Μεγάλη προβολή της Κεφαλονιάς

Άρθρο μεγάλης διαφήμισης της Κεφαλονιάς δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες (Δευτέρα 13/11) στην μεγάλη και έγκυρη Βρετανική εφημερίδα The Guardian με αρκετές άγνωστες ιστορικές και άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές για την Κεφαλονιά και την ταινία μας “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”. 

Πιο συγκεκριμένα στα κομμάτια που αναφέρονται στην Κεφαλονιά γίνεται αναφορά στην παραγωγή της Χολυγουντιανής ταινίας μας “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι” που προβλήθηκε στις παγκόσμιες κινηματογραφικές αίθουσες το έτος 2001.

Αναφέρεται ότι η παραγωγή της ταινίας μας έγινε με δυσκολίες, μεταξύ των άλλων, λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει στην Ελλάδα (διώχνοντας άλλες παραγωγές όπως οι “Μέγας Αλέξανδρος”, “Τροία”, “300” και πρόσφατα το “Μαμά Μία 2”.)

Το άρθρο του Guardian ενδεικτικά γράφει ότι ο Νικόλας Κέιτζ για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία χρειάστηκε, για να ξεπεραστούν οι αυστηροί εργασιακοί νόμοι της Ελλάδας, να δηλωθεί ως πρώτα… παίχτης ταμπανίου σε ερασιτεχνική μουσική ομάδα ανθιγγανων!

Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά της πρόσφατης δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα σε εκπροσώπους κινηματογραφικών στούντιο στο Σικάγο, παρά την λιτότητα που υπάρχει στη χώρα, για ψηφισμένο προϋπολογισμό ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια με την επιστροφή του 25% των εξόδων τους για την παραγωγή ξένων παραγωγών στην Ελλάδα.

Τα οφέλη που προσδοκά η κυβέρνηση από την προσέλκυση ξένων μεγάλων κινηματογράφικων παραγωγών αναφέρει η Guardian είναι η πληθώρα των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, η επακόλουθη αύξηση του ΑΕΠ και η μεγάλη διαφήμιση της χώρας.

Ενδεικτικά τέλος αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian ότι στην Μεγάλη Βρετανία και Νέα Ζηλανδία εξ αιτίας της παραγωγής των ταινιών “Χάρι Πότερ” και “Αρχοντα των Δακτυλιδιών” οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν συνολικά τις χώρες αυτές αυξήθηκαν κατά 40% και 50% αντίστοιχα!

Σπύρος Καγκάδης