Μοντερνισμός-μεταμοντερνισμός στην Αρχιτεκτονική

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στον χώρο του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ομιλία του αρχιτέκτονα Μάκη Μπάλλα με θέμα “Μοντερνισμός – Μεταμοντερνισμός και τα 200 χρόνια χρόνια διαδρομής στο ανθρωπογενές περιβάλλον”.

Στην ομιλία του ο Μ. Μπάλλας ασχολήθηκε με μια αναδρομή από τον Μοντερνισμο στον Μεταμοντερνισμο στην Αρχιτεκτονική και ακολουθως στον Deconstructivism. Χρησιμοποίησε ένα παραλληλισμό με την τέχνη (ζωγραφικη) για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο μεταβλήθηκε και η Αρχιτεκτονική, αναφεροντας και τα αιτια που οδηγησαν στην μεταβαση από το Μοντέρνο στο Μεταμοντερνο. Απέδωσε φόρο τιμής σε μεγάλους αρχιτέκτονες όπως F. L. Wright, W. Gropious, M. V. deRohe, Le Corbusier, R. Venturi, M. Graves, F. Gehry, αναφερομενος στις εργασειες τους και παρουσιαζοντας εργα τους, καθως και σε άλλους οι οποίοι αποτέλεσαν το βήμα από το μοντέρνο στο μεταμοντέρνο.

Μεγάλη σημασία έδωσε ο αρχιτέκτονας στο παρακλάδι της μεταμοντέρνας Αρχιτεκτονικής Deconstructivism παρουσιαζοντας εργα της Z.Hadid Σημαντικό θεωρεί ότι ο άνθρωπος χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να απαρνηθεί τη συμμετρία που βρίσκεται γυρο του,στην φυση,ακόμα και στο σώμα του, να απεγκλωβιστεί από αυτή και να αποδεχθει την ασυμεμτρια και να την αποτυπώσει  στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Παρατηρήθηκε και από την προσωπική του εμπειρία ως αρχιτέκτονας το πόσο απογοητευμένος είναι από το κατεστημένο της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά, αναφέροντας ότι ο Μεταμοντερνισμος δεν έχει φτάσει ακόμα στο νησί μας.

Υπήρξε μετά την ομιλία η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να συζητήσουν μαζί του και να εκφράσουν απορίες πάνω στο θέμα. Φάνηκε ότι υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον στο κοινό, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές αλλά και κάποιους συμπολίτες μας.

Τέλος είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Επτανησιακή Κουλτούρα υπό την επιμέλεια του καθηγητή Κώστα Πετράκη, όπου θεώρησε σημαντικό να μιλήσει ένας καταξιωμένος στο χώρο του Κεφαλλονίτη, για ένα θέμα το οποίο αναλύει στο μάθημα του.

Δύο φωτό από την ομιλία του αρχιτέκτονα Μάκη Μπάλλα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο