Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στον Νέο Κόσμο – 9 προσαγωγές Κούρδων. Τι εντόπισαν οι Αστυνομικοί

Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης σε τρία σπίτια, σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα.

Έγιναν 9 προσαγωγές, τρεις από κάθε σπίτι. Συγκεκριμένα, οκτώ άνδρες και μια γυναίκα ήταν οι προσαχθέντες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για εξωτερική τρομοκρατία. Τα άτομα που προσήχθησαν δεν σχετίζονται με τζιχαντιστές, αλλά με τρομοκρατία στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι προσαχθέντες φαίνεται πως συνδέονται με το Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), γνωστό με το ακρωνύμιο DHKP-C.

Είναι όλοι τουρκικής καταγωγής και προσήχθησαν από τρία διαμερίσματα στον Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ένας από τους προσαχθέντες καταζητείτο για παρόμοια υπόθεση Τούρκων που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα.

Το ένα από τα τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο:

Στην επιχείρηση συμμετείχαν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ. Το ένα σπίτι, στον Νέο Κόσμο, βρίσκεται στην οδό Δεινοστράτους 78.

Από τα σπίτια που έχουν ελεγχθεί έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί καλώδια και βάζα με άγνωστη ουσία που παραπέμπουν σε κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, μικρός οπλισμός, laptops, φορητοί σκληροί δίσκοι και usb. Όλα μεταφέρθηκαν για έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι οκτώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έπειτα από πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις στην περιοχή και ύστερα από έρευνα συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που οδήγησαν στη σημερινή επιχείρηση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Φωτογραφία: Eurokinissi

Για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο (πιθανότατα 7-8) αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Δείτε το βίντεο του iefimerida απο το σημείο των ερευνών:

Με ποιες παλιότερες υποθέσεις σχεετίζεται η έρευνα

Από τις έως τώρα πληροφορίες η έρευνα σχετίζεται με μια παλιότερη υπόθεση που είχε εξελιχθεί στη Χίο. Τότε είχε εντοπιστεί σε φουσκωτό σκάφος δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου 2013 σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής ακτοφυλακής, που περιπολούσε προληπτικά για παράνομους μετανάστες εντόπισε μεταξύ Χίου και Οινουσών, ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος επτά μέτρων και το προσέγγισε για έλεγχο «ρουτίνας».
Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλο αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.
Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι επιβάινοντες συνελήφθησαν. Όπως έγινε γνωστό, το ταχύπλοο είχε προορισμό την Τουρκία.

Μετά την πρώτη εξέταση των συλληφθέντων, την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία αυτή την ώρα πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια που σχετίζονται με τους συλληφθέντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο. Ο ένας από τους Έλληνες, 22 ετών, σπουδαστής στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνουν οι δύο Τούρκοι , οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, αλλά και ο ένας έλληνας συνεργάτης τους.
Εκτιμάται ότι ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία.

Στις 28 Ιουνίου 2014 συνελήφθησαν στα Εξάρχεια τρία άτομα κουρδικής καταγωγής. Τα εντάλματα του Εισαγγελέα Μυτιλήνης ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση του φουσκωτού με τα όπλα ανοιχτά της Χίου πριν από ένα χρόνο, διαβιβάστηκαν στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και μετά από έφοδο αστυνομικών, εντοπίσθηκε γυναίκα σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα και σε έρευνα στο διαμέρισμα της συνελήφθησαν δύο ακόμα άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα για την ίδια υπόθεση.
Όλοι οι συλληφθέντες Κουρδικής καταγωγής, θεωρούνται μέλη της οργάνωσης DHKP – C, στελέχη της οποίας είχαν συλληφθεί πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα.

(iefimerida.gr)