Κιμ Γιονγκ Ουν: Εκτοξεύστε τον πύραυλο με θάρρος για το Κόμμα και την πατρίδα. Υπαρκτή η πιθανότητα πολέμου

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έδωσε την εντολή για την έβδομη πυραυλική δοκιμή με χειρόγραφη εντολή που συνέταξε στις 28 Νοεμβρίου – Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι με τον πύραυλο αυτό μπορεί να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου»

Με μια χειρόγραφη εντολή έδωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν το «πράσινο φως» για την εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος αφού διένυσε μια απόσταση περίπου 4.500 χιλιομέτρων κατέπεσε στη θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.

Στη χειρόγραφη εντολή που φέρει ημερομηνία 28 Νοεμβρίου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δίνει την εντολή για εκτόξευση του πυραύλου τα ξημερώματα της 29ης Νοεμβρίου (τοπική ώρα).

«Διατάζω την πυραυλική δοκιμή. Εκτελέστε την τα ξημερώματα της 29ης Νοεμβρίου. Πυροδοτήστε με θάρρος για το κόμμα και την πατρίδα» γράφει ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε ένα χαρτί.

Η εντολή περιλαμβάνεται στο βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) προκειμένου να ανακοινώσει ότι με τον πύραυλο αυτό μπορεί να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου».

Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι με τη δοκιμή αυτή – την έβδομη της περιόδου του Κιμ Γιονγκ Ουν – πέτυχε τον «στόχο» της να γίνει πυρηνική δύναμη.

Ο πύραυλος, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό καθεστώς, έφτασε σε ύψος 4.475 χλμ. και διένυσε μια απόσταση 950 χλμ. σε μια πτήση διάρκειας 53 λεπτών, δεδομένα που συμφωνούν με όσα είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα από άλλες χώρες.

Η ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας για τον πύραυλο

Υπαρκτή η πιθανότητα πολέμου

Την ίδια ώρα στρατιωτικός αναλυτής που μίλησε στο CNN εκτίμησε ότι «η κατάσταση θα μπορούσε πολύ γρήγορα να ξεφύγει εκτός ελέγχου» προσθέτοντας ότι «υπάρχει η πιθανότητα πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας.

Για τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Ματίς, αυτή η εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να κατασκευάζει πυραύλους, γεγονός που αποτελεί «απειλή για όλο τον κόσμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παρεκκλίνει από τη γραμμή της «των μέγιστων πιέσεων», που έχουν στόχο να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ μέσω κυρίως της σκλήρυνσης των κυρώσεων εναντίον της, παράλληλα με τις απειλές για μαζικά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, υποστήριξε ότι «οι διπλωματικές επιλογές παραμένουν προς το παρόν στο τραπέζι».

Γράφημα του CNN για την εκτόξευση

(protothema.gr)