Μέλος της Ακαδημίας «Vaganova» η Ολγα Γαλιατσάτου

Μέλος του εκπαιδευτικού συστήματος Κλασσικού και Μοντέρνου/ Σύγχρονου Χορού Vaganova η Όλγα Γαλιατσάτου.

Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη επιτυχία καθώς η Ακαδημία Vaganova δέχεται μόνο καταξιωμένα μέλη με προσφορά στον χορό.

Συγκεκριμένα η Ακαδημία Vaganova έχει την δική της σχολή με το δικό της σύστημα διδασκαλίας στο χορό, το Ρώσικο σύστημα. Ωστόσο έχει σχολές ανά τον κόσμο όπου ακολουθούν το συγκεκριμένο σύστημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς φημισμένους απόφοιτους της Ακαδημίας Vaganova όπως Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Ντιάνα Βίσνεβα, Άννα Πάβλοβα, Γιούρι Γκριγκορόβιτς, Βασλάβ Νιζίνσκι, Τζι Γιουνγκ Κιμ κ.α.

Είναι μια απίστευτα μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά της Κεφαλλονιάς όπου πλέον τους δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν πάνω στο Ρώσικο σύστημα χορού παγκοσμίως αποδεκτό ως το κορυφαίο σύστημα εκπαίδευσης κλασσικού-μοντέρνου/σύγχρονου μπαλέτου και να δίνουν εξετάσεις στον τόπο τους εφόσον πλέον θα υπάρχει στο Αργοστόλι εξεταστικό κέντρο Vaganova.

Να υπενθυμίσουμε ότι από φέτος θα υπάρχει συνεργασία με την Ανώτερη Αναγνωρισμένη Επαγγελματική Σχολή Αλέξανδρος Χατζιάρας όπου θα διδάσκεται κλασσικό, μοντέρνο/σύγχρονο μπαλέτο από πτυχιούχους καθηγητές χορού αναγνωρισμένους από το ελληνικό κράτος.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν.

Ώρες λειτουργίας γραμματείας:

Δευτέρα έως Σάββατο 18:30-21:00.

Οδός Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 11 Αργοστόλι (έναντι κολυμβητηρίου)

Τηλ.:6950569237

fb: Art-Style Dance Studio Olga Galiatsatou

Ιστορικά στοιχεία:

Οι τεχνικές που εντοπίζονται στο κλασσικό μπαλέτο δημιούργησαν τις βάσεις για πολλά άλλα είδη χορού όπως είναι το hip-hop, η jazz, το μοντέρνο και το σύγχρονο μπαλέτο.

Το Ρώσικο μπαλέτο γεννήθηκε στην Ρωσία και ο αρχικά εξυπηρετούσε ως ψυχαγωγικό μέσο στο παλάτι. Τον 19ο αιώνα έγιναν οι πρώτες παραστάσεις σε θέατρα, που ήταν ανοιχτές και στο κοινό. Στο θέατρο υπήρχε ένα ειδικό τμήμα, το rayok, ή «η γαλαρία του παραδείσου», που αποτελούνταν από απλά ξύλινα παγκάκια. Με αυτόν τον τρόπο δινόταν η ευκαιρία και σε φτωχούς ανθρώπου να έχουν πρόσβαση στο μπαλέτο, καθώς τα εισιτήρια για αυτό το τμήμα του θεάτρου δεν κόστιζαν ακριβά.

Το Ρώσικο μπαλέτο αποτελείται από πολλές διαφορετικές μεθόδους τεχνικής, η πιο διαδεδομένη από της οποίες είναι η μέθοδος Vaganova, η οποία πήρε το όνομά της από την διάσημη χορεύτρια και δασκάλα, Agrippina Vaganova.

Ως δασκάλα χορού, η Vaganova ανέπτυξε την δική της εκπαιδευτική μέθοδο για το κλασσικό μπαλέτο, συνδυάζοντας στοιχεία από το Γαλλικό, το Ιταλικό, και άλλα είδη μπαλέτου με επιρροές που δέχτηκε από άλλους Ρώσους δασκάλους και χορευτές. Η μέθοδός της έγινε παγκοσμίως γνωστή ως «η μέθοδος Vaganova», καθιστώντας την διευθύντρια της σχολής και δίνοντάς της την ευκαιρία να διδάξει μερικούς από τους ποιο διάσημους χορευτές.

Η μέθοδος Vaganova είναι απαιτητική σε θέματα τεχνικής, και πολύ εντυπωσιακή, με ένα ακριβές σύστημα διδασκαλίας. Μερικοί από τους πιο βασικούς στόχους της μεθόδου είναι η ενδυνάμωση της μέσης και η πλαστικότητα των χεριών, και την απαιτούμενη δύναμη, ευλυγισία και αντοχή για το μπαλέτο.

Οι χορευτές εκτελούν όλες τις κινήσεις με μία ιδιαίτερη άνεση, ή οποία πηγάζει από τις απαλές κινήσεις των χεριών που αντισταθμίζουν τις «ρομποτικές» κινήσεις των ποδιών. Οι κινήσεις των χεριών δίνουν στους χορευτές μια αιθέρια αίσθηση, σαν να αψηφούν την βαρύτητα. Πολλές κινήσεις της μεθόδου Vaganova απαιτούν να παραμείνει ο χορευτής στον αέρα όσο το δυνατόν περισσότερα για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της αιώρησης, κάτι που απαιτεί μεγάλη ευλυγισία και έκταση.

Τα χέρια και τα πόδια φαίνονται μακρύτερα από το τέντωμα και τις γραμμές που δημιουργεί η πόζα. Οι χορευτές καλούνται να ισορροπούν σε απαιτητικές πόζες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι στροφές μπορεί να διαρκέσουν για αρκετά λεπτά και τα άλματα γίνονται πιο ψηλά από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη δυνατότητα του χορευτή να παρουσιάσει ένα κλασσικό pas de deux, και στις ικανότητες που χρειάζεται για να εκτελέσει ένα τέτοιο κομμάτι.

Οι παιδαγωγοί που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο διδασκαλίας επικεντρώνει την προσοχή της στην ακρίβεια της διδασκαλίας, ιδίως όσον αφορά στον χρόνο που πρέπει ένας μαθητής να διδαχθεί κάτι, στην διάρκεια της διδασκαλίας, καθώς και σε ποια ποσότητα θα πρέπει να το διδαχθεί.

Η σχολή Vaganova χαρακτηρίζεται από καθαρές και ακριβείς κινήσεις, που εκφράζουν όμορφες, καθαρές και απαλές γραμμές.

Στη σχολή Vaganova οι ασκήσεις κάθε επιπέδου δεν καθορίζονται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται από την Βασιλική Ακαδημία Χορού (RAD ) ή από την σχολή Cecchetti. Κάθε δάσκαλος χορογραφεί την τάξη του σύμφωνα με τις οδηγίες που του έχουν δοθεί, και αυτήν την χορογραφία εκτελούν οι μαθητές στις εξετάσεις.

Η μέθοδος Vaganova είναι ευρέως διαδεδομένη όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Βόρεια.