Ο Καραγκιόζης Τραπεζίτης!

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Ας υποθέσουμε ότι είσαι καθηγητής οικονομικών και ρωτάς έναν φοιτητή σου να σου πει τι ενέργειες θα πρότεινε να κάνει μια κυβέρνηση μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να κατορθώσει να αναπτύξει κάπως την οικονομία της. Έστω λοιπόν ότι εκείνος μεταξύ άλλων απαντά: «Να φορολογήσει τους έντιμους πολίτες σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργήσει σταδιακά ένα υπερ-πλεόνασμα κοντά στο 5.3% τον τέταρτο χρόνο και συγχρόνως να καθυστερεί τις πληρωμές των υποχρεώσεών της προς τις επιχειρήσεις ώστε να συγκεντρώσει ένα ποσό γύρω στα 8 δις. Εκ των υστέρων θα της πρότεινα να μειώσει τη φορολογία και συγχρόνως να επιστρέψει ένα μέρος των φόρων στους πολίτες ώστε να αισθανθούν κάπως καλύτερα!». Εσύ, ως καθηγητής, εύλογα θα ρωτούσες: «Μα, καλά παιδί μου, τι νόημα έχει να πνίγεις τους φορολογούμενους στη φορολογία στραγγίζοντας συγχρόνως την αγορά, ώστε να επιστρέφεις τα μισά από όσα τους πήρες, αφού προηγουμένως αντί να αναπτύξεις την οικονομία την έχεις καταβαραθρώσει;».

Η μόνη απάντηση που θα έβρισκε ο φοιτητής: «Είχα δει στο θέατρο σκιών τον Καραγκιόζη Τραπεζίτη! Όπου ενώ έφαγε όλα τα λεφτά των καταθετών, εκ των υστέρων τους επέστρεψε τα μισά και έτσι έμειναν και αυτοί ευχαριστημένοι, αλλά φυσικά και η τράπεζα κλειστή».

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό ακριβώς κάνει η σημερινή κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της. Σε αυτή όμως την αδιανόητη αντιαναπτυξιακή φορολογική της πολιτική έρχεται και ο αναπροσαρμοσμένος ΕΝΦΙΑ που αυξήθηκε κατά 300 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι. Ιδιοκτήτες παγιδευμένοι με ανοίκιαστα ακίνητα ή με ακίνητα που έχουν χάσει κατά 50% την αξία τους, όντας ανήμποροι να τα ξεφορτωθούν θεωρούνται μεγαλοϊδιοκτήτες ή εισοδηματίες και καλούνται να πληρώσουν ποσά που τους οδηγούν σε πλήρη φτωχοποίηση ή και σε οριστική απώλεια των περιουσιών τους.

Το είπα ξανά. Η παρούσα κυβέρνηση μισεί την ιδιοκτησία και το επιχειρηματικό κέρδος και αντί να καλλιεργεί επενδυτικό κλίμα προσπαθεί να πνίξει οικονομικά και όλους όσους έκαναν το λάθος να επενδύσουν ή να κτίσουν στη χώρα μας. Είναι ανίκανη να αντιληφθεί ότι πρέπει να προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις ώστε να παραχθεί πλούτος από τον οποίο θα κερδίσουν όλοι και όχι να δημιουργεί συνεχώς αντικίνητρα.

Από την πολιτική της όλοι έχουν ζημιωθεί. Πολύ περισσότερο όμως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με το 30% εξ αυτών να αμείβεται με λιγότερα από 390 ευρώ τον μήνα.

Σημείωση

Φίλες και φίλοι μην τρέφετε αυταπάτες. Η χώρα θα βρει τον βηματισμό της μόνο αν τη διακυβέρνησή της αναλάβει μία κυβέρνηση ικανή να εμπνεύσει και να εφαρμόσει μία δημιουργική αναπτυξιακή πολιτική. Αργά μεν, σύντομα δε, οι εκλογές έρχονται!

 

*Aπό τη RealNews