οποία αναφέρθηκε στα κύρια γεγονότα που οδήγησαν στην ένωση με την Ελλάδα, την 21η Μάϊου 1864. Όπως ανέφερε, «Η ένωση με τα Επτάνησα δώρισε στην Ελλάδα έναν πολύτιμο θησαυρό: τον Επτανησιακό Πολιτισμό».

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Ερείκουσας κ. Αυγερινή Κατέχη, ο Πρόεδρος του Μαθρακίου κ. Κώστας Κασίμης, ο Πρόεδρος του Πανκερκυραϊκού κ. Θεοδωρής Δουκάκης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Oμοσπονδίας Κεφαλληνών κ. Διονύσιος Βλάχος, ο οποίος ταξίδεψε από την Φλώριδα ειδικά για την εκδήλωση, εκπρόσωποι από όλους τους Συλλόγους – διοργανωτές, οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη μεταλαμπάδευσης των Επτανησιακών ηθών και εθίμων στις νεότερες γενιές ομογενών. «Είναι πολύ σημαντικό ότι δώσαμε την δυνατότητα στους απόδημους Επτανήσιους να ταξιδέψουν μελωδικά, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τόνισε ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Oμοσπονδίας κ. Μπάρδης.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η ταβέρνα «Fontana Famous Pizza & Gyro», Big Apple Gridddle, Astro Restaurant, New London Farmacy, Home Tile Center, «Η Εφημερίδα της Νέας Υόρκης», ο κ. Διονύσιος Βλάχος, ο κ. Σπύρος Παππάς, ο κ.Γεράσιμος Κωνσταντάτος, ο κ. Προκόπης Ζέρβας, ο Ιατρός Φρείξος Γούσσης, ο κ. Αθανάσιος Αρώνης, ο κ. Βασίλης Γουρνέλος, ο κ. Σπύρος Βασιλάκης και η κ.Τζένη Μαρκόπουλος Εμεξεζίδης.