Σε δύο-τρία χρόνια επιστροφή στην κανονικότητα λέει η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη

Λούκα Κατσέλη

Η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε δυο με τρία χρόνια είναι η εκτίμηση της Λούκας Κατσέλη. Απαραίτητες προϋποθέσεις ωστόσο είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων.
Μιλώντας στην Επιτροπή Oικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σημείωσε ότι τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έναντι του περασμένου Ιουνίου, και ότι υπήρξε μια πολύ μικρή σταδιακή επάνοδος των καταθέσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,15 δις ευρώ έναντι του περασμένου Ιουνίου», ανέφερε η Λούκα Κατσέλη. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, το τραπεζικό σύστημα έχασε καταθέσεις ύψους 114 δις ευρώ, εκτιμώντας πως για να επανέλθει η οικονομία στον βαθμό που απαιτείται πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να επανέλθει η οικονομία σε κανονικότητα και να αρθούν τα capital controls, αναγνωρίζοντας πως για να συμβούν όλα αυτά θα χρειαστούν δυο με τρία χρόνια.
O υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του ΤΕΚΕ Θεόδωρος Μητράκος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες», σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση της συζητούμενης οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο αφενός ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και αφετέρου διασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

katselh louka
H κ. Λούκα Κατσέλη