Παράταση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει ο Ζάεφ, με ανάσα 7 έως 9 μήνες. Από το νέο έτος στην ελληνική Βουλή η συμφωνία

«Ανάσα» 7-9 μηνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πριν φέρουν την συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, προσέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι μετά την χθεσινή (δεύτερη) επικύρωση της συμφωνίας στην σκοπιανή βουλή, σχεδιάζει να προκηρύξει το δημοψήφισμα για το οποίο έχει δεσμευθεί στις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου και πάντως το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Και αν (όπως πιστεύει) το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα χρειασθεί τρεις μήνες για να ολοκληρώσει την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Ζάεφ «βλέπει» την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Γεγονός που, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο για να φέρει την συμφωνία προς κύρωση στην Βουλή, δηλαδή μέχρι να σημάνει… η ώρα της κρίσεως για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενδεχομένως και η ώρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με αυτό το περιθώριο, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι απαλλαγμένοι από την πίεση της προαναγγελθείσας σύγκρουσης τους για την κύρωση της συμφωνίας, θα έχουν τον χρόνο να σχεδιάσουν τις επόμενες προεκλογικές μεθοδεύσεις και κινήσεις τους. Τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο όμως και στο (ίσως και πιο ενδιαφέρον…) αντίστοιχο κομματικό, χωρίς το άγχος για τον κ. Τσίπρα της εξασφάλισης “προθύμων” για στήριξη της κυβέρνησης σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, αλλά και για τον κ. Καμμένο ο οποίος έχει “ποντάρει” σ’ αυτή την καθυστέρηση της κρίσιμης επικύρωσης της συμφωνίας, προκειμένου να επιχειρήσει να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν εκδηλωθεί στο κόμμα του.

(iefimerida.gr)