Μόνο ηλεκρονικά η επαφή με την Εφορία, ως το 2020

Σχέδιο που θα αλλάξει τον τρόπο που θα επικοινωνούμε με την Εφορία προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κ. Γιώργος Πιτσιλής. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 και περιλαμβάνει την ηλεκτρονικοποίηση της επαφής του συναλλασσόμενου με την ΑΑΔΕ.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΑΑΔΕ, με το κωδικό όνομα «Blue Print», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην τριετία. Περιλαμβάνει την μετατόπιση σε πελατοκεντρική προσέγγιση της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ηλεκτρονικοποίησης της επαφής του συναλλασσόμενου με την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσω email, ίντερνετ ή τηλεφώνου.

Κατά την τοποθέτησή του, στο συνέδριο Athens Law Forum On Taxation ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον Σεπτέμβριο και στοχεύει να επιστρέψει στο όριο των 90 ημερών που προβλέπει ο νόμος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας ο οποίος επίσης τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναφέρθηκε, σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα απαιτείται να εφαρμοσθούν στη χώρα, μεταξύ των οποίων η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η διατήρησή τους τουλάχιστον για μια πενταετία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται νομοθετική διάταξη με την οποία ο ακατάσχετος λογαριασμός θα μπορεί ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης. Σχετικά με το πώς θα διαμορφώνεται το ακατάσχετο όριο, για κάθε επιχείρηση, ο ίδιος πρότεινε να καθορίζεται βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην μεγάλη επιβάρυνση των νέων ασφαλιστικών εισφορών, τόνισε ότι χρειάζεται να αλλάξει και να σχεδιαστεί από την αρχή το σύστημα υπολογισμού για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να αποφύγουν το δίλημμα ή φοροδιαφυγή ή λουκέτο.

Τέλος, ο ίδιος προσέθεσε πως είναι απαραίτητη η διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και η επέκτασή του στις ακριτικές περιοχές. Κάτι το οποίο καλύπτεται και από τον σχεδιασμό της Ε.Ε.