Νέα διάκριση στον Ιθακήσιο καθηγητή Γιώργο Παξινό από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο της Αυστραλίας

Γ. Παξινός

ΣΙΔΝΕΪ. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος έδωσε το βραβείο για το «Καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο» του 2015 στον Ατλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου, την τέταρτη έκδοσή του, τον οποίο έχουν συγγράψει ο Juergen Mai, το Milan Majtanik, και ο Ελληνας καθηγητής, Γιώργος Παξινός. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έλαβε το βραβείο Αριστείας για τις εκδόσεις Ιατρικής Επιστήμης από την Ενωση Αμερικανών Εκδοτών το 1997.

Τα συγκεκριμένα βραβεία λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο για να αναγνωρίσουν την εξαιρετική συμβολή στην ιατρική βιβλιογραφία.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ανατομία του εγκεφάλου σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο, με τις διάφορες πτυχές της μορφολογίας του εγκεφάλου και της τοπογραφίας. Αυτή η νέα και σε μεγάλο βαθμό διευρυμένη έκδοση παρέχει τις πιο λεπτομερείς και ακριβείς περιγραφές της δομής του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στις ανθρώπινες νευρολογικές ή ψυχιατρικές ασθένειες όπως η νόσος του Parkinson, η σχιζοφρένεια και η νόσος Alzheimer, χρησιμοποιούν τους άτλαντες του εγκεφάλου του καθηγητή Παξινού, οι οποίοι θεωρούνται ευρέως οι πιο λεπτομερείς και ακριβείς πηγές για την αναγνώριση των δομών και χρησιμοποιούνται σε αμφιθέατρα νευροχειρουργικής σε όλο τον κόσμο.

«Είναι μια ευχάριστη στιγμή για έναν επιστήμονα, όταν οι συνάδελφοί σου αναγνωρίσουν το έργο σου», δήλωσε ο καθηγητής Παξινός.

Ποιος είναι

Ο Δρ. Παξινός έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές παγκοσμίως χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου Νew South Wales.

Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1944 στη Λεύκη Ιθάκης. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Επειτα πέρασε ένα μεταδιδακτορικό έτος στο Yale.

Από το 1973 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Νew South Wales, στο Σίδνεϊ, όπου και διαμένει, διατηρώντας, όμως, επαφή και με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

paxinos-george

(ekirikas)