Λάδι, το «ΧΡΥΣΟ ΥΓΡΟ» των Αρχαίων Ελλήνων και οι θαυματουργές ιδιότητές του

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

ΣTH συκέντρωση των ελαιοπαραγωγών της Τετάρτης στο ΕΒΕΚΙ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, ο κ. Δημήτρης Θεριανός, Γραμματέας της Ενωσης Αγροτουρισμού Ιονίου και βιοκαλλιεργητής, παρουσία και της κ. Ηρειώτου, καθηγήτριας ΤΕΙ (Τεχνολογίας Τροφίμων), παρουσίασε στοιχεία από την έρευνα για τις πολυφαινόλες και συγκεκριμένα για την ελαιοκανθάλη που ανιχνεύεται πλέον με εύκολο τρόπο με τη βοήθεια ειδικού ΚΙΤ ανίχνευσης του καθηγητού Πανεπιστημίου κ. Προκόπη Μαγιάτη.

Στην σχετική επίδειξη που έλαβε χώρα φάνηκε η ηυξημένη περιεκτικότης του δείγματος σε ελαιοκανθάλη που κατατάσσει και το νησί μας στους Νομούς παραγωγής υψηλής ποιότητος ελαιολάδου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μάλιστα έχει ειδική ένδειξη για τα ελαιόλαδα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ελαιοκανθάλης. O παραγωγός μπορεί να αναφέρει στην ετικέτα του μπουκαλιού του τις ειδικές προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία του λαδιού του.

Oι έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα από το ΤΕΙ στα νησιά μας, έχουν χαρτογραφήσει περιοχές όπου η συγκεκριμένη πολυφαινόλη συναντάται σε υψηλή περιεκτικότητα, σε μερικές περιπτώσεις πολύ πιο πάνω από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός μπορεί να έχει χρυσάφι στα χέρια του και να μη το ξέρει, ή να το καταστρέφει γιατί δεν ακολουθεί τα σωστά βήματα ελαιοποίησης, φύλαξης κ.λπ. από άγνοια.

O κ. Θεριανός τόνισε ιδιαίτερα την ευαισθησία των πολυφαινολών σε ακατάλληλους χειρισμούς του παραγωγού (συγκομιδή, θερμή έκθλιψη, ανάμειξη με λάδι πτωχότερης περιεκτικότητος κ.λπ).

Με βάση την έρευνα του καθ. Πανεπιστημίου κ. Προκόπη Μαγιάτη, η ελαιοκανθάλη είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε 4 σημαντικούς τομείς της υγείας μας:

α) Καρκινικά κύτταρα: Εξολοθρεύει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

β) Διαβήτη: Επαναφέρει σε ομαλή λειτουργία το πάγκρεας να παράγει την ινσουλίνη που έχει ανάγκη το άτομο.

γ) Αλτσχαϊμερ: Ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου μπόρεσαν και επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα και διατηρήθηκαν σ’ αυτά.

δ) Καρδιά-Αγγειακό Σύστημα: Διαλύει τις αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες και στα αγγεία ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος.

Η κ. Ηρειώτου (ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων) μας είπε ότι ήδη έχει συγκεντρωθεί δείγμα ελαιοκάρπου από διάφορες περιοχές του νησιού και σύντομα θ’ ανακοινωθεί που η πολυφαινόλη αυτή συναντάται σε υψηλότερη πυκνότητα καθώς και άλλες επιστημονικές παρατηρήσεις για τα χαρακτηριστικά του λαδιού μας.

Αν προσθέσουμε στις ιδιότητες του λαδιού μας και την από αρχαιοτάτων χρόνων χρήση του σαν καλλυντικό ή προστατευτικό για το δέρμα αλλά και την καθαριότητα του σώματος (σαπούνια, κρέμες κ.λπ.), καταλαβαίνουμε γιατί ο Oμηρος το ανέφερε σαν Χρυσό Υγρό και ο Ιπποκράτης σαν φάρμακο.

Το λάδι μας έχοντας όλες αυτές τις ιδιότητες γίνεται αυτόματα και ένα σπουδαίο «τουριστικό αγαθό». Δηλαδή ο επισκέπτης εφ’ όσον του μιλήσουμε για όλα αυτά και του το προσφέρουμε να το δοκιμάσει κατά την παραμονή του, θα αναπτύξει ενδιαφέρον για το προϊόν, θα μιλήσει γι’ αυτό και θα το αναζητήσει και στην πατρίδα του.

Σύντομα από την Ενωση Αγροτουρισμού θα γίνει πρόταση προς την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, που από εφέτος θα λειτουργήσει το τυποποιητήριό της, να δημιουργηθεί «προϊόν» για τους τουρίστες επισκέπτες του νησιού.

Πρόεδρος Ενωσης Αγροτουρισμού Ιονίου
Βιοκαλλιεργητής ελαιολάδου