Μήνυμα της ΕΛΜΕΚΙ για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου

Από την Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΕΛΜΕ-ΚΙ) ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Αγαπητοί μαθητές,

Κλείνουν 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στη αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική, απριλιανή δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια αποτελούν πολύτιμη πηγή πείρας για τους σημερινούς και τους αυριανούς μας αγώνες, αποτελούν οδηγό για τα δικά μας επόμενα  αγωνιστικά βήματα.

Η χούντα των συνταγματαρχών πήρε στα χέρια της την πολιτική εξουσία το 1967 και πίσω από βαρύγδουπες δηλώσεις για «Επανάσταση» και αναγέννηση του έθνους, κατάργησε εργατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, στοιχειώδη ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, έστειλε στις φυλακές και στις εξορίες, χιλιάδες πρωτοπόρους αγωνιστές εργαζόμενους, κομουνιστές και άλλους δημοκράτες και άνοιξε το δρόμο για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και την κατοχή της Κύπρου.

Το καθεστώς αυτό δεν ήρθε σαν κεραυνός ένα αιθρία αλλά αποτέλεσε συνέχεια της σκληρής καταστολής των εργατικών και λαϊκών αγώνων από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μεταξύ αυτών και της ένωσης κέντρου του Γ. Παπανδρέου που με την εγκύκλιο 1010 απειλούσε με απόλυση κάθε εκπαιδευτικό που συνδεόταν με την Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, οργάνωση που εξέφραζε το πιο αγωνιστικό κομμάτι των νέων της εποχής. Την 21η Απρίλιου 1967 οι συνταγματάρχες ανέλαβαν να συνεχίσουν την βρώμικη δουλειά των προηγούμενων κυβερνήσεων  βάζοντας τον αγωνιζόμενο λαό στον γύψο και χρησιμοποιώντας το Μαστίγιο για τους εργαζόμενους και τα  συνδικάτα και καρότο για τις μεγάλες επιχειρήσεις  και το κεφάλαιο. Συνέβαλαν αποφασιστικά στο να στηριχθούν οι επιδιώξεις του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.   Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, η εισβολή και η κατοχή του 37% της Κύπρου έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που και σήμερα δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα μας στο Αιγαίο.

Και όμως και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν τη χούντα! Είναι οι Χρυσαυγίτες και οι φασίστες! Σου κρύβουν ότι: Και στη περίοδο της χούντας είχαμε καπιταλιστική κρίση, το 1973, ενώ η σκληρή καταπίεση και η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων αύξησε και άλλο τις ανισότητες και την φτωχοποίηση του λαού. Αυτοί οι σημερινοί υμνητές της χούντας σήμερα με αφορμή το Μακεδονικό, γεμίζουν με δηλητήριο τη νεολαία για να προκαλέσουν νέα μίση μεταξύ των λαών, να υποδαυλίσουν νέους πολέμους, αλλαγές συνόρων στο όνομα των «χαμένων πατρίδων». Κρύβουν φυσικά ότι αυτοί που φέρνουν τα Μνημόνια στους λαούς, οι ίδιοι αξιοποιούν και φουντώνουν εθνικισμούς για να χωρίζουν τους εργαζόμενους και να τους βάζουν να σκοτώνονται για το μοίρασμα των αγορών και των πετρελαίων. Όπως λέει ο ποιητής μετά τον πόλεμο και ο νικημένος λαός πεινάει και ο νικητής λαός πεινάει…

Γι αυτό και σήμερα η καλύτερη τιμή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι να μην επιτρέψει ο λαός και η νεολαία οι νέοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, να γίνουν η νέα «εύφλεκτη ύλη» που θα ανοίξει το δρόμο σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, και μια πιο γενικευμένη ιμπεριαλιστική αναμέτρηση.

Η θέση της νεολαίας είναι στον αγώνα για το ΨΩΜΙ για να ζήσουμε με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είναι στον αγώνα για την ΠΑΙΔΕΙΑ που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους νέους χωρίς φραγμούς, στον αγώνα για να μην περάσει ο νέος νόμος για το λύκειο που το κάνει ακόμα πιο ταξικό, ένα Λύκειο-φροντιστήριο με τη «βούλα», που θα γενικευτεί ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος και θα εξαφανίσει την γενική μόρφωση, στον αγώνα για την αποκατάσταση των τσακισμένων υποδομών και την διεκδίκηση νέων σύγχρονων ασφαλών σχολείων, για να μην υπάρχουν τμήματα με 30 μαθητές στην τάξη, να μην υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών την ίδια ώρα που δεκάδες αναπληρωτές βρίσκονται σε ομηρία.

Είναι τέλος στον αγώνα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από την φτώχεια, από την ανεργία, από την εκμετάλλευση.

Αυτόν το δρόμο έδειξε το Πολυτεχνείο και η ιστορία διέψευσε αυτούς που έλεγαν ότι η «Χούντα είναι ανίκητη». Αυτόν τον δρόμο έδειξαν και οι μαθητές στα πρόσφατα μαζικά συλλαλητήρια μαζί με γονείς, καθηγητές και φοιτητές.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι εθιμοτυπική διαδικασία, είναι η γιορτή για τη δύναμη του λαού, για τη δυνατότητα να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Όλοι και όλες στο διήμερο γιορτασμό.

Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στις 6.30 μμ στο Εργατικού Κέντρου στην εκδήλωση που περιλαμβάνει : απονομή αναμνηστικών συμμετοχής στη δράση που διοργάνωσε ο σύνδεσμος φιλολόγων σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα της ΕΕΔΥΕ με θέμα: «γιατί γίνονται πόλεμοι;» και αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο.

Κορυφώνουμε με Συγκέντρωση  και Πορεία Σάββατο 17/11, ώρα 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ