Νιλ Ρίμερ: Ο Ελβετός Μίδας που πήρε τη βίλα Ψυχάρη. Την κέρδισε απέναντι στους εφοπλιστές Ντίνο Μαρτίνο και Γιώργο Προκοπίου

Πρώτος στη Midas List του περιοδικού «Forbes» με επενδύσεις 12 δισ. δολαρίων – Πήρε το παραλιακό ακίνητο των 26 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι του πρώην εκδότη με 11,7 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία

Στον Ελβετό μεγιστάνα επενδυτή Νιλ Ρίμερ καταχωρήθηκε η βίλα-μεγαθήριο του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι μετά από σκληρό μπρα ντε φερ με δύο κορυφαίους Ελληνες εφοπλιστές. Με τίμημα 11,75 εκατ. ευρώ, το σφυράκι του πλειστηριασμού από την Alpha Bank χτύπησε υπέρ του Ελβετού κροίσου βάζοντας τέλος σε μια μάχη για γερά νεύρα και ακόμα πιο γερά πορτοφόλια

– Ξέρεις τι θέλω;
– Τι θέλετε, κύριε Ψυχάρη;
– Να βάλω μια ταμπέλα στην πόρτα που να λέει: «Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε Παναθηναϊκούς».

Αυτή ήταν η πρώτη στιχομυθία μεταξύ του τότε ισχυρού εκδότη του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος μόλις είχε αγοράσει τη βίλα Περατικού, με κάποιον από το προσωπικό της εξοχικής κατοικίας πριν από περίπου δέκα χρόνια.
Δεν είχαν περάσει ούτε δύο ημέρες που είχε αλλάξει χέρια το ακίνητο και ο Σταύρος Ψυχάρης απολάμβανε ήδη το πευκόφυτο κτήμα των 26 στρεμμάτων, με το ιδιωτικό λιμάνι και την απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να αλλάξει το οίκημα και να χτίσει από την αρχή μοντέρνες πολυτελέστατες κατοικίες με πισίνα και υπόγειο τούνελ που θα τον οδηγούσε με ασφάλεια στην ιδιωτική παραλία.

Οπως απεδείχθη, όμως, το όνειρο για τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ είχε μόλις 10 χρόνια διάρκεια ζωής, καθώς την περασμένη εβδομάδα το υπερπολυτελές ακίνητο εκπλειστηριάστηκε από την Alpha Bank για 11,75 εκατ. ευρώ. Ο Ψυχάρης προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να ματαιώσει με εξώδικο τον πλειστηριασμό, επικαλούμενος ότι η διαδικασία είναι παράνομη γιατί το ακίνητο βρίσκεται εντός δασικής έκτασης. Μάλιστα απέστειλε και δεύτερο εξώδικο προσπαθώντας να μπλοκάρει τη διαδικασία, ισχυριζόμενος ότι θα πληρώσει τα χρέη του προς την τράπεζα, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έγινε σε συμβολαιογραφείο του Κρανιδίου και το ακίνητο-φιλέτο «χτυπήθηκε» από δύο δυνατά ονόματα του ελληνικού εφοπλιστικού λόμπι και έναν πανίσχυρο Ελβετό επιχειρηματία, ο καθένας εκ των οποίων είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή 1,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους εφοπλιστές Ντίνο Μαρτίνο και Γιώργο Προκοπίου, οι οποίοι έδωσαν σκληρή μάχη με τον Ελβετό Νιλ Ρίμερ, με τα «χτυπήματα» να είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ. Τελικά το ακίνητο κατέληξε στα χέρια του Ελβετού που έδειξε μεγαλύτερη επιμονή και αποφασιστικότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο Μίδας των καινοτόμων επιχειρήσεων με χαρτοφυλάκιο 12 δισ. δολάρια

Για τους κοινούς θνητούς το όνομα του Νιλ Ρίμερ ίσως να μη λέει πολλά. Για το οικοσύστημα της νεοφυούς και γενικότερα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, όμως, το όνομα αυτό έχει μυθικές διαστάσεις. Πρόκειται για τον Μίδα των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με το «Forbes» που τον κατατάσσει πρώτο στην ομώνυμη λίστα (Midas List) με τις πιο πετυχημένες επενδύσεις στον χώρο. Ο άνθρωπος που όλοι θα ήθελαν να έχουν ως χρηματοδότη, μέντορα ή σύμβουλο ευελπιστώντας να έχουν την εκρηκτική εξέλιξη που είχαν οι περισσότερες επενδύσεις του Ρίμερ.

Η ματιά του εξάλλου, 22 χρόνια αφότου συνίδρυσε την Index Ventures, τη μεγαλύτερη πλέον και μία από τις παλαιότερες εταιρείες venture capital στην Ευρώπη, αποτελεί εγγύηση για ένα λαμπρό μέλλον. Και αυτό καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πίστεψε, έπεισε τρίτους και επένδυσε σε πάνω από 160 εταιρείες που άνοιξαν νέους ορίζοντες και αγορές στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας, ενώ οι ίδιες στην πλειονότητά τους εξελίχθηκαν σε mainstream εταιρείες. Τα παραδείγματα πολλά: Skype, MySQL, Asos, Betfair, Deliveroo, The Climate Corp. και τόσες άλλες ακόμα.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι η Index Ventures από το 1996, οπότε ιδρύθηκε, έως σήμερα έχει αντλήσει και κατευθύνει επενδύσεις συνολικού ύψους 5,6 δισ. δολαρίων στις εταιρείες που στήριξε για να ανθήσουν. Η αξία των εταιρειών που παραμένουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της Index Ventures ξεπερνούν τα 12 δισ. δολάρια και έχουν ετήσια έσοδα συνολικά 9,2 δισ. δολαρίων.

Γι’ αυτό και θεωρείται ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους ανθρώπους του χώρου, του οποίου η γνώμη πάντα έχει αξία. Οπως στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου προ μηνός επιχειρηματολογούσε υπέρ των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας Blockchain αλλά και της ανάγκης ρύθμισης της νέας αγοράς.

Τα τελευταία χρόνια το μεγάλο στοίχημα του Ρίμερ είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία του FinTech, τη χρήση νέων τεχνολογιών στον χρηματοοικονομικό κλάδο, που φέρνει τα πάνω κάτω στις συναλλαγές αλλά και τη χρηματοδότηση. Μάλιστα η Index Ventures θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στον χώρο με τοποθετήσεις σε γνωστές εταιρείες όπως οι Funding Circle, Adyen, TransferWise και Robinhood.

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1963 στο Μόντρεαλ του Καναδά, ο Νιλ Ρίμερ απέκτησε τη βασική εκπαίδευση στη Γενεύη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του. Αργότερα πήρε bachelor στην Ιστορία και τα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την επενδυτική εταιρεία Montgomery Securities στο Σαν Φρανσίσκο για περίπου τέσσερα χρόνια και αργότερα επέστρεψε στην Ελβετία για να ενταχθεί στην Index Securities, την εταιρεία του πατέρα του. Το 1996 μαζί με τον αδελφό του Ντέιβιντ και τον φίλο τους Τζιουζέπε Ζόκο θα συνιδρύσει την Index Ventures, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη της εταιρείας του πατέρα του. Εκτοτε η εταιρεία θα μεγαλώσει ραγδαία και θα ανοίξει δύο νέα γραφεία, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λονδίνο αντίστοιχα.

«Το όραμά μου ήταν να υποστηρίξω τους πλέον φιλόδοξους και καινοτόμους επιχειρηματίες, φέρνοντας το στυλ της Silicon Valley στην Ευρώπη, σε μια εποχή που ήταν σχεδόν άγνωστος ο όρος ‘‘venture capital’’ έξω από τις ΗΠΑ», έλεγε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Financial Times». «Να φανταστείτε σε κάθε συνάντηση που κάναμε, το πρώτο σλάιντ το οποίο προβάλλαμε έγραφε: “Τι είναι το venture capital”».

Οπως λέει, σήμερα ψάχνει να εντοπίσει το επόμενο μεγάλο κύμα της αλλαγής στην αγορά, που ο ίδιος προβλέπει ότι θα είναι σχετικό με κλάδους όπως οι ασφαλίσεις και η υγεία. Στο ραντάρ του όμως είναι και διάφορες επιχειρηματικές ιδέες που εμπλέκονται με το real estate, καθώς εκτιμά ότι είναι μια αγορά που θα ανοίξει και άλλο. «Φτάνουμε στο σημείο τα αυτοκίνητα να οδηγούν μόνα τους, οι άνθρωποι συνεχίζουν να επεκτείνουν τον εργασιακό τους βίο… Επομένως μπορούμε να ξανασκεφτούμε όλα όσα έχουμε ως δεδομένα σήμερα και μας περιόριζαν».

Εκτός των επιχειρηματικών οραμάτων του, είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καταπιεσμένες κοινωνίες και υπηρετεί ως μέλος στο Δ.Σ. της διεθνούς ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch).

Ο Ρίμερ φαίνεται να συνδέεται και σε προσωπικό επίπεδο με τη χώρα μας, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγός του είναι Ελληνίδα, συγγενής αξιωματικού του Στρατού. Η οικογένειά της διατηρεί εδώ και χρόνια εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι, στη θέση Κουνούπι, ενώ φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία της συγκρότημα εξοχικών κατοικιών που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη βίλα Ψυχάρη.

Τα μέλη της οικογένειας και στο παρελθόν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της εξοχικής κατοικίας του εκδότη. Ηταν όμως μια χρονική περίοδος όπου ο Σταύρος Ψυχάρης πίστευε ότι δεν υπήρχε λόγος να πουλήσει καθώς αισθανόταν ακόμη δυνατός για να χειριστεί πρόσωπα και καταστάσεις με τον δικό του γνώριμο τρόπο.

Σημειώνεται ότι η τιμή εκκίνησης του ακινήτου είχε οριστεί στα 4,7 εκατ. ευρώ, για να κατακυρωθεί τελικά στον Ελβετό επιχειρηματία στην τιμή των 11,75 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η κατοχύρωση του ακινήτου στον Ελβετό ιδιοκτήτη της Index προκάλεσε έκπληξη στους επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς οι οικογένειες Μαρτίνου και Προκοπίου είναι γνωστές στην αγορά για τις μεγάλες επενδύσεις τους σε ακίνητα.

Κέρδη από τη θάλασσα, επενδύσεις στη στεριά

Τα αδέλφια Μαρτίνου θεωρούνται από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο real estate καθώς έχουν στην κατοχή τους ολόκληρες εκτάσεις σε περιοχές-φιλέτα του Λεκανοπέδιου αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά στο Καβούρι, μία από τις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης, έχουν επενδύσει σεβαστό μέρος του χαρτοφυλακίου τους και ανήκουν στην περίπτωση των επιχειρηματιών που επένδυσαν τα κέρδη τους από τις επιχειρήσεις της θάλασσας στη στεριά, καθώς είναι ιδιοκτήτες εκατοντάδων ακινήτων.

Τεράστιο επίσης είναι και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των αδελφών Δημήτρη και Γιώργου Προκοπίου, μελών μιας από τις πιο ισχυρές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας.

O πρώτος πριν από μερικά χρόνια αγόρασε δύο ακίνητα που έβγαλε σε διαγωνισμό η ETE, το «Aτενέ» και το πρώην κτίριο της Kτηματικής Tράπεζας, αντί 30,5 εκατ. ευρώ.

O αδελφός του Γιώργος Προκοπίου απασχόλησε έντονα τα δημοσιεύματα όταν αναμετρήθηκε με τον Σίλβιο Mπερλουσκόνι για την απόκτηση της «Villa Christina» στο κοσμοπολίτικο Πορτοφίνο. Με τίμημα 25 εκατ. ευρώ κατάφερε και την έκανε δική του.

Το τελευταίο project ύψους 10 εκατ. ευρώ που αφορά τη διάσωση ενός από τα λίγα εναπομείναντα διατηρητέα στολίδια του κέντρου, του Μεγάρου Αθηνογένους, είναι χαρακτηριστικό του έντονου ενδιαφέροντος που τρέφει η οικογένεια Προκοπίου για τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Με αυτά τα δεδομένα, εύλογος ήταν και ο θόρυβος που προκάλεσε η είδηση για την απώλεια από τους Ελληνες εφοπλιστές ενός τόσο σημαντικού φιλέτου όπως η νεόκτιστη βίλα του Σταύρου Ψυχάρη και μάλιστα σε ένα από τα πιο περιζήτητα σημεία της περιοχής.

Εκεί όπου βρίσκεται και η βίλα του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, μία από τις πιο εντυπωσιακές ιδιοκτησίες και αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο κτήμα στην περιοχή, πάνω από 1.000 στρέμματα μέσα σε αμπελώνες, ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες που την καθιστούν μοναδική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του πρώην ισχυρού του ΔΟΛ από τις τράπεζες συνεχίζεται, καθώς μετά την πώληση της βίλας στο Πόρτο Χέλι ακολουθεί ο πλειστηριασμός της οικίας της συζύγου του Χριστίνας, που βρίσκεται στην οδό Φωκυλίδου, με τιμή εκκίνησης τα 438.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής αισθητικής διαμέρισμα 185 τ.μ. το οποίο μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ακολουθεί το πολυτελές σκάφος «Besten» καθώς και το διαμέρισμα του γιου του, Παναγιώτη Ψυχάρη, στο Ψυχικό.

Από τον Περατικό στον Ψυχάρη

Ο μέχρι χθες επίγειος παράδεισος του εκδότη εκτείνεται σε 26 στρέμματα σε ένα από τα πιο ακριβά κομμάτια γης στο Πόρτο Χέλι στον παραθεριστικό οικισμό Αγιος Αιμιλιανός, πόλο έλξης τα τελευταία χρόνια κραταιών επιχειρηματιών που επιθυμούν να αποκτήσουν παραθεριστικές κατοικίες. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ψυχάρη, που του άρεσε να καυχιέται στους φίλους του για τα deals που έκλεινε αξιοποιώντας πληροφορίες που μοιράζονταν σε λίγους και εκλεκτούς, το 2007 η εκτιμώμενη αξία αγοράς του ήταν 45 εκατ. ευρώ, όμως εκείνος είχε καταφέρει έναν χρόνο πριν να κάνει δικό του μεγάλο μέρος του ακινήτου μέσω πλειστηριασμού αντί 15 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς, η μεταβίβαση του ακινήτου σε εταιρείες του Σταύρου Ψυχάρη ήταν πολύπλοκη, καθότι μέρος του εκπλειστηριάστηκε λόγω χρεών της οικογένειας Περατικού προς τις τράπεζες και το υπόλοιπο αγοράστηκε από εταιρεία συμφερόντων του εκδότη.

Μέσα σε ένα επίγειο παράδεισο γεμάτο οπωροφόρα δέντρα και πεύκα βρίσκεται η βίλα που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ανήκε στον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ. Η βίλα είναι χτισμένη μέσα σε δασική έκταση, ενώ οι πολεοδομικές αρχές κατά καιρούς έχουν επιβάλει πρόστιμα για πληθώρα πολεοδομικών παραβάσεων

Συγκεκριμένα, μέσω της κυπριακής εταιρείας Brionte Limited στις 7 Σεπτεμβρίου του 2006, στη μετοχική σύσταση της οποίας δεν αναφερόταν πουθενά το όνομα Σταύρος Ψυχάρης παρόλο που όλοι γνώριζαν αφού τον έβλεπαν να μπαινοβγαίνει στη βίλα ελέγχοντας τις εργασίες ανακαίνισής της.

Η βίλα που ανήκε στον εφοπλιστή Μιχάλη Περατικό -είχε χάσει τον γιο του Κωστή το 1997 από χτύπημα της 17Ν- και την οποία είχε αγοράσει τη δεκαετία του ’70 διαθέτει παραλία προσβάσιμη μόνο στους ιδιοκτήτες του ακινήτου και μέσω θαλάσσης.

Η αγορά έγινε το ίδιο διάστημα κατά το οποίο ο πρώην ισχυρός άνδρας των μίντια είχε ξεκινήσει να εξυπηρετεί το δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχε πάρει για να εξαγοράσει ποσοστό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη καταβάλλοντας δόσεις περίπου 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Οπως είχε πει εκείνη την εποχή στο «ΘΕΜΑ» ο εφοπλιστής Μιχάλης Πειρατικός, το κτήμα και η βίλα είχαν μεταβιβαστεί στους γιους του, όμως μετά την κήρυξη πτώχευσης της ναυτιλιακής του εταιρείας το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία δύο τραπεζών προκειμένου να ξεπληρωθούν τα χρέη. Εν συνεχεία βγήκε σε πλειστηριασμό και έτσι κατέληξε στον Ψυχάρη, ο οποίος όχι μόνο είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά του, αλλά ήταν και ο μοναδικός πλειοδότης στον πλειστηριασμό που ακολούθησε.

Η αγορά της έπαυλης Περατικού από τον Ψυχάρη είχε σχεδόν συμπέσει και με την παρουσία του εκδότη στο πάρτυ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην εξοχική κατοικία που νοίκιαζε στο Πόρτο Χέλι, με αφορμή τα γενέθλια της συζύγου του Αννας-Μαρίας, το καλοκαίρι του 2006. Με την ευκαιρία αυτή ο εκδότης ανακοίνωσε τότε στους υψηλούς καλεσμένους και ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών στην περιοχή ότι πολύ σύντομα θα γινόταν γείτονάς τους, αφού η αγορά της βίλας μέσω των γνωριμιών του είχε ήδη δρομολογηθεί.

Στο εσωτερικό του κτήματος δέσποζε η νεοκλασική κατοικία με την πετρόχτιστη βεράντα πλημμυρισμένη στο πράσινο, εκεί όπου έγινε το καταφύγιο του Περατικού τα μαύρα χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του γιου του: το 1997 δύο ένοπλοι τον πλησίασαν έξω από το Σινέ Ολύμπικ και ενώ εκείνος κατευθυνόταν προς το πάρκινγκ για να πάρει το αυτοκίνητό του τον πυροβόλησαν 5-6 φορές με 45άρι.

Τα μέλη του προσωπικού που εργάζονταν εκείνη την εποχή στη βίλα για λογαριασμό του εφοπλιστή θυμούνται τον Μιχάλη Περατικό να βυθίζεται στις σκέψεις και τις αναμνήσεις του ώρες ατελείωτες στο σαλόνι, στο πιο ψηλό σημείο της κατοικίας που προσφέρει απεριόριστη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

«Ο Περατικός χανόταν μέσα σε μια θάλασσα συναισθημάτων με το θλιμμένο του βλέμμα, πότε να χαμηλώνει στο έδαφος, πότε να καρφώνεται στον ορίζοντα και μοναδική παρηγοριά την απόλυτη ησυχία που πρόσφερε αυτό το σπίτι, μια ηρεμία που έσπαγε μόνο από τον παφλασμό των κυμάτων», θυμάται ένα από τα μόνιμα μέλη του προσωπικού της βίλας.

Ο εκλιπών επιχειρηματίας λάτρευε τους εξωτερικούς χώρους της βίλας, και γι’ αυτό έδινε μεγάλη σημασία στην εκμετάλλευσή τους. Προτού η βίλα περάσει στα χέρια του Σταύρου Ψυχάρη, περιβαλλόταν από δεκάδες ελαιόδεντρα και περιβόλια με οπωροκηπευτικά, μια περιττή κατά τον νέο ιδιοκτήτη βλάστηση, ο οποίος φρόντισε να τα αποψιλώσει. Βέβαια η αποψίλωση του κτήματος δεν πέρασε απαρατήρητη από τις δασικές αρχές που επιλήφθηκαν του θέματος έπειτα από καταγγελίες γειτόνων. Πέραν της κύριας οικίας, υπήρχε και ένας χώρος, περίπου 100 τ.μ., για τη φιλοξενία του προσωπικού που απασχολούσε ο πρώην ιδιοκτήτης.

Ο Μιχάλης Περατικός, που απεβίωσε στα 92 του χρόνια, περιγράφεται από μέλη του προσωπικού της βίλας ως ιδιαίτερα απλός και καλοσυνάτος. Ενα περιστατικό που συνέβη πριν από αρκετά χρόνια στη βίλα συζητείται ακόμη στα καφενεία της περιοχής. Ηταν Απόκριες και ο εφοπλιστής που συνήθως εκείνη την εποχή δεν κατέβαινε στον Αγιο Αιμιλιανό εμφανίστηκε ξαφνικά στο σπίτι με τον οδηγό του και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του, μια Mercedes με αγγλικές πινακίδες.

Το προσωπικό που δεν περίμενε την αιφνίδια άφιξη του ιδιοκτήτη είχε στήσει τρικούβερτο γλέντι καλώντας φίλους και γνωστούς, με μουσική στη διαπασών, ψητά και άλλα εκλεκτά εδέσματα.

Μόλις εμφανίστηκε μπροστά τους ο εφοπλιστής, τα μέλη του προσωπικού πάγωσαν. «Ελάτε να πάρετε ένα μεζέ», ψέλλισαν διστακτικά, φοβούμενοι την αντίδρασή του.

«Εχετε φίλους καλεσμένους. Μόνο ένα κρεβάτι να μου στρώσετε για να ξεκουραστώ», απάντησε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αφήνοντας τα μέλη του προσωπικού και τους καλεσμένους τους να τον κοιτούν για μερικά δευτερόλεπτα με το στόμα ανοιχτό.

Οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις βόλτες που έκοβε μέσα στο κτήμα ο Περατικός μαζί με τον επιστήθιο φίλο του, τον Δημήτρη Μαρούδα, έναν από τους πιο κοντινούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις του γείτονά του, του εφοπλιστή Γουρδομιχάλη, με πολυετή παρουσία στις διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Το παράνομο λιμάνι και το υπόγειο τούνελ

Οι δασικές αρχές δεν ήταν οι μόνες που έβαλαν στο στόχαστρο τον τότε εκδότη του ΔΟΛ, αφού καταγγελίες για κατασκευαστικές ατασθαλίες κινητοποίησαν τόσο την Κτηματική Υπηρεσία όσο και τις λιμενικές αρχές.

Το τεχνητό λιμάνι που κοσμεί την ιδιωτική παραλία της βίλας φαίνεται να έχει ενισχυθεί από τόνους τσιμέντο, πάνω στο οποίο προστέθηκαν βράχια για να δείχνει φυσικό.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2008, οι Αρχές εντόπισαν τεχνητό λιμάνι από τσιμέντο και βράχια, πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένας σιδερένιος κάβος. Για την κατασκευή του λιμανιού είχε γίνει παράνομη επιχωμάτωση της θάλασσας σε βάθος περίπου 20 μέτρων.

Ακόμη, σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας και άνδρες των λιμενικών αρχών, εντοπίστηκε ένα τσιμεντένιο μονοπάτι που ξεκινά από τη βίλα και καταλήγει στην παραλία διευκολύνοντας τους ενοίκους να έχουν άνετη πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς και μια μεγάλη κατασκευή ύψους 1 μέτρου, που εκτείνεται σε όλο το μήκος της ακτής, σε απόσταση μόλις 2 μέτρων από τη θάλασσα.

Ο νέος ιδιοκτήτης είχε φροντίσει επίσης να περιφράξει όλες τις εισόδους που οδηγούν στην παραλία τοποθετώντας φράχτη από συρματόπλεγμα προκειμένου να αποτρέψει την πρόσβαση στην ακτή για τους λουόμενους.

Για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη βίλα Ψυχάρη η τότε διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας, Παναγιώτα Κριτσέλη, είχε δηλώσει ότι έπειτα από έρευνα στα αρχεία της υπηρεσίας δεν βρέθηκαν ούτε αιτήσεις για τη νομιμοποίηση των κατασκευών αυτών, ούτε και η σχετική άδεια του έργου, ενώ για την υπόθεση είχε ενημερωθεί και ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ναυπλίου Περικλής Δράκος.

Μάλιστα ο εισαγγελέας, ο οποίος ήταν γνωστός για την αδιάλλακτη στάση που είχε κρατήσει σε παρόμοιες υποθέσεις απέναντι σε μεγάλα ονόματα που διατηρούν κατοικίες στην περιοχή και είχαν προβεί σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες, έδωσε εντολή στην Κτηματική Υπηρεσία να διερευνηθούν εις βάθος όλα όσα είχαν εντοπιστεί στην κατοικία του εκδότη.

Η έρευνα της Κτηματικής Υπηρεσίας συνέπεσε με αυτή του Δασαρχείου Ναυπλίου, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για ανοικοδόμηση και άλλων οικημάτων εντός του κτήματος, μεγάλο μέρος του οποίου είναι χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση.

Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας είχαν χαρακτηρίσει την υπόθεση της βίλας Ψυχάρη «εξόφθαλμη περίπτωση καταστρατήγησης της Πολεοδομικής Υπηρεσίας και της νομοθεσίας περί αιγιαλού», ενώ εξέφραζαν την έκπληξή τους «από τον αριθμό και την έκταση των παραβάσεων τις οποίες διαπιστώνει κανείς με γυμνό μάτι».

Παρ’ όλες τις επιτόπιες αυτοψίες, τα πρόστιμα και τα εξώδικα, το τεχνητό λιμάνι με την πριβέ παραλία έμεινε ως είχε αφού κανείς δεν άγγιξε ούτε πετραδάκι από την ιδιοκτησία του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος στην πορεία του χρόνου θωράκισε ακόμη περισσότερο το κτήμα, τοποθετώντας κάμερες παντού, υψώνοντας τσιμεντένιους φράχτες και συρματοπλέγματα άνω των 2 μέτρων και δημιουργώντας ένα φρούριο μέσα στο οποίο σκόπευε να μείνει για πολλά χρόνια. Μάλιστα λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, και γι’ αυτό δυσκολεύεται στις μετακινήσεις του, έδωσε εντολή να σκαφτεί ένα μεγάλο υπόγειο τούνελ, βάθους 80 μέτρων, που ξεκινά από την κύρια κατοικία του κτήματος και καταλήγει ακριβώς μπροστά στη θάλασσα.

Η μετακίνησή του στην παραλία μέσω του τούνελ γινόταν με χρήση ανελκυστήρα, κάτι που αναμένεται να διαπιστώσει τις επόμενες ημέρες και ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας.

(protothema.gr)