«Θα διεκδικήσω ξανά την ΠΙΝ», λέει ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος

Την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα ο επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α. και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο κ. Γαλιατσάτος, δήλωσε ικανοποιημένος από την σημερινή εικόνα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε σχέση με εκείνη που παρέλαβε το 2014, δηλώνοντας όμως ότι “δεν υπήρξαμε αλάνθαστοι, δεν ολοκληρώθηκαν όλα όσα είχαμε προδιαγράψει και προγραμματίσει, κάναμε όμως τεράστια βήματα και διανύσαμε μεγάλη απόσταση στο δρόμο της επιτυχίας, παρά τις πολλές αντιξοότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε, παρά τη συστηματική πολεμική των διαπλεκόμενων συμφερόντων”.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι προσφεύγει εκ νέου στη λαϊκή εντολή ανανέωσης της θητείας του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

“Η παράταξη μας, η ΑΝ.Α.Σ.Α. για τα Ιόνια Νησιά, βρίσκεται σε μία χρονική στιγμή που ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και εκτιμά το έργο, το οποίο έχει συντελεστεί. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια με τις ιδέες μας ως παράταξη,  επιδράσαμε στις εξελίξεις  σε όλα τα επίπεδα στο Ιόνιο και η εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η επίδραση είναι σε θετική κατεύθυνση.

Κινήσαμε τα πράγματα με ένα τρόπο θετικό για τους πολίτες και για τον τόπο. Είναι προφανές ότι δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε αλάνθαστοι, δεν κάναμε όλα όσα είχαμε προγραμματίσει, όσα είχαμε προδιαγράψει. Όμως θεωρούμε ότι τα βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, προς το δρόμο της επιτυχίας είναι πολλά και σημαντικά και αυτά γίνανε παρά τις αντιξοότητες , τις δυσκολίες που είχε ο ίδιος ο μηχανισμός της Περιφέρειας και παρά την πολεμική που μας ασκήθηκε από συμφέροντα, που κάθε φορά παρεμβάλλονταν στις διαδικασίες της καθημερινότητας και της πολιτικής μας.

Είναι η στιγμή να πούμε ότι έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας γιατί προσπαθήσαμε για το καλύτερο . Θεωρούμε ότι αυτό το αποτύπωμα έχουμε αφήσει και στην τοπική κοινωνία.

Είμαστε στην ευχάριστη στιγμή και επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σε όλα τα Ιόνια Νησιά για την απόφασή μας, να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να συμμετέχουμε ως παράταξη, με τα ίδια χαρακτηριστικά, και στις εκλογές του 2019  στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Αυτή είναι η επιλογή μας, γιατί όπως λέμε πήραμε «ΑΝΑΣΑ» και μαζί μας όλο το Ιόνιο , τα τέσσερα αυτά χρόνια από το 2014 έως το 2018. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια πιο αισιόδοξοι και πιο δυνατοί.  Γιατί αυτό που χρειάζεται να κατανοηθεί από όλους είναι ότι η παράταξη θα συνεχίσει με τις ίδιες αρχές όπως διατυπώθηκαν το 2014 , αρχές που τίμησε ο λαός των Ιονίων Νήσων με τη ψήφο του. Με αυτές τις αρχές στις αποσκευές και με την ωριμότητα και την εμπειρία των τεσσάρων χρόνων της διοίκησης θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε να σταθούν στο πλευρό μας όλες εκείνες οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, που επιθυμούν την πρόοδο και την ευημερία των νησιών μας”.


Η δήλωση του κ. Γαλιατσάτου


Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες στα Ιόνια Νησιά,
Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του πέμπτου έτους της θητείας μας ως Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων. Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά που εμείς ως Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών ( ΑΝ.Α.Σ.Α) για τα Ιόνια Νησιά εκτιμούμε ως θετικά και χρήσιμα για τον τόπο και τους πολίτες.
I. Η θέση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) αναβαθμίστηκε , τόσο στο εσωτερικό μεταξύ των περιφερειών της χώρας όσο και στο εξωτερικό στις οργανώσεις των περιφερειών της Ευρώπης. Η ΠΙΝ αντιμετωπίζεται πλέον ως σοβαρός , αξιόπιστος και ισότιμος εταίρος.
II. Η συνοχή της Περιφέρειας ενισχύθηκε σημαντικά τόσο στον τομέα της οικονομίας , των διαπολιτισμικών επαφών όσο και της συγκοινωνίας. Η τουριστική προβολή ως ενιαίας τουριστικής ενότητας , το σμίξιμο των παραγωγών μας στις εκθέσεις τοπικών προϊόντων , οι κοινές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, η ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών, αποτελούν μερικά από τα πολλά χαρακτηριστικά αυτής της νέας εικόνας για την ΠΙΝ.
III. Οι   δείκτες των τελευταίων ετών αναδεικνύουν μια εύρωστη οικονομία. Η αύξηση του ακαθάριστου παραγόμενου προϊόντος, η δραστική μείωση  της ανεργίας, οι μεγάλες και πολλές επενδύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνιστούν μια νέα πραγματικότητα και μια αισιόδοξη προοπτική για την ευημερία των πολιτών. Η δυναμική προώθηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την ΠΙΝ (ΕΣΠΑ και INTERREG) ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία  της τοπικής οικονομίας.  Παράλληλα ένα μεγάλο δίκτυo κοινωνικής προστασίας χρηματοδοτούμενο από την ΠΙΝ στηρίζει όσα νοικοκυριά βρέθηκαν σε δύσκολη θέση οφειλόμενη κυρίως στην οικονομική κρίση της εποχής των μνημονίων.
…αύξηση του ακαθάριστου παραγόμενου προϊόντος, 
δραστική μείωση της ανεργίας, 
επενδύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα…. 
IV. Η ΠΙΝ αναδείχθηκε σε σημαντικό πυλώνα υπεράσπισης της δημοκρατίας , των ιδανικών της εθνικής αντίστασης, των δικαιωμάτων των εργαζομένων , των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στις αντιλαϊκές νομοθεσίες και  πρακτικές  της μνημονιακής περιόδου. Η ανυποχώρητη στάση μας απέναντι στους θιασώτες και εκφραστές των φασιστικών ιδεών οδήγησε στην στοχοποίηση των στελεχών της παράταξης  ως θεσμικών εκπροσώπων της ΠΙΝ. Η ΑΝ.Α.Σ.Α πρωτοστάτησε στον αγώνα για την προώθηση των πάγιων αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης, τόσο στα πλαίσια των προκαταρτικών διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος όσο και στα πλαίσια των συνεδρίων της ΕΝΠΕ για την κατάργηση/αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Οι συλλογικότητες, οι κινηματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, οι απλοί πολίτες βρήκαν στην σημερινή περιφερειακή αρχή ένα ειλικρινή σύμμαχο και συμπαραστάτη.
V. Η προστασία της δημόσιας περιουσίας και των κοινόχρηστων αγαθών απέκτησε μια νέα πιο δραματική διάσταση στην διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων. Η ΠΙΝ με την καθοδήγηση της ΑΝ.Α.Σ.Α  τέθηκε επικεφαλής πολλών και μεγάλων αγώνων για την αποσόβηση του ξεπουλήματος έναντι «πινακίου φακής». Η διεξαγωγή του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για την μη παραχώρηση των 4 αεροδρομίων που εξυπηρετούν την οικονομία της ΠΙΝ υπήρξε μια κορυφαία στιγμή σ’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Η δεύτερη μάχη ,που συνεχίζεται, είναι η υπεράσπιση του Ερημίτη ,όπου η παρουσία της ΠΙΝ είναι καταλυτική σε επίπεδο κινηματικό, θεσμικό και δικαστικό. Η δράση προστασίας και αξιοποίησης της δημόσιας κοινόχρηστης περιουσίας συμπληρώνεται από την παραλαβή ,αναβάθμιση και  ανάδειξη ακινήτων προς άμεσο όφελος των τοπικών κοινωνιών.
VI. Ο στόχος για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του υπηρεσιακού μηχανισμού της ΠΙΝ υπηρετήθηκε με συνέπεια και με γνώμονα αφενός  την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες  και αφετέρου την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων. Αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω ο οργανισμός των υπηρεσιών και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η επιλογή των νέων γενικών διευθυντών μέσω αξιοκρατικής διαδικασίας ,για πρώτη φορά μετά από δέκα περίπου έτη  «κομματισμού» . Με επιμονή καθιερώθηκε σταδιακά σε πολύ μεγάλο πλέον ποσοστό εργαζομένων η χρήση της ψηφιακής υπογραφής ως χαρακτηριστική προσπάθεια για την μείωση της γραφειοκρατίας, την ασφάλεια των εγγράφων και την μείωση του κόστους λειτουργίας. 
…αναθεώρηση – βελτίωση του οργανισμού 
των υπηρεσιών, πάταξη του “κομματισμού” 
 στο δημόσιο με αξιοκρατικές διαδικασίες, 
χρήση ψηφιακής υπογραφής…. 
Παράλληλα , η περίοδος 2014-2018 διακρίνεται για την ιδιαίτερη παραγωγή θεσμικών κειμένων στρατηγικού σχεδιασμού και οργάνωσης καθώς και δημιουργίας νέων φορέων , όπως το πενταετές Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το ειδικό σχέδιο ανάπτυξης για την τουριστική οικονομία, το Πλαίσιο Χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης, ο ΠΕΣΔΑ, η ίδρυση της Αγροδιατροφικής, της εταιρείας για το Επιχειρηματικό Πάρκο Κέρκυρας, η ίδρυση δυο νέων Δικτύων Σύμπραξης φορέων για την αξιοποίηση του LEADER.
VII. Η ΠΙΝ στήριξε αποφασιστικά την συνένωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με σκοπό την δημιουργία ενός ισχυρού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και ενός συνεκτικού στοιχείου της ίδιας της Περιφέρειας. Η χρηματοδότηση μεγάλου προγράμματος για ανέγερση και αναβάθμιση σχολικών μονάδων καθώς και την προμήθεια σχολικού εξοπλισμού είναι η συνεισφορά της ΠΙΝ στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην νέα γενιά. Ανάλογη είναι η χρηματοδοτική παρέμβαση της ΠΙΝ στον χώρο της  δημόσιας υγείας με ανέγερση και αναβάθμιση νοσοκομείων , με προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού. Η προσπάθεια συμπληρώνεται με την επιδοματική πολιτική της Περιφέρειας που στηρίζει το εισόδημα όλων των επικουρικών και αγροτικών γιατρών που υπηρετούν στα νησιά μας.
VIII. Η Πολιτική Προστασία ανάγεται σε σημαντικό παράγοντα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ,σε μια περιοχή όπως η δική μας που δοκιμάζεται συχνά από σεισμούς, πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και δασικές πυρκαγιές. Η ΑΝ.Α.Σ.Α θεωρεί ότι η δράσεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν βαθύ φιλολαϊκό χαρακτήρα καθώς η μεγάλη  πλειοψηφία των θιγομένων από τις φυσικές καταστροφές ανήκει στους μη προνομιούχους πολίτες. Η ΠΙΝ αναθεώρησε όλα τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης, καθιέρωσε ετήσια Πανιόνια Άσκηση Σεισμού, χρηματοδότησε το Πυροσβεστικό Σωμα για προμήθεια ειδικού εξοπλισμού, όπως επίσης προωθεί και τον εξοπλισμό των εθελοντικών ομάδων. Την ίδια στιγμή  εκτελούνται αφενός ειδικά ετήσια προγράμματα αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και ερευνητικά προγράμματα για την δημιουργία χαρτών επικινδυνότητας που θα οδηγήσουν στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων προστασίας.   
..είχαμε και έχουμε σαφές πολιτικο-ιδεολογικό
αποτύπωμα. Λειτουργούμε όμως με ισοπολιτεία,
ισονομία και απόλυτη διαφάνεια απέναντι
σε όλους τους πολίτες και τους φορείς…
IX. Η ΑΝ.Α.Σ.Α παρά το γεγονός ότι είναι Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών είχε και έχει σαφές πολιτικοιδεολογικό  αποτύπωμα. Τα στελέχη μας και το σύνολο της Περιφερειακής Αρχής λειτούργησαν όμως με ισοπολιτεία, ισονομία και απόλυτη διαφάνεια απέναντι σε πολίτες και φορείς. Τρανό παράδειγμα η ισότιμη αντιμετώπιση των επτά δήμων της Περιφέρειας με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια ως προς τις αιτούμενες χρηματοδοτήσεις και την εν γένει στήριξη τους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και κομματικές συγγένειες η διαφορές. Απόλυτο κριτήριο στην δράση των στελεχών της ΑΝ.Α.Σ.Α η εξυπηρέτηση και η ευημερία των πολιτών.  
Δεν επιχειρούμε απολογισμό. Υπενθυμίζουμε όμως πως σε βασικές γραμμές η ΑΝ.Α.Σ.Α επέδρασε με τις ιδέες της , τις διακηρύξεις της και τη διαχείριση που υλοποίησαν τα στελέχη της στην ουσιαστική αλλαγή επί τα βελτίω της συνολικής εικόνας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , αλλαγής που αντικατοπτρίζεται στην κοινωνία και την οικονομία.
Δεν υπήρξαμε αλάνθαστοι, δεν ολοκληρώθηκαν όλα όσα είχαμε προδιαγράψει και προγραμματίσει, κάναμε όμως τεράστια βήματα και διανύσαμε μεγάλη απόσταση στο δρόμο της επιτυχίας, παρά τις πολλές αντιξοότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε, παρά τη συστηματική πολεμική των διαπλεκόμενων συμφερόντων. 
Έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας ότι εργασθήκαμε με σεβασμό στις αρχικές μας διακηρύξεις, προσπαθήσαμε , δημιουργήσαμε, συγκρουστήκαμε, υποχωρήσαμε αλλά παραμείναμε όρθιοι υπερασπιζόμενοι δίκαια, ιδέες και ιδανικά.
Είναι λοιπόν η στιγμή να πούμε σε όλες και όλους τους πολίτες των Ιονίων Νήσων ότι η ΑΝ.Α.Σ.Α θα είναι παρούσα και στις εκλογές του Μαΐου του 2019.
Με σεβασμό στις ανάγκες και τα δικαιώματα των συμπολιτών μας. Με τις ιδέες του 2014 αλλά και την ωριμότητα των εμπειριών της τετραετίας στις προγραμματικές μας «αποσκευές».
Έτσι απλά! 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ