Η ψευδαίσθηση της …γνώσης

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

➔Κάθε φορά που κάνει η επιστήμη μια ανακάλυψη, όπως πρόσφατα με τη μαύρη τρύπα «τρέχουμε» να διατυμπανήσουμε πόσα πολλά ξέρουμε γιαυτό το σύμπαν, ενώ η πραγματικότητα είναι πως μας λείπουν ακόμη 999 γνώσεις στις 1000 για να καταλάβουμε τι γίνεται.

➔Ετσι είναι ο άνθρωπος ενθουσιάζεται με το παραμικρό, αλλά και αποθαρύνεται στην πρώτη δυσκολία.

➔Υπάρχουν κάποιοι που αγνοούν ότι αγνοούν και δοκιμάζουν το απροσδόκητο, το απίθανο, το απραγματοποίητο, το ακατόρθωτο, το ανέλπιστο, το θαύμα και ξαφνικά γίνεται.

➔- Εμαθα 9 000 τρόπους πως δεν ανάβει μια λάμπα και έναν που ανάβει, απάντησε ο Edisson όταν τον ρώτησαν πως άντεξε 9 000 αποτυχίες μέχρι να βρει μια επιτυχία.

➔- Τι ήξερε;

➔- Δεν ήξερε. Μάθαινε.

➔- Πως μάθαινε; Δοκιμάζοντας τη φαντασία του.

➔Αυτή είναι η δημιουργική μας ικανότητα που μας εξομοιώνει με τον Δημιουργό μας. Αυτό είναι το καθ’ ομοίωση, για το κατ’ εικόνα, δεν ξέρω…

➔Δεν γνωρίζει λοιπόν ο άνθρωπος , αλλά δοκιμάζει, ρισκάρει και …μαθαίνει. Ο μόνος κίνδυνος είναι να νομίσει πως τα ξέρει όλα.

➔Γι’ αυτό ο Σωκράτης έμεινε στην ιστορία της ανθρωπότητας σαν φαινόμενο.

➔«Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα»

➔Στην κβαντική φυσική, μιλάμε για συμμετοχικό σύμπαν, όπου η πράξη της αναζήτησης ορισμένων πληροφοριών δημιουργεί τις πληροφορίες που αναζητήσαμε και ταυτόχρονα αποκλείει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε άλλες πληροφορίες. Με άλλα λόγια ότι και να μαθαίνουμε μέσα από τη συνειδητή παρατήρηση μας την ίδια στιγμή μας στερεί τη γνώση όσων δεν παρατηρήσαμε.

➔Να γιατί οι «ειδικοί» λένε, αν νομίζεις ότι έχεις καταλάβει την κβαντική φυσική, μάλλον δεν έχεις καταλάβει τίποτε.