Κατέπεσε ελληνικό μαχητικό τύπου Mirage 2000 μετά από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών, βορειονατολικά της Σκύρου. Νεκρός ο πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος

Δυστυχώς, ο χειριστής Γιώργος Μπαλταδώρος του M2000-5, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, είναι νεκρός, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο

Μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Mirage 2000-5 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή περίπου 9 μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ο άτυχος πιλότος του Mirage Γιώργος Μπαλταδώρος

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας στην οποία λαμβάνουν μέρος ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του  μαχητικού αεροσκάφους. Στην επιχείρηση συμμετέχει ελικόπτερο S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού (με τον κωδικό 602) που απέπλευσε από τον Μόλυβο της Λέσβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Mirage 200-5 που κατέπεσε στη Σκύρο ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάη σχηματισμού που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει  τουρκικά μαχητικά που είχαν μπει χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών.

Δεν πρόλαβε να δώσει σήμα

Το μαχητικό Mirage 2000-5 που κατέπεσε ήταν το νούμερο 1, δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο ελληνικών μαχητικών που είχαν αναλάβει την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χειριστής του MIrage 2000-5 που κατέπεσε δεν πρόλαβε να δώσει σήμα ή να αναφέρει κάτι για  την κατάσταση του αεροσκάφους του προτού χαθεί από τα ραντάρ.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας: 

«Αρ. Ανακ. 024/2018

Αθήνα, 12 Απριλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.
Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ».

Τα τουρκικά ΜΜΕ για την πτώση του Μιράζ

Πρώτη είδηση είναι σε πολλά τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το θέμα της πτώσης του Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα η Χουριέτ γράφει οτι πρίν απο την πτώση στα ανοιχτά της Σκύρου προηγήθηκε αερομαχία.

Η Χουριέτ αναμεταδίδει τα όσα αναφέρουν τα ελληνικά μέσα, προσθέτει δε ότι το ελληνικό αεροσκάφος, που κατέπεσε βορειανατολικά της Σκύρου, είχε εμπλακεί σε αναχαίτηση μαζί με ένα ακόμα ελληνικό αεροσκάφος τύπου Μιράζ, δύο τουρκικών μαχητικών στην περιοχή της Μυτιλήνης.

Η πτώση του Μιράζ έγινε λίγη ώρα αργότερα κι ενω το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στην βάση του, γράφει η Χουριέτ.

Τα Mirage 2000-5

Τα M2000-5 είναι μέρους του προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης.

dsfgdgs

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1

Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)

Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.13μ

Μήκος: 14.36μ

Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach

Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια

skyros01

(kontranews.gr)