Μεγάλος εκνευρισμός στο Μαξίμου. Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά Καμμένου. Ο Ξυδάκης κάνει άνοιγμα στο Ποτάμι

Συντονισμένα πυρά από τα κυβερνητικά στελέχη δέχεται πλέον ο Πάνος Καμμένος για το plan B στη Συμφωνία των Πρεσπών που παρουσίασε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τις αναφορές για αμερικανικές βάσεις στο ελληνικό έδαφος πέραν των υπαρχόντων.

Άμεσα χτες του απάντησαν το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Σήμερα οι απαντήσεις κορυφαίων στελεχών μοιάζουν με ομοβροντία. Νίκος Παππάς, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Κυρίτσης εξαπέλυσαν πυρά κατά του υπουργού Εθνική Αμυνας.

Ταυτόχρονα τα πυρά Κοτζιά-Παππά 

Στην τελετή για την ψηφιακή αναβάθμιση του υπουργείου Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε με νόημα: «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει», ενώ αμέσως μετά ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής απάντησε : «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».

Ξυδάκης: Ο Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και στη χώρα

Ο Νίκος Ξυδάκης εκτόξευσε βέλη εναντίον του Πάνου Καμμένου και έκανε λόγο για συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας.
«Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον News24/7.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015. «Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού ενώ προειδοποίησε τον Π. Καμμένο ότι «προσπαθώντας να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση μπορεί τελικά να την δυναμώσεις».

Ρήγας: Όλοι να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε

Το «γάντι» στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ρίχνει ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Σχολιάζοντας τα όσα έχει πει και προτείνει στις ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ ειδικά για το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων, ο Πάνος Ρήγας «συνιστά» σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε, ενώ στο θέμα της Συμφωνίας τονίζει ότι «η Συμφωνία (των Πρεσπών) θα κριθεί στη Βουλή, θα κριθεί ποιοι θα πάρουν θέση, όλοι οι βουλευτές».

«Είναι ένα θέμα εθνικό, όπου θα κριθούν όλοι, εάν έχουν διάθεση να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν άλλη προοπτική στη χώρα. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό, δεν υπολογίζουμε τίποτε άλλο παρά μόνο το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, ενώ σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας σημείωσε: «Με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και το μεγάλο διακύβευμα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα μνημόνια και να σταματήσει η διαφθορά που υπήρχε μεταξύ πολιτικού συστήματος, οικονομικού συστήματος και ΜΜΕ».

«Παρακολουθώ προσεκτικά όλα αυτά που λέγονται. Θα συνιστούσα σε όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε. Από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει»

Κυρίτσης για Καμμένο: Σπασμωδικές και ενοχλητικές ενέργειες

«Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Προφανώς είναι ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον realfm 97,8.

«Οι ενέργειες αυτές είναι λίγο σπασμωδικές… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μία λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα γενικό ορμητήριο των ΗΠΑ για όποιες επιδιώξεις τους στην περιοχή. Νομίζω ότι εάν υπάρχει μία χώρα με σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αυτή είναι η Ελλάδα.
Είναι ενοχλητικό και προβληματικό, αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει την εικόνα της χώρας προς τα έξω και το πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική. Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση»


Ο Καμμένος σε ρόλο ΥΠΕΞ, αγνοεί Τσίπρα για Πρέσπες


Η συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου, κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, «να πέσουν οι τόνοι» στην αντιπαράθεση των πολιτικών τους στο Μακεδονικό, αλλά και γενικότερα στις (εμφανιζόμενες ως…) τεταμένες σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, παραβιάστηκε χθες εκκωφαντικά με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας από την Ουάσινγκτον.

Την ώρα που η κυβέρνηση (στην οποία μετέχει ο κ. Καμμένος) επιμένει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο ότι αμετακίνητος στόχος της είναι η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και  ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ευχή αλλά και τη βεβαιότητα ότι ο Ζάεφ θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που προέκυψαν στην χώρα του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Άμυνας «ξαναχτύπησε», και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους.

Η «πρωτοβουλία Καμμένου» να προτείνει στην Ουάσινγκτον ένα νέο… δικό του «Plan B» στο ονοματολογικό, αλλά και η σχεδόν… επίσημη πρόσκληση στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα, προκάλεσε, φυσικά, θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση.

Ερωτήματα…

Αλλά το… «περίεργο» και ενδιαφέρον είναι ότι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης εστιάσθηκαν κατά κύριο λόγο στο σκέλος του «Plan B» του υπουργού Άμυνας για τα Σκόπια και σχεδόν καθόλου για το θέμα των αμερικανικών βάσεων…

Όπως ανέφεραν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, η επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσινγκτον, ήταν επίσημη κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του. Ο υπουργός Άμυνας, μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας την πολιτική της. Δεν νοείται υπουργός σε επίσημη αποστολή και μάλιστα τόσο υψηλού επιπέδου να εκφράζει… «προσωπικές απόψεις».

Η ενέργεια του κ. Καμμένου, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, αποκτά πρόσθετη βαρύτητα και εκ του γεγονότος ότι μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Αθήνα, ο ίδιος δεν θέλησε καν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, δικαιολογούμενος έστω προσχηματικά ότι «εξέφραζε προσωπικές ή κομματικές απόψεις». Κάτι, πάντως, που θα ήταν πρόδηλα υποκριτικό, δεδομένου ότι στο σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκε, εμφανίζεται να λέει τα όσα είπε διαβάζοντας από κείμενο, στην διάρκεια της επίσημης συνάντησης, και όχι από στήθους στο περιθώριό της.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, από τους ίδιους κύκλους εκφραζόταν η υποψία μήπως η όλη υπόθεση αφορά ένα ακόμη «άνοιγμα», χειρονομία καλής θέλησης, της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ, με άγνωστα τα τυχόν προσδοκώμενα ανταλλάγματα, το οποίο για να μην το «χρεωθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, έγινε από τον «αντάρτη» κ. Καμμένο. Ο οποίος, ταυτόχρονα, με την «ανταρσία» του αυτή, να προσβλέπει, εν όψει εκλογών, σε ενίσχυση των ΑΝΕΛ, που δημοσκοπικά καταρρέουν.

Ο Καμμένος σε ρόλο… ΥΠΕΞ!

Ο κ. Καμμένος, όχι μόνο δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και τον υφυπουργό Εξωτερικών ότι η συμφωνία, με την οποία αυτός διαφωνεί κάθετα και δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί στην ελληνική Βουλή, δεν θα προχωρήσει στα Σκόπια, αλλά παρουσίασε και «ανέλυσε» στους συμμάχους οικοδεσπότες του, ένα… δικό του σχέδιο, ένα «Plan B», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, χωρίς να αγγίζει το θέμα του ονόματος, και τα δυτικά (και κυρίως ΝΑΤΟΙκά) γεωπολιτικά συμφέροντα θα διασφαλίζει στα Βαλκάνια  «με τρόπο που θα τα θωρακίζει από την ρωσική διείσδυση…», αλλά και θα εγγυάται την σταθερότητα στα Σκόπια!

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρα

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ξεπέρασε σε… φιλοαμερικανισμό ακόμη και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, προτείνοντας ανοικτά και επίσημα στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέϊμς Μάτις, να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις, εκτός της Σούδας, και σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα και στην Κάρπαθο!

Η κυβερνητική αντίδραση

Οι συνεχόμενες διαφοροποιήσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το Σκοπιανό με… αποκορύφωμα τις δηλώσεις Καμμένου περί εναλλακτικού σχεδίου στα Βαλκάνια αιφνιδίασαν για πολλοστή φορά το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Έπειτα από μερικές μέρες «ανακωχής»- και συγκεκριμένα ακριβώς μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, όπως αποκάλυψε το iefimerida- ο μικρός κυβερνητικός εταίρος επέλεξε να… χτυπήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενώ ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην τριμερή Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου στην Ελούντα. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτοί που έτρεχαν να σώσουν την παρτίδα, επιλέγοντας εν τέλει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους.

Το αποτέλεσμα, ήταν να ακολουθήσει η λακωνική κυβερνητική διαρροή που υπενθύμιζε ότι η Αθήνα είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίδραση που φυσικά δεν ήταν τυχαία, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας (και όσο περνάει από το χέρι τους) να μην συντηρούν στη δημοσιότητα μια κόντρα που συνιστά άλλο ένα φθοροποιό στοιχείο.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Ο κ. Κοτζιάς, δεν έκανε καμιά δήλωση. Αντ’ αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος,όταν ερωτήθηκε για το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου είπε με ελαφρώς ειρωνικό ύφος: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε πει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην πρόσφατη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πως εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών

Πιο «σκληρός» ο Βούτσης

Πιο σαφής, ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο kontra channel εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.

«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Όσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους στο Σκοπιανό. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ’ όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος».

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας» για να συμπληρώσει: «Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος».

ΝΔ:  Κυβερνητική σχιζοφρένεια…

«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός ‘Αμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα. Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση».

ΚΙΝΑΛ: Τον εξουσιοδότησε ο κ. Τσίπρας;

Ο αρμόδιος του ΚΙΝΑΛ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας κ. Λοβέρδος  σε δηλώσεις του επεσήμανε:«Σήμερα “ο ταχυδρόμος χτύπησε δυο φορές”. Ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: Να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;».

«Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει γι’ αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν, μόνο προβλήματα δημιουργούν στη χώρα», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

(iefimerida.gr)