«Στήστε Μνημείο για τους Πεσόντες του Λάλα»

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

Ο τ. δήμαρχος Αργοστολίου κ.Μιχάλης Βαγγελάτος, απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση, σχετικά με την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων Κεφαλλήνων στην Μάχη του Λάλα το 1821, υπό τον οπλαρχηγόν Κωνσταντίνον Μεταξά, για την απελευθέρωση της Χώρας μας από τους Τούρκους.

Ο κ. Βαγγελάτος, αφού, αναφέρεται περιληπτικά στους πεσόντες Κεφαλλήνες, υποδεικνυει το επικρατέστερο σημείο της τοποθέτησης του μνημείου, επί της Λεωφόρου Βεργωτή, στον τρίγωνο χώρο πρασινου, πλησίον του Ι.Ν. της Ιεράς Μητρόπλης.

Τα σημαντικότερα σημεία της επιστολής προς τον κ. Παρίση, αναφέρουν:

Αργοστόλι 4η Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΣ

τον αξ. Αλέξανδρο Παρίση

Δήμαρχο Κεφαλονιάς

Αργοστόλι

ΘΕΜΑ: «Ανέγερση μνημείου προς τιμή πεσόντων Κεφαλλήνων εις την μάχη του Λάλα, το 1821, για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους Τούρκους»

Κύριε Δήμαρχε,

Ως γνωστόν, στις 22 Ιουνίου 1821, εις μάχην Ελλήνων -διαρκέσασα επί 14 ώρας-, εναντίον των σκληροτράχηλων τουρκαλβανών Λαλαίων, εις τοποθεσία «Πούσι», πλησίον της πόλεως Λάλα του Νομού Ηλείας, έπεσαν ηρωϊκώς μαχόμενοι 22 Κεφαλλήνες από το εκστρατευτικό σώμα εκ 400 ανδρών, υπό τους οπλαρχηγούς Κωνσταντίνον Μεταξά και Ευαγγεληνό Πανά. Το εκστρατευτικό εκείνο σώμα εκ της αγγλοκρατούμενης τότε νήσου μας και με συνεχείς προηγηθείσες και επόμενες επιτυχείς μάχες εις την Πελοπόννησο και με ετέρας απωλείας, έδωσε όχι μόνο το παρόν στον απελευθερωτικό μας αγώνα, αλλά αναπτέρωσε το ηθικό των μαχόμενων Ελλήνων. Ο αντίκτυπος υπήρξε μέγας καθόσον κατά την περίοδον εκείνην εις πολλά μέτωπα υπήρχαν δυσκολίαι και προβλήματα μεταξύ των Ελλήνων Οπλαρχηγών.

Ειδικά κατά τη μάχη του Λάλα, όπου σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα 4 πυροβόλα των Κεφαλλήνων, ανεκουφίσθη ιδιαιτέρως η περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου, καθόσον οι Λαλαίοι που λεηλατούσαν και ήσαν κυρίαρχοι της περιοχής, ετράπησαν εις φυγήν μετά των οικογενειών των φοβηθέντες αντίποινα των Ελλήνων, τα οποία εντέλει δεν απεφεύχθησαν.

  • Θεωρείται αναγκαίο και επιβαλλόμενο το χρέος της απότισης φόρου τιμής προς τους Κεφαλλήνες θυσιασθέντας, με την ανέγερση μνημείου στο Αργοστόλι.
  • Το 2012, ο κ. Γεώργιος Κουρής, Νομίατρος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κεφαλληνίας και Ιθάκης, εξέφρασε -το πρώτον-, την ιδέαν αυτήν διά το μνημείον.
  • Κατά παράκλησή του, συνέταξα -ως έφεδρος Αξ/κός ΜΧ- πλήρη μελέτη του έργου-μνημείου με σκοπό την εκτέλεσή του, συμμετέχοντας εις τη δαπάνη του Δήμου Κεφαλονιάς, ή δωρητών.
  • Εκτοτε, λόγω προβλημάτων υγείας μου και υπερβολικού φόρτου εργασίας του Προέδρου κ. Γ. Κουρή, διεκόπησαν περαιτέρω προσπάθειες για το έργον.
  • Εις γήλοψον «Πούσι», όπου διεξήχθη η νικηφόρος των Ελλήνων μάχη κατά των Λαλαίων, ηγέρθη κατά το έτος 1902 υπό της Αδελφότητας Κεφαλλήνων Πειραιώς λιτόν ηρώον προς τιμήν των εκ Ιονίου πεσόντων Κεφαλλήνων και Ζακυνθίων με εγγραφή των ονομάτων των οπλαρχηγών τους.
  • Κατ’ έτος την τελευταία Κυριακήν του μηνός Ιουνίου, εις το Πούσι και Τον εκεί Ι.Ν. Αγίας Αναλήψεως, τελείται δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ηλείας. Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και θαυμάσιο εορταστικό πρόγραμμα με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων της περιοχής της μάχης, Νομού Ηλείας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και πολλών Συλλόγων Κεφαλλήνων και άλλων.

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξ/κών Κεφαλληνίας, σας απέστειλε ένα τεύχος σχεδίων για το προς ανέγερση προτεινόμενου μνημείου, συνταχθέντων από τον υποφαινόμενο. Στο σχέδιο της πρόσοψης του μνημείου δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά των πεσόντων Κεφαλλήνων, καθόσον δεν είναι γνωστοί στο σύνολο.

Προτείνω ως θέση διά το μνημείον, το μέσο περίπου του ευρύτερου τμήματος εκ των νησίδων πρασίνου πλησίον του Ι.Ν. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, επί της Λεωφόρου Γεωργίου Βεργωτή.

Με τιμή,

Μιχαήλ Δ. Βαγγελάτος

 

Στις 4-10-2017, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών παρέδωσε στο δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση το τεύχος με τα άνωθεν σχέδια διά την ανέγερση Μνημείου στο Αργοστόλι (στην μεγάλη νησίδα επί της Γ. Βεργωτή-πλησίον Μητροπόλεως), τιμώντας την μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων στο Πούσι του Λάλα το 1821, Κεφαλλήνων, υπό τον οπλαρχηγό Κωνσταντίνο Μεταξά.