Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα οδοιπορικό στη Χώρα των Φαραώ, στην οποία το ελληνικό μεγαλείο άφησε τη σφραγίδα του

Οταν αποφασίσεις να γράφεις για μια χώρα σαν την Αίγυπτο (των 98.000.000 ανθρώπων και μιάς ιστορίας που ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων) …δεν ξέρεις από που να αρχίσεις.

Μέσα στο μυαλό σου έρχονται, ανακατεμένα, Φαραώ, Ραμσήδες, Πυραμίδες, μούμιες, πάπυροι, Νείλος, κροκόδειλοι και πολλά άλλα μυστήρια και απίθανα.

Μα πάνω απ’ όλα, όταν είσαι Ελληνας και όχι μόνον, σου έρχεται στο νου ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδών.

Σε προηγούμενα οδοιπορικά μας, είχαμε επισημάνει ότι αυτή η Πατρίδα όπου και να πας στο Εξωτερικό σε πληγώνει. Γιατί πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αναδείξουν το αρχαίο ελληνικό μεγαλείο βρίσκονται στην αφάνεια, ή στη «καλύτερη» περίπτωση, έχουν αφεθεί στην τύχη της ιστορίας τους.

Επιχειρήσαμε, λοιπόν, αυτή τη φορά, ένα οδοιπορικό στα ίχνη του «Μεγαλέξανδρου», σε μια εποχή που η Χώρα μας πάει να υποστεί μεγάλη εθνική βλάβη με το «ξεπούλημα» που λαμβάνει χώραν σε βάρος της Μακεδονίας μας, της Πατρίδας που γέννησε τη μεγάλη και ακαταμάχητη  αυτή μορφή.

Ο «Μεγαλέξανδρος», αφού κατέκτησε και την Αίγυπτο το 332 π.Χ., τέθηκε επικεφαλής της Χώρας αυτής για 9 χρόνια, μέχρι το 323 που πέθανε στη Βαβυλώνα.

Μέγας Αλέξανδρος
Το Κάιρο, το διασχίζει ο ποταμός Νείλος
Χάρτης της Αιγύπτου

Κάιρο, η πανάρχαια «πόλη με τους χίλιους μιναρέδες»


Το Kάιρο, που η ονομασία του σημαίνει στα αραβικά «Κατακτητής» ή «Νικητής» (Αλ Καχίρα), είναι η μεγαλύτερη πόλη του αραβικού κόσμου και της Αφρικής, με πληθυσμό, μαζί με τα περίχωρα, πάνω από 25.000.000 κατοίκους, δηλαδή υπερπενταπλάσιο από την Αθήνα.

Ιδρύθηκε το 969 μ.Χ. από τη δυναστεία των Φατιμιδών και ονομάζεται «πόλη των χιλίων μιναρέδων», λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Στην περιοχή που εκτείνεται η σύγχρονη πόλη, βρίσκονται ερείπια παλαιότερων πρωτευουσών της Αιγύπτου, όπως η Μέμφις, η Γκίζα και το Φουστάτ, οι οποίες είναι κοντά τη Μεγάλη Σφίγγα και στις Πυραμίδες της Γκίζας.

Αν δεν ήτανε οι 1000 μιναρέδες, κυκλοφορόντας στο Κάιρο νομίζεις ότι βρίσκεσαι …στην Αθήνα, κάτω απ’ το νέφος, μέσα στα μποτιλιαρίσματα και στα σκουπίδια.

Βεβαίως, με τον Νείλο, που το διασχίζει και με φόντο, την Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα 7 θαύματα του Κόσμου.


Η ζωή στο Κάιρο, μια πολύβουη πόλη


ΜΟΛΙΣ ΒΓΕΙΣ στους δρόμους του Καίρου με αυτοκίνητο, αμέσως καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στο …χάος. Φανταστείτε την Αθήνα πέντε φορές μεγαλύτερη…

Που να πας και τι να κάμεις…

***

Ο ΚΑΙΡΟΣ είναι θαυμάσιος, φθινοπωρινός αλλά το άσπρο ταξί που μπαίνουμε είναι πολύ βρώμικο, τόσο, που αν φορείς κουστούμι θα είναι πολύ δύσκολο να μπεις μέσα…

Τρακαρισμένο σε δύο τρεις μεριές, ξυσμένο από παντού, οι καθρέφτες κρέμονται και τα καθίσματα σκονισμένα… Αλλα ταξί δίπλα μας κυκλοφορούνε χωρίς καθρέφτες…

Με το που προχωράει το ταξί, εκτός από το βουητό της μεγαλούπολης, ακούς συνεχώς και από παντού κορναρίσματα… Χαλασμός…

Ο οδηγός σφυρίζει κάθε δύο δευτερόλεπτα, το ίδιο κάνουν και όλοι οι άλλοι οδηγοί… Για να μη τρακάρουν…

Κοιτάς έξω, παρατηρώντας τα οχήματα, και τι βλέπεις… Ολα, μα όλα, …τρακαρισμένα. Κι’ αρχίζεις και φαντάζεσαι τα …συγκρουόμενα αυτοκινητάκια του Λούνα Πάρκ…

***

ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙ πέσαμε πάνω σε δύο τρία πλαγιομετωπικά …ξυσίματα αυτοκινήτων, αλλά, όπως μας είπε ο οδηγός, αν τρακάρουν κάποια οχήματα, δεν κάθονται να φωνάξουν το …«100», δίνουνε τόπο στην οργή και φεύγουνε! Ούτε ασφάλειες, ούτε τίποτα, μέσα σ’ αυτό το …χάος…

Ξέχασα να σας γράψω, ότι για το ταξί που πήγε την παρέα μας από το ξενοδοχείο σ’ ένα πλωτό εστιατόριο του Νείλου, κάναμε παζάρι για την τιμή, όπως παζάρι γίνεται σε όλα τα πράγματα στην Αίγυπτο. Όλη η Χώρα είναι ένα …τεράστιο παζάρι.

Στο Κάιρο από κάποιους αυτοκινητόδρομους φαίνονται απένταντι οι Πυραμίδες
Αμαξα πολυτελείας σε δρόμο του Κάιρου

«Πάρε λίρες να κυκλοφορείς, αλλά ξόδεψέ τες όλες»!


Στην Αίγυπτο για να κυκλοφορήσεις εύκολα πρέπει να μετατρέψεις τα Ευρώ σου σε λίρες Αιγύπτου, δηλαδή σε …«χαρτοπετσέτες». Μιά λίρα ισούται με 20 Ευρώ και 100 Ευρώ είναι 2.050 λίρες. Πρόβλημα, πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Με το που θα μπεις στη Χώρα σε ενημερώνουν ότι πρέπει να βρεις αμέσως …ανταλλακτήρια, αν θέλεις να κάμεις τη ζωή σου εύκολη.

Και όταν φύγεις απ’ τη Χώρα πρέπει να έχεις ξοδέψει όλες τις λίρες αυτές, γιατί αν ξεχαστείς και κρατήσεις τα …«τσατσόχαρτα» είναι μόνον για των κάλαθο των αχρήστων…

Στα καλά μαγαζιά αν έχεις μόνο Ευρώ έχουνε υπαλλήλους που πάνε δίπλα στην Τράπεζα και στα αλλάζουνε μόνοι τους, προκειμένου να πάρουν το δυνατό χρήμα. Αν όμως πας σε Τράπεζα ή ανταλλακτήριο και πεις να μετατρέψεις τις λίρες Αιγύπτου σε Ευρώ οι υπάλληλοι σκάνε στα γέλια… Δεν τις παίρνουνε με τίποτα…


Στρατηγός Σίσι, ο πρόεδρος της Αιγύπτου


ΤΗΝ Αίγυπτο κυβερνάει σήμερα ο 64χρονος στρατηγός Αμντούλ Φατάχ Σαϊντ Χουσεϊν Χαλίλ αλ Σίσι, που είναι γνωστός παντού ως «στρατηγός Σίσι» και οι Αιγύπτιοι μιλάνε γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Οταν το 2013 ανατράπηκε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απ’ το στρατό της Χώρας και καταδισκάστηκε σε θάνατο (2015) για τις βιαιοπραγίες της «Αραβικής Ανοιξης» ανέλαβε πρόεδρος ο Σίσι στις 8 Ιουνίου 2014. Ο Σίσι επανεξελέγει πρόεδρος της Χώρας στις εκλογές του 2018. Πρόσφατα η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Μόρσι ακυρώθηκε από δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.

Ο Σίσι, δεν θέλει να γίνονται διακρίσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, καθώς, όπως λέει, «όλοι είμαστε Αιγύπτιοι».

Επίσης, ο Μόρσι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Κρητικό Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, τον οποίο εκπισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ιδίως στις γιορτές της Ορθοδοξίας.

Στην Αίγυπτο, οι Χριστιανοί αποτελούν το 15% της Χώρας, αλλά οι Μουσουλμάνοι αρέσκονται να λένε ότι είναι …μόνο το 2% για να φαίνεται πως είναι λίγοι. Οταν όμως θέλουνε να αποδώσουν ευθύνες στον Σίσι λένε ότι οι Χριστιανοί μας έφεραν «τον στρατηγό Σίσι», στην εξουσία, γιατί αυτοί (οι Χριστιανοί) είναι το 15%…

Θεόδωρος Β’
Αλ Σίσι
Μ. Μόρσι

Αιγυπτιακός Στρατός, ένας από τους μεγαλύτερους του Κόσμου


Ο Αιγυπτιακός Στρατός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς του Κόσμου (10ος κατά σειρά) και απαριθμεί (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, Αεράμυνα) σήμερα πάνω από 500.000 στρατιώτες.

Για τους αγράμματους Αιγύπτιους η θητεία είναι τρία χρόνια, για όσους έχουν βγάλει Λύκειο δύο χρόνια και για όσους έχουν βγάλει ανώτατες σχολές δεκατρείς μήνες.

Δεν πάνε στο Στρατό της Αιγύπτου οι άνδρες που έχουν τρείς αδελφές και οι ομοφυλόφιλοι.

Η Αίγυπτος διαθέτει πολλά πολεμικά αεροπλάνα F16, αλλά και 24 πολεμικά αεροπλάνα Pafal, που αγοράστηκαν πρόσφατα από τη Γαλλία. Επίσης διαθέτει και γερμανικά υποβρύχια.

Τώρα η Αίγυπτος βρίσκεται σε «πολεμική εμπλοκή» με την Αιθιοπία, καθώς οι Αιθίοπες έχουν δημιουργήσει ένα φράγμα στο Νείλο, το οποίο δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη ροή του ποταμού.

Κάθε ένα λεπτό στην Αίγυπτο γεννιόνται τέσσερις καινούριες ζωές και τα σχολεία της Χώρας των 98.000.000 ψυχών είναι ασφυκτικά γεμάτα.


Δέος και θαυμασμός στις Πυραμίδες


ΔΕΟΣ σε πιάνει μόλις φθάσεις κοντά στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, στην περιοχή Γκίζα, μεγαλύτερη των οποίων είναι η περίφημη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου, το μοναδικό που έχει απομείνει απ’ αυτά.

Εκεί υπάρχει μιά ατελείωτη κοσμοσυρροή, που μπαινοβγαίνει μέσα στην «τρύπα» της για να φθάσει στα ενδότερα των μυστηρίων της και μετά να εξέλθει.

Η Πυραμίδα του Χέοπα ή Μεγάλη Πυραμίδα, είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις Πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας. Επίσης είναι μια από τις 124 Πυραμίδες της Αιγύπτου. Εχει ύψος 230 μέτα και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας του Φαραώ Χέοπα, απ’ τον οποίο πήρε και το όνομά της και ο οποίος υπήρξε ηγεμόνας της Χώρας από το 2509 έως το 2483 π.Χ.

***

ΜΟΛΙΣ αντικρύσεις την Πυραμίδα του Χέοπα, αλλά και τις άλλες δύο (λίγο πιο μικρές) που βρίσκονται δίπλα της σε πιάνει -όπως είπαμε- δέος, αλλά αμέσως μετά ο νούς σε πάει στο ερώτημα πως φτιάχτηκαν αυτές οι Πυραμίδες με τέτοιους τεράστιους ογκόλιθους.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό το μεγάλο ερώτημα που αιωρείται για αιώνες ολόκληρους.

Για να φανταστείτε, έχει μετρηθεί, ότι η Πυραμίδα του Χέοπα είναι κατασκευασμένη από 2.300.000 ογκόλιθους. Μιλάμε για φοβερή και τρομερή ιστορία.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι τις Πυθραμίδες τις έφτιαξαν Εξωγήινοι και άλλοι ότι τις έφτιαξαν δούλοι με μαστίγια, καθώς, εκείνη την εποχή, ο Νείλος έφθανε μέχρι εκεί και η μεταφορά τους γινόταν με πλοιάρια, η δε τοποθέτησή τους γινόταν σύροντάς τες και ανυψώνοντάς τες, γύρευε με ποιούς τρόπους.

Δίπλα στη Μεγάλη Πυραμίδα υπάρχουν, όπως προαναφέραμε, και δύο άλλες πιο μικρές. Η μία είχε κτιστεί προς τιμήν της κόρης του Χέοπα και η άλλη για κάποιον συγγενή του.

Ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες Πυραμίδες της Αιγύπτου, στις οποίες δεσπόζει η Πυραμίδα του Χέοπα
Τρελαίνεσαι βλέποντας τους τεράστιους ογκόλιθους με τους οποίους φτιάχτηκαν οι Πυραμίδες της Αιγύπτου. Αριστερά οι ογκόλιθοι της Πυραμίδας του Χέοπα και δίπλα είναι η Κορυφή της μικρότερης Πυραμίδας που είναι δίπλα της, στην κορυφή της οποίας έχει μείνει υλικό από την πανάρχαια επίστρωσή της.

Πολύς κόσμος, άμαξες με άλογα, καμηλιέρηδες και …αλεξικέραυνο


ΠΟΛΥΣ κόσμος περιφέρεται έξω από τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ενώ για τις μεταφορές υπάρχουν άμαξες με άλογα και καμηλιάρηδες, που μεταφέρουν τουρίστες με καμήλες.

Στην κορυφή της διπλανής Πυραμίδας από του Χέοπα, έχει τοποθετηθεί ένα …αλεξικέραυνο, που κάνει «μπαμ» πάνω στο πανάρχαιο αυτό φαραωνικό μουσείο.

Μέσα στην πυραμίδα του Χέοπα υπάρχουν τρεις θάλαμοι σε διαφορετικά ύψη και είναι η μόνη που έχει διαδρόμους που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Οι θάλαμοι αναφέρονται στον Χέοπα, στη σύζυγό του, ενώ υπάρχει και ένας υπόγειος θάλαμος.

Πρόσφατα μια γαλλο-ιαπωνική επιστημονική ομάδα ανακάλυψε στην Πυραμίδα του Χέοπα, την ύπαρξη ενός μεγάλου εσωτερικού κενού μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων, το οποίο έως τώρα ήταν άγνωστο. Μεγάλο μυστήριο καλύπτει το λόγο ύπαρξης αυτού του χώρου, ενώ είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται από εξωτερικά όργανα ένας τέτοιος χώρος μέσα σε Πυραμίδα.

Εσωτερικό τμήμα στην Πυραμίδα του Χέοπα

Σφίγγα, ένα …αμίλητο τέρας!


ΔΕΟΣ και θαυμασμός και για τη Σφίγγα της Αιγύπτου, ένα τεράστιο άγαλμα που παραπέμπει σε ένα μυθολογικό …τέρας, με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου, σε καθήμενη στάση.

Το άγαλμα βρίσκεται κι’ αυτό στην περιοχή της Γκίζας, σε μιά κοιλάδα πίσω από τις τρεις Πυραμίδες, στις οποίες αναφερθήκαμε χθες και είναι σαν να δείχνει ότι τις προστατεύει.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονολιθικό άγαλμα στον Κόσμο, με ύψος 20 μέτρα, μήκος 74 μέτρα και πλάτος 20 μέτρα.

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο μνημείο στη Γη ολόκληρη, για το οποίο να έχουν γεννηθεί τόσες πολλές φανταστικές υποθέσεις, καθώς εδώ και 4.500 χρόνια που κατασκευάστηκε, δεν έχει βρεθεί ούτε ένα γραπτό έγγραφο των Αιγυπτίων που να αναφέρεται σ’ αυτό.

Θωρείται ότι η Σφίγγα κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Φαραώ Χεφρήνου (2558-2532 π.Χ.).

Σύμφωνα με τον ελληνικό Μύθο, η ελληνική Σφίγγα (όχι η αιγυπτιακή) που είχε και φτερά, είχε εγκατασταθεί στη Θήβα κι’ αν οι ταξιδιώτες δεν απαντούσαν στο αίνιγμα που τους έβαζε, τους σκότωνε.

Και, βέβαια, επειδή «σφίγγα» είναι κάτι το …άγνωστο, ετυμολογικά υπάρχει η αναφορά «αυτός είναι σφίγγα», δηλαδή είναι αυτός που κρύβει μυστικά, ο κρυψίνους.

***

Οπως σε όλα τα οδοιπορικά μας, προσπαθούμε να δώσουμε τις «εικόνες» μας της της με όσο πιο απλά κείμενα, ώστε να γίνονται άμεσα κατανοητά από τον αναγνώστη. Και, βέβαια, προτρέπουμε όσους δεν έχουνε πάει στα μέρη που αναφερόμαστε να το κάνουν όταν τους δοθεί η ευκαιρία.

Με φόντο την μεγαλοπρεπή Σφίγγα της Αιγύπτου, στην περιοχή της Γκίζας

Η Σφίγγα της Αιγύπτου με φόντο τη Πυραμίδα του Χεφρήνου (Δεύτερη σε μέγεθος μετά την Πυραμίδα του Χέοπα)

Παζάρια! Από 25 Ευρώ στα 2 το αγαλματάκι της Νεφερτίτης


Κόσμος πολύς και στη Σφίγγα όπως και στις Πυραμίδες, οι ματιές πέφτουν με δέος και τα φλας αστράφτουν ασταμάτητα.

Πριν φτάσεις σ’ ένα διάδρομο απέναντι από το τεράστιο άγαλμα, περνάς μέσα από έναν πανάρχαιο ναό, που κι’ αυτός έχει χτίστεί με τεράστιους ογκόλιθους, οπότε η σκέψη σου εξάπτεται πάλι: Πως γίνανε όλα αυτά και μάλιστα εκείνες τις εποχές!..

***

ΟΠΩΣ έχουμε πει η Αίγυπτος δείχνει να είναι ένα μεγάλο παζάρι. Παζάρια παντού! Ενας μουσουλμάνος που πουλάει αγαλματάκια της Νεφερτίτης, της αρχαίας βασίλισσας της Αιγύπτου, μου λέει ότι πουλάει το άγαλμα 25 Ευρώ.

– Πολλά είναι, του λέω και φεύγω.

Με ακολουθεί και σε πέντε μέτρα ρίχνει την τιμή: «Είκοσι ευρώ».

– Οχι, του λέω και ξαναφεύγω. Στα επόμενα δέκα μέτρα και βλέποντας ότι δεν ενδιαφέρομαι και πολύ, μου λέει… «Δέκα ευρώ». Του ξαναλέω «όχι» και το πάει στα «πέντε». Του δείχνω με τα δάχτυλα «δύο» και μου λέει: «Τι να σε κάνω, άντε πάρτο να τελειώνουμε»!..


«Τα …χάνεις» στο Μουσείο Αιγύπτου


Στο Μουσείο του Καΐρου, πανικός. Για να βγάλεις εισιτήριο περιμένεις κανά μισάωρο και παραπάνω, ενώ στην πόρτα σχηματίζονται ουρές με τουρίστες απ’ όλο τον Κόσμο. Και, φυσικά, αν …ξεχαστείς κι έχεις ευρώ κι’ όχι αιγυπτιακές λύρες …δεν μπαίνεις, αφού το Ιδρυμα είναι κρατικό.

Είναι ένα μεγάλο Μουσείο που φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ευρήματα των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων και φέρει το όνομα «Μουσείο της Αιγύπτου».

Αφού, παλαιότερα, το Μουσείο είχει φιλοξενηθεί σε άλλα οικοδομήματα, μετά κι’ από ένα «πέρασμα» από την Γκίζα (περιοχή όπως είπαμε με τις Πυραμίδες και τη Σφίγγα), το 1902 μεταφέρθηκε στο σημερινό κτίριο της Πλατείας Ταχίρ.

***

Τι να πρωτοθαυμάσει εκεί μέσα κανείς!

Οι δύο όροφοι του Μουσείου φιλοξενούν μεγάλες συλλογές αγαλμάτων, νομισμάτων, παπύρων και άλλα αντικείμενα, που προέρχονται κυρίως από ανασκαφές σε τάφους του θρυλικού και παγκόσμια γνωστού Αιγύπτιου βασιλιά Τουταγχαμών και όχι μόνον.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αγάλματα των βασιλιάδων Ραμσήδων του Τουταγχαμών και της πανέμορφης βασίλισσας Νεφερτίτης.

Τα αιγυπτιακά φαραωνικά ευρήματα είναι κάτι που συγκινεί ιδιαίτερα τον παγκόσμιο πληθυσμό, ο οποίος φθάνει κατά μυριάδες στο Κάιρο για να δει από κοντά

Οταν ο βασιλιάς Ραμσής προτάσει το αριστερό πόδι το άγαλμα τον δείχνει «ζωντανό». Οταν το άγαλμα κάποιου βασιλιά έχει σταυρωμένα τα χέρια δείχνει ότι είναι στον Οσιρι (Αιγυπτιακός Αδης).

Αιγυπτιακά βασιλικά σανδάλια, σώζονται σήμερα μετά από 5.000 χρόνια.
Αιγυπτιακός πάπυρος πλάτους 16 μ. και ύψους 1 μ. περίπου, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί
Μούμια αρχαίου βασιλιά της Αιγύπτου. Τα Μουσεία της Αιγύπτου είναι γεμάτα από τέτοιες μούμιες

«Στα σκαριά» το νέο Μουσείο του Καΐρου


Οι θησαυροί των Φαραώ και των άλλων βασιλέων της αρχαίας Αιγύπτου, βρισκόταν και βρίσκονται, όπως καταλαβαίνει κανείς, διάσπαρτοι σ’ όλη τη Χώρα.

Στα Μουσεία της Αιγύπτου τα εκθέματα είναι πολύ λίγα σε σχέση με το θυσαυρό που βρίσκεται ακόμα θαμμένος και συνεχώς αναδεικνύεται από την αρχαιολογική σκαπάνη, ενώ πολλά εκθέματα βρίσκονται εκτός Μουσείων, σε διάφορα άλλα κτίρια και περιμένουνε κάποτε τη …σειρά τους για να εκτεθούν.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, γι’ αυτό και οι σημερινοί Κυβερνήτες της Αιγύπτου έχουν προχωρήσει τα σχέδια για ένα νέο μεγάλο Μουσείο στης Γκίζα, που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το 2020.

Το νέο Μουσείο θα φιλοξενεί περίπου 100.000 εκθέματα, δηλαδή δύο φορές περισσότερα από το Μουσείο του Καϊαρου, το οποίο κτίστηκε εδώ και 100 χρόνια, δηλαδή το 1919.

Οι Αιγύπτιοι όπως είναι φυσικό, δίνουν μεγάλη σημασία στην αναβάθμιση και ανάπτυξη όλων των Μουσείων, αλλά και των τουριστικών και ιστορικών μνημείων, προκειμένου να αναδειχθεί περισσότερο ο αιγυπτικός πολιτισμός και η ιστορία της Χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που σημαίνει και νέα μεγάλα έσοδα από τον Τουρισμό στα Ταμεία της Αιγύπτου.

Και όλα αυτά συνάδουν με το άνοιγμα δύο νέων μεγάλων πόλεων του Νέου Καϊρου και του Ελ Αλαμέιν.

Ζεύγος Αιγυπτίων της εποχής των Φαραώ
Ο θρόνος το βασιλιά Τουταγχαμών
Χρυσή λάρνακα Αιγυπτίων βασιλέων
Χρυσή λάρνακα Αιγυπτίων βασιλέων
Μούμια αρχαίου Αιγυπτίου αξιωματούχου

Προσευχή στον Αλλάχ 5 φορές την η μέρα!


Οσο περισσότερο μένεις στο Κάιρο, τόσο περισσότερο νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην …Αθήνα.

Πολλές, πάρα πολλές οι ομοιότητες.

Και είπαμε, αν δεν ήτανε ο Νειλος, οι μιναρέδες και τα συνεχή …κορναρίσματα των αυτοκινήτων δεν θα καταλάναινες τη διαφορά.

Α, και τα πολλά σκουπίδια.

Αν περπατήσεις πεζός θα δεις ότι όλα τα αυτοκίντηα είναι …τρακαρισμένα και ξυσμένα και παντού υπάρχει …σκουπιδαριριό.

Και, βέβαια, όταν δεν βλέπεις κανέναν, μα κανέναν, να ρίχνει το παραμικρό σκουπίδι στους δρόμους, λες …πως στο διάολο συμβαίνει αυτό…

***

Η ΠΛΑΤΕΙΑ Ταχίρ (Απελευθέρωση) είναι η μεγάλη πλατεία του Καΐρου και έγινε ιδιαίτερα γνωστή μετά την επανάσταση του 1952 με την οποία τερματίστηκε η μοναρχία στη Χώρα. Κοντά της είναι το Μουσείο της Αιγύπτου (που ήδη παρουσιάσαμε), τα γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και κτίρια που στεγάντονται κυβερνητικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο στο Κάιρο δεσπόζει ο Πύργος του Καΐρου, απ’ τον οποίο βλέπεις την πόλη από ψηλά. Ξεκίνησε να χτίζεται επί Νάσερ στο νησί Γκαζίρα το 1954, και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1962. Εχει ύψος 187 μέτρα και είναι το ψηλότερο κτίριο στην Αίγυπτο.

Ο Πύργος του Καΐρου συμβολίζει το φαραωνικό λουλούδι Λοτούς, ενώ ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η περιστρεφόμενη πλατφόρμα του στην οποία υπάρχει εστιατόριο.

Στις όχθες του Νείλου στο Κάιρο, υπάρχουν, εκτός απ’ το νησί Γκαζίρα, στο οποίο βρίσκεται ο Πύργος της πόλης και άλλα δύο νησιά, στα οποία ζουν σε βίλες κυρίως πάμπλουτοι Αιγύπτιοι.

***

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ κάνουν την προσευχή τους στον Αλλάχ πέντε φορές την ημέρα κι’ αν σε κάποιες απ’ αυτές τις φορές υπάρχει πρόβλημα …την αφήνουν για αργότερα.

Την Παρασκευή (12 με 1 μ.μ.) γίνεται προσευχή σε όλα τα Τζαμιά της Χώρας και ο προσκυνητές μπαίνουν εκεί και προσεύχονται σκυφτοί αι καθαροί, σε διαφορετικά όμως σημεία οι άνδρες απ’ τις γυναίκες. Κι’ αυτό γιατί έτσι αποφεύγεται οι σκυφτοί άντρες να βλέπουν μπροστά τους τις γυναίκες σκυφτές. Καταλαβαίνετε…

Υπάρχει σε κάθε τζαμί ειδική είσοδος για τους άντρες και ειδική για τις γυναίκες. Οι άντρες φοράνε άσπρες κελεμπίες και οι γυναίκες μαύρες για να μη φαίνεται από μέσα η σιλουέτα τους.

Οι πολύ θρήσκοι Μωαμεθανοί έχουν στο μέτωπό τους μιά μελανιά και δεν φοράνε ποτέ χρυσάφια.

Ο επιβλητικός Πύργος του Καΐρου
Αυτοκίνητα σε δρόμο του Καΐρου

Απαγορεύεται η πορνεία, όχι σεξ πριν το γάμο, αποδεικτικά παρθενίας και …παρθενοραφές!


ΤΟ ΙΣΛΑΜ απαγορεύει το χοιρινό και το αλκοόλ, ενώ στις γυναίκες απαγορεύει το σεξ πριν το γάμο.

Επίσης, η πορνεία απαγορεύεται στην Αίγυπτο από το 1950 που έφυγε από την εξουσία ο βασιλιάς Φαρούκ.

Η γυναίκα που παντρεύεται οφείλει να είναι παρθένα και …πρέπει να το αποδείξει αυτό την πρώτη νύχτα του γάμου, δείχνοντας μάλιστα η νύφη στην πεθερά τα …αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή τα αίματα στα σεντόνια.

Μετά τις …αποδείξεις αρχίζουν τα νταούλια και οι χοροί και συνήθως γίνονται μεγάλα γαμήλια γλέντια.

Αν όμως τα …αποδεικτικά στοιχεία δεν υπάρχουν, ή δεν είναι αρκετά εμφανή, η νύφη επιστρέφεται στους δικούς της.

Ωστόσο, όπως μάθαμε, υπάρχει και  το κόλπο της …παρθενοραφής, στο οποίο προσφεύγουν πολλές γυναίκες κι’ έτσι προχωράνε πολλοί γάμοι.

Κάθε άνδρας στην Αίγυπτο μπορεί να παντρεύεται επίσημα μέχρι 4 γυναίκες.


Στο δρόμο προς την ιστορική Αλεξάνδρεια


Κάποιοι μου λένε «αργείς να μας γράψεις για την Αλεξάνδρεια», που είναι απ’ τα βασικά σημεία του ελληνικού μεγαλείου στη Χώρα των Φαραώ.

Ετσι, για να τους κάνουμε το χατίρι, αφήνουμε για λίγο το Κάιρο και βγαίνουμε στην εθνική οδό, στο δρόμο για την ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας, που ίδρυσε ο μεγάλος Ελληνας και Μακεδόνας, στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος, και η οποία φέρει το όνομά του.

Πολύ μεγάλη και πολύ καλή η εθνική οδοός, της Αιγύπτου, αν και φαίνεται να είναι παλιά. Εχει 4 συν 4 βασικές λωρίδες, δηλαδή 8, ενώ στις άκρες έχει δύο ειδικές λωρίδες μόνο για τα φορτηγά, ώστε να μην εμποδίζεται στο παραμικρό η ταχεία κυκλοφορία, αλλά και για να μη γίνονται ατυχήματα.

Και στη μέση της, υπάρχει άλλη μια φαρδιά λωρίδα με φυτά, χαμέροπες και άλλα δέντρα, αλλά σε πολλά σημεία η λωρίδα αυτή έχει υποστεί καθιζήσεις ή έχει πολλά μπάζα και σκουπίδια.

Πάντως η διαδρομή είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και η απόσταση Κάιρο-Αλεξάνδρεια είναι 220 χλμ., όσο δηλαδή και η διαδρομή Πάτρα-Αθήνα.

***

ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ απ’ το Κάιρο βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ωραίες πολυκατοικίες, αλλά και πολλές άφτιαχτες απ’ έξω που όμως κατοικούνται, αφού υπάρχουνε και απλωμένα ρούχα. Και αυτό γιατί, λόγω της φτώχειας που υπάρχει στα κατώτατα στρώματα, πολλοί Αιγύπτιοι μένουν στις πολυκατοικίες αυτές που είναι φτιαγμένες μόνο από μέσα.

Ακόμη λίγο πιο έξω από το Κάιρο, στην περιοχή Smart Village έχουν συγκεντρωθεί τα κτίρια όλων των πολυεθνικών με απόφαση του Αιγυπτίου προέδρου Σίσι, το 2014.

Ενθεν και ενθεν της εθνικής οδού υπάρχουν μεγάλες κατάπράσινες πεδιάδες, που πριν ήταν έρημος και τα τελευταία 30 χρόνια αρδεύονται από το Νείλο. Εκεί υπάρχουν μπανανιές και πολλοί περιστερώνες, καθώς στους Αιγύπτιους αρέσουν πολύ να τρωνε πιτσούνια.

Οι Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι η περιοχή μεταξύ Καΐρου και Αλεξάνδρειας θα αναπτυχθεί πολύ όσο περνάνε τα χρόνια και θα κτιστούν εκεί νέες σύγχρονες πόλεις, όπως η Πόλη 6η Οκτωβρίου, που έχει κτιστεί στο Δέλτα του Νείλου.

Πολυτελείς πολυκατοικίες έξω από το Κάιρο, στο δρόμο προς την Αλεξανδρεια
Ασοφάντιστες και υπό κατασκευή πολυκατοικίες για τους φτωχούς στο δρόμο προς την Αλεξάνδρεια

6η Οκτωβρίου, η σύγχρονη πόλη, προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων


Η ΠΟΛΗ 6ης Οκτωβρίου, που όπως αναφέραμε βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου, απέχει 32 χλμ. από το Κάιρο και έχει πληθυσμό γύρω στις 200.000, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της κατοικούν άλλες 700.000 περίπου κάτοικοι.

Η πόλη αυτή ιδρύθηκε το 1979 με διάταγμα του τότε προέδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ.

Ονομάζεται 6ης Οκτβδρίου, τιμώντας την έναρξη του πολέμου του Γιόμ Κιπούρ, ενώ την ημερομηνία αυτή γιορτάζουν και οι ενοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου.

Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ (ισραηλική εορτή του εξισλαμισμού) έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1979, όπου Αίγυπτος και Συρία επιτέθηκαν στο Ισραήλ, την ημέρα της ισραηλικής γιορτής και ακολούθησε ο γνωστός «Πόλεμος των 6 ημερών» στα Υψώματα του Γκολάν, με ήττα του αραβικού κόσμου.

Ανουάρ Σαντάτ

Αλεξάνδρεια, η πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου


OΣΟ πλησιάζουμε στην Αλεξάνδρεια, μου έρχονται συνεχώς στο νου η ιστορία της Μακεδονίας και τα κατορθώματα του Μέγα Αλεξάνδρου, του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών.

Πέλλα, Μικρά Ασία, Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Γαυγάμηλα, Παρσέπολη, Δαρείος, Ινδίες…

Και, βέβαια, οι μεγάλες εκείνες κατακτήσεις, αναμειγνύονται στο μυαλό με τα σημερινά θλιβερά τεκτενόμενα με την προδοσία της Μακεδονίας…

«Πρέσπες» και τα υπόλοιπα…

***

ΕΝΩ διανύουμε την Εθνική οδό Κάιρο-Αλεξάνδρεια, με τις 4+4 λωρίδες και τις δύο ένθεν και ένθεν για τα φορτηγά, βλέπουμε πως κοντά να φθάσουμε στην ιστορική πόλη, οι λωρίδες στενεύουνε και οι ξεχωριστοί δρόμοι για τα φορτηγά δεν υπάρχουν.

Ολα δείχνουν ότι καταυθάνουμε στην Αλεξάνδρεια…

Μαθαίνουμε ότι στην είσοδο της πόλης, παλαιότερα, υπήρχε μια μεγάλη επιγραφή που έγραφε στα ελληνικά το μεγάλο της όνομα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ…

Μιά επιγραφή που έκλεινε μέσα της τη θαυμαστή ιστορία του Μέγα Αλέξανδρου, η οποία συγκλονίζει όλο τον Κόσμο, όσοι αιώνες και αν περάσουνε.

Δυστυχώς, η επιγραφή αυτή δεν υπάρχει σήμερα στην είσοδο της πόλης, ίσως γιατί οι κατά καιρούς ελληνικές Κυβερνήσεις δεν επέδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον ώστε η επιγραφή αυτή να μείνει και να δείχνει στους πάντες την αθάνατη ελληνική ψυχή και το μεγαλείο της φυλής μας. Δυστυχώς…

Είναι αυτό που λέμε σε όλα μας τα Οδοιπορικά: Οπου κι’ αν πας, αυτή η Πατρίδα σε πληγώνει…

Ωστόσο, σε μιά μεγάλη Πλατεία της πόλης, προβάλει επιβλητικό το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου, που, όπως μάθαμε, είναι προσφορά της Ομογένειας στην Αίγυπτο. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα κυρίως με αντίκες, για τους λάτρες της τέχνης.

***

Η ΠΟΛΗ είναι πανέμορφη κι’ έχει μιά εκπληκτική παραλία… Δεν την έκανε τυχαία ο Μέγας Αλέξανδρος πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Η Αλεξάνδρεια, με την πανέμορφη παραλία της
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξανδρου

 


Διάσημη για τον Μεγαλέξανδρο, το Φάρο της και την Βιβλιοθήκη της


Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου μετά το Κάιρο και έχει πληθυσμό 8.000. 000 κατοίκους.

Βρίσκεται δυτικά από το Δέλτα του Νείλου και στο νησί της ήταν χτισμένος ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα 7 θαύματα του Κόσμου.

Η πόλη ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, απ’ τον οποίο πήρε και το όνομά της.

Κατά την αρχαιότητα υπήρξε το σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής και πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ενώ στην ακμή της ήταν από τις μεγαλύτερες εστίες πολιτισμού, κι’ ασφαλώς διάσημη για τον Φάρο της, αλλά και για τη Βιβλιοθήκη της.

Στην Αλεξάνδρεια αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό η Ελληνική Παροικία, ενώ μεγάλο θρησκευτικό ορόσημο είναι το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Στην πόλη βρίσκεται και το σπίτι που έζησε ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (Βικιπαίδεια)

Εικόνα του Αγίου στο Ναό της Αλεξάνδρειας


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ της Αλεξάνδρειας (και πάσης Αφρικής) βρίσκεται στο χώρο που είναι και ο μεγαλοπρεπής Πατριαρχικός Ναός (Καθεδρικός) Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Ναός αυτός μοιάζει σαν «σήμα κατατεθέν» της Ορθοδοξίας μέσα στην (άλλοτε Ελληνική) πόλη της Αλεξάνδρειας, αλλά και της Ορθοδοξίας σ’ ολόκληρη τη Μαύρη Ηπειρο.

Ο θεμέλιος λίθος του Ναού τοποθετήθηκε από τον Πατριάρχη Ιερόθεο Β’ το 1847 και η ανέγερση του κτιρίου κράτησε 9 χρόνια, ενώ τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 25 Μαρτίου 1856.

Το 2004 έγιναν στον Ναό εργασίες με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και στις 2 Απριλίου 2006 έγινε η τελετή Θυρανοιξίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθομολομαίο και τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

***

ΜΕΣΑ στον Ναό του Ευαγγελισμού υπάρχει και μία μεγάλη και πολύ ωραία εικόνα του Αγίου Γερασίμου, κάτω από την οποία υπάρχει επιγραφή με κεφαλαία γράμματα, που αναφέρει τα εξής:

«ΟΙ ΕΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ ΤΩ ΠΡΟΣΤΑΤΙ ΑΥΤΩΝ ΑΓΙΩ ΓΕΡΑΣΙΜΩ ΤΟ 1884».

Δηλαδή, η Εικόνα αυτή του Αγίου μας έγινε δωρεά στο Ναό από τους Κεφαλλήνες της Αλεξάνδρειας, το 1884.

***

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ξαναπεί: Δεν γίνεται να πάμε κάπου στον Κόσμο και να μη γνωρίσουμε Κεφαλονίτες ή Θιακούς, αλλά και πράγματα που έχουν απόλυτη σχέση με τα νησιά μας.

Το εσωτερικό του Πατριαρχικού Ναού του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας, μέσα στον οποίο υπάρχει και ο πατριαρχικός θρόνος
Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’
Ο Πατριαρχικός Ναός της Αλεξάνδρειας
Η εικόνα του Αγίου Γερασίμου στο Ναό της Αλεξάνδριας και η επιγραφή της δωρεάς των Κεφαλλήνων της πόλης

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τον Καβάφη


Το σπίτι που έζησε τα 25 τελευταία του χρόνια ο μεγάλος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ο επονομαζόμενος και «Αλεξανδρινός» λόγω της γέννησής του στην Αλεξάνδρεια, βρίσκεται σε ένα μικρό δρόμο της πόλης.

Ο Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 29 Απριλίου 1863, όταν οι γονείς τους εγκαταστάθηκαν εκεί εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη.

Ο πατέρας του ποιητή Πέτρος-Ιωάννης Καβάφης, ήτανε μεγαλέμπορος υφασμάτων που τα εισήγαγε από το Μάντσεστερ, ενώ παράλληλα έκανε εξαγωγές σιτηρών, βαμβακιού και βουβαλοδερμάτων. Ο ποιητής ήταν το 9ο και τελευταίο παιδί της οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ταξίδευε κατά καιρούς στην Αγγλία, στην Τουρκία, στο Παρίσι, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το 1932 αρρώστησε από καρκίνο στο λάρυγγα και πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου μετά την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο Ελληνικής Κοινότητας πέθανε στις 29 Απριλίου 1933, την ίδια, δηλαδή, μέρα που γεννήθηκε.

Ο Καβάφης είναι ο ποιητής που έγραψε και το διάσημο ποίημα την «Ιθάκη».

H γωνία του δρόμου της Αλεξάνδρειας στο σπίτι που έζησε ο Καβάφης, η CAVAFY STREET, με το φανάρι σκουριασμένο και έτοιμο να πέσει σε κανά κεφάλι…
Η είσοδος του σπιτιού του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Η μεγάλη πλάκα στα ελληνικά γράφει: «Σ’ αυτό εδώ το σπίτι έζησε τα εικοσιπέντε τελευταία του χρόνια ο Αλεξανδρινός ποιητής Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ (1863-1933). Η μικρή άσπρη πλάκα στα ελληνικά γράφει: «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ (2ος Οροφος)» και στα αγγλικά «CAVAFIS HOUSE»


Σαν βγεις στον πηγαιμό για τον Καβάφη (2)


Ο στενός δρόμος της Αλεξάνδρειας στον οποίο βρίσκεται το σπίτι που έζησε τα τελευταία του χρόνια ο μεγάλος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ήταν η παλιά οδός Σάρμελ Σέιχ, που μετονομάστηκε, όπως είδαμε, σε Οδό Κ. Καβάφη προς τιμήν του.

Οσο ζούσε ο ποιητής, η οδός αυτή ονομαζόταν Οδός Λέψιους, προς τιμήν του Γερμανού αιγυπτιολόγου Ρίχαρντ Λέψιους (1851-1915). Ηταν μιά κακόφημη οδός, στην οποία υπήρχαν αρκετά μπορντέλα.

Στο ισόγειο μάλιστα του σπιτιού που ζούσε ο Καβάφης λειτουργούσε επί χρόνια οίκος ανοχής, ενώ απέναντι ήταν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο του Αγίου Σάββα και λίγο παρακάτω το Ελληνικο Νοσοκομείο, στο οποίο πέθανε.

Ο Καβάφης, που, όπως λέγεται, ήταν ομοφυλόφιλος, συνήθιζε να λέει: «Που θα μπορούσα να ζήσω καλύτερα; Κάτω από  μένα το μπορντέλο θεραπεύει τις ανάγκες της σάρκας, ενώ παρέκει είναι η εκκλησία όπου συγχωρούνται οι αμαρτίες και παρακάτω το νοσοκομείο όπου πεθαίνουμε».

***

ΝΙΩΘΕΙΣ στενάχωρα μπαίνοντας μέσα στο σπίτι που έζησε τα τελευταία του χρόνια ο μεγάλος ποιητής.

Ανεβαίνεις κάτι παλιές σκάλες γεμάτες σκόνη και φτάνεις στον δεύτερο όροφο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε Μουσείο Καβάφη.

Στα 4-5 δωμάτια βλέπεις το γραφείο του ποιητή, το κρεββάτι του, φωτογραφίες του, βιτρίνες με χειρόγραφα του ποιητή, μεταφράσεις, βιβλία του και προσωπικά του αντικείμενα.

***

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ πέθανε στις 2 το πρωϊ της 29ης Απριλίου 1933 ημέρα, όπως είπαμε, των γενεθλίων του και σε ηλικία 70 χρονών.

Πορτρέτα σε τοίχο του σπιτιού του ποιητή και βιτρίνες που εκθέτουν βιβλία και χειρόγραφά του.
Τουρίστες στην Οδό Καφάβη της Αλεξάνδρειας, έξω από το σπίτι του ποιητή
Το γραφείο του Κωνσταντίνου Καβάφη με το πορτρέτο του ποιητή
Η κρεβατοκάμαρα του ποιητή
Η Διαθήκη του Κωνσταντίνου Καβάφη

Tα δύο διασημότερα ποιήματα του Καβάφη


Θερμοπύλες

Τιμὴ σὲ ἐκείνους ὅπου στὴν ζωὴν των

ὥρισαν καὶ φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτὲ ἀπὸ τὸ χρέος μὴ κινοῦντες,

δίκαιοι κ᾿ ἴσιοι σ᾿ ὅλες των τὲς πράξεις,

ἀλλὰ μὲ λύπη κιόλας κ᾿ εὐσπλαχνία,

γενναῖοι ὁσάκις εἶναι πλούσιοι,

κι ὅταν εἶναι πτωχοί, πάλ᾿ εἰς μικρὸν γενναῖοι,

πάλι συντρέχοντες ὅσο μποροῦνε,

πάντοτε τὴν ἀλήθεια ὁμιλοῦντες,

πλὴν χωρὶς μίσος γιὰ τοὺς ψευδόμενους.

Καὶ περισσότερη τιμὴ τοὺς πρέπει ὅταν προβλέπουν,

καὶ πολλοὶ προβλέπουν,

πῶς ὁ Ἐφιάλτης θὰ φανεῖ στὸ τέλος,

κ᾿ οἱ Μῆδοι ἐπιτέλους θὰ διαβοῦνε.

***

Ιθάκη

Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη,

νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Τοὺς Λαιστρυγόνας καὶ τοὺς Κύκλωπας,

τὸν θυμωμένο Ποσειδῶνα μὴ φοβᾶσαι,

τέτοια στὸν δρόμο σου ποτέ σου δὲν θὰ βρεῖς,

ἂν μέν᾿ ἡ σκέψις σου ὑψηλή, ἂν ἐκλεκτὴ

συγκίνησις τὸ πνεῦμα καὶ τὸ σῶμα σου ἀγγίζει.

Τοὺς Λαιστρυγόνας καὶ τοὺς Κύκλωπας,

τὸν ἄγριο Ποσειδώνα δὲν θὰ συναντήσεις,

ἂν δὲν τοὺς κουβανεῖς μὲς στὴν ψυχή σου,

ἂν ἡ ψυχή σου δὲν τοὺς στήνει ἐμπρός σου.

Νὰ εὔχεσαι νά ῾ναι μακρὺς ὁ δρόμος.

Πολλὰ τὰ καλοκαιρινὰ πρωϊὰ νὰ εἶναι

ποὺ μὲ τί εὐχαρίστηση, μὲ τί χαρὰ

θὰ μπαίνεις σὲ λιμένας πρωτοειδωμένους·

νὰ σταματήσεις σ᾿ ἐμπορεῖα Φοινικικά,

καὶ τὲς καλὲς πραγμάτειες ν᾿ ἀποκτήσεις,

σεντέφια καὶ κοράλλια, κεχριμπάρια κ᾿ ἔβενους,

καὶ ἡδονικὰ μυρωδικὰ κάθε λογῆς,

ὅσο μπορεῖς πιὸ ἄφθονα ἡδονικὰ μυρωδικά.

Σὲ πόλεις Αἰγυπτιακὲς πολλὲς νὰ πᾷς,

νὰ μάθεις καὶ νὰ μάθεις ἀπ᾿ τοὺς σπουδασμένους.

Πάντα στὸ νοῦ σου νἄχῃς τὴν Ἰθάκη.

Τὸ φθάσιμον ἐκεῖ εἶν᾿ ὁ προορισμός σου.

Ἀλλὰ μὴ βιάζῃς τὸ ταξείδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλὰ νὰ διαρκέσει.

Καὶ γέρος πιὰ ν᾿ ἀράξῃς στὸ νησί,

πλούσιος μὲ ὅσα κέρδισες στὸν δρόμο,

μὴ προσδοκώντας πλούτη νὰ σὲ δώσῃ ἡ Ἰθάκη.

Ἡ Ἰθάκη σ᾿ ἔδωσε τ᾿ ὡραῖο ταξίδι.

Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο.

Ἄλλα δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά.

Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.

Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,

ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν.


Στην “Ελληνική Βιβλιοθήκη” της Αλεξάνδρειας


MEΓAΛOΣ ο θαυμασμός για το σπουδαίο επίτευμα της υπερσύγχρονης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, η οποία έχει ασφαλώς τις ρίζες της στην αρχαία Ελληνική Βιβλιοθήκη της πόλης, που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος , όταν το 332 π.Χ. κατέκτησε την Αίγυπτο.

Μετά τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ. ανέλαβε τη Διοίκηση της Αιγύπτου ο στρατηγός του Ελληνα στρατηλάτη, ο Πτολεμαίος ο Α’, ο οποίος έκανε την Αλεξάνδρεια πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Με βάση τα όνειρα που είχε ο Μέγας Αλέξανδρος να κάνει την Αλεξάνδρεια το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, ο Πτολεμαίος ίδρυσε τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που κι’ αυτό ήταν ένα μεγάλο όνειρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο το είχε εμπνευστεί από το δάσκαλό του, τον Αριστοτέλη.

Μετά το χτίσιμο της Βιβλιοθήκης, άρχισαν να μαζεύονται βιβλία και ο Πτολεμαίος  κατάφερε να συγκεντρώσει 500.000 τόμους, ενώ η Βιβλιοθήκη εξελίχθηκε σε μιά από τις μεγαλύτερες του Κόσμου.

Ωστόσο η Βιβλιοθήκη στην πορεία της καταστράφηκε από φωτιά δύο φορές, με «ύποπτους» όπως λέγεται, ένα Ρωμαίο, έναν Χριστιανό κι’ έναν Μουσουλμάνο.

***

ΣΗΜΕΡΑ η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποτελείται από τρία υπερσύγχρονα κτίρια που είναι ό,τι πιο ωραίο έχει να επιδείξει η μοντέρνα Αρχιτεκτονική.

Σαν μπεις στο προαύλιο, όπου και να κοιτάξεις αισθάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με κτίρια-αριστουργήματα, ενώ στο κέντρο περίπου του προαυλίου βρίσκεται η προτομή, τίνος άλλου; Του Μεγάλου Αλεξάνδου.

Λέει η επιγραφή πρώτα στα αραβικά και μετά στα αγγλικά: ALEXANDROS THE GREAT, δηλαδή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ.

***

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της Αλεξάνδρειας χτίστηκε πάνω σε σχέδια του Νορβηγού αρχιτέκτονα Shohetta, ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό ανάμεσα σε 1.400 αρχιτέκτονες απ’ όλο τον Κόσμο.

Περατώθηκε το 1989, το κεντρικό κτίριο έχει 11 πατώματα και σήμερα 5 εκατομμύρια βιβλία, αλλά μπορεί να χωρέσει άλλα 3 εκατομμύρια. Συνολικά το εμβαδόν που καταλαμβάνει (κτίρια, προαύλια, κήποι κ.λπ.), είναι 80.000 τ.μ.

***

Μέσα στη Βιβλιοθήκη, νέος μεγάλος θαυμασμός! Πολυτέλειες, αγάλματα, ακόμα και μουσείο λινοτυπικών μηχανών. Και, φυσικά, κόσμος αμέτρητος να πηγαινοέρχεται, να περιεργάζεται, να διαβάζει.

Στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έξω από τη Βιβλιοθήκη
Παλιά γραβούρα της Βιβλιοθήκης.
Τμήμα του Εσωτερικού της Βιβλιοθήκης
Το εξωτερικό του μεγάλου κτιρίου της Βιβλιοθήκης με γράμματα από τα αλφαβητάρια όλου του Κόσμου

Πάπυρος, το πρώτο χαρτί στον Κόσμο


ΦΕΥΓΟΥΜΕ από την πανέμορφη Αλεξάνδρεια και στο νού μας ξανάρχονται τα ιστορικά κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έχουν μείνει ανεξίτηλα στη Χώρα των Φαραώ.

Και μαζί με τις μνήμες αυτές, έρχονται στο νού και οι στίχοι του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη…

«…κι’ αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις».

***

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΜΕ λοιπόν «την Αλεξάνδρεια που χάνουμε» και γυρίζουμε πίσω στη βάση μας, στο Κάιρο.

Προχωρώντας μέσα από φτωχογειρονιές της πόλης, πνιγμένες στα σκουπίδια και στα τρακαρισμένα τροχοφόρα παντός είδους, φτάνουμε σε ένα κέντρο επεξεργασίας του Παπύρου.

Ο Πάπυρος είναι ένα φυτό, που φυτρώνει στις όχθες του Νείλου και μοιάζει με το καλάμι.

Από αυτό το φυτό οι Αιγύπτιοι, πριν από 5.000 χρόνια, έβγαλαν την πρώτη ύλη γραφής, δηλαδή το πρώτο χαρτί που εμφανίστηκε στον Κόσμο!

Πως γινόταν;

Μας το επέδειξαν στο κέντρο αυτό δύο Αιγύπτιοι. Εκοβαν το φλοιό του Πάπυρου σε λεπτές λωρίδες τις οποίες έβαζαν αρχικά στο νερό και μετά τις ένωναν μεταξύ τους και σχημάτιζαν πλατιές και μακριές επιφάνειες, που τις στέγνωναν και τις βερνίκωναν.

Ετσι φτιάχνανε, παλιά οι Αιγύπτιοι, τα πρώτα «χαρτιά» και έγραφαν επάνω με μελάνι προσευχές, λογαριασμούς, σημειώσεις, φιγούρες και ό,τι άλλο ήθελαν, ακόμη και βιβλία!

Η δυνατότητα αυτή του Πάπυρου ως υλικό γραφής διαδόθηκε αρχικά σε όλη την Αίγυπτο και μετά σε όλες τις Χώρες της Μεσογείου και, φυσικά, στην Ελλάδα.

Ο Πάπυρος, σαν γραφική ύλη, διατηρήθηκε μέχρι τον 7ο αιώνα μετά Χριστόν. Αργότερα οι Αιγύπτιοι μετέφεραν την ιδέα τους αυτή στην ελληνική πόλη Πέργαμο της Μικράς Ασίας, όπου ο Πάπυρος μετονομάστηκε σε περγαμηνή από το όνομα της πόλης.

Φιγούρα επάνω σε αιγυπτιακό Πάπυρο, που δείχνει το Δικαστήριο του Κάτω Κόσμου, δηλαδή απεικονίζεται Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
Οι δύο Αιγύπτιοι εξηγούν πως απ’ τα φύλλα του Πάπυρου, φτιάχνοταν το πρώτο «χαρτί»
Πανέμορφη φιγούρα πάνω σε αιγυπτιακό Πάπυρο που δείχνει στα αριστερά τη θεά των νεκρών και μητέρα του Ανούβις (ο ψυχοπομπός της Αρχαίας Αιγύπτου) Νέφθυς και στα δεξιά της πρώτης θεάς Νήιθ (λέγεται ότι δημιούργησε το Σύμπαν)

Παρασκευή-Σάββατο αργία, Κυριακή δουλειά


ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ στο Κάιρο είναι κάτι το ξεχωριστό. Το πούσι πάνω απ’ τον Νείλο περιμένει τις πρώτες ηλιαχτίδες για να πάει καλιά του και ο ποταμός κυλάει ηρέμα και γαργαριστά.

Είναι πανέμορφες οι εικόνες, αλλά σου «τη σπάνε» τα κάθε λογής κορναρίσματα των οχημάτων. Εχεις την εντύπωση ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν αλλά που… Ολο και περισσότερο ουρλιάζουν τα κλάξον, αφού η πόλη παίρνει όλο και πιο πολύ τη «βαρειά» της μορφή…

***

ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ κροκόδειλοι ούτε για δείγμα. Σπάνια, μαθαίνω, μπορεί να συναντήσει κανείς και σε χώρους του ποταμού έξω από την πόλη. Αλλοι λένε ότι, εξ’ αιτίας του συστηματικού κυνηγιού (για το δέρμα του και το νόστιμο κρέας του) το μεγαλύτερο ερπετό στον Κόσμο, τείνει να εξαφανιστεί.

***

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ στην Αίγυπτο, είναι διαφορετική. Παρασκευή και Σάββατο είναι αργία και Κυριακή (αλλά και τις υπόλοιπες μέρες) δουλειά.

Στην Αίγυπτο δεν υπάρχει η λέξη «μεροκάματο»  για τις φτωχές τάξεις. Κύριως οι δουλειές γίνονται με …παζάρια. Θέλεις να ανεβάσεις τα τούβλα στους ορόφους τις νεόκτιστης πολυκατοικίας; 10 Ευρώ την ημέρα. Θέλεις καθαρίστρια; 15 Ευρώ την ημέρα. Ασε που καθαρίστρια δεν βρίσκεις γιατί όλες είναι «πιασμένες», γι’ αυτό και τα πολλά κτίρια έχουνε τα μαύρα τους χάλια.

Υπάρχουνε πολλές δουλειές αν θέλεις να δουλέψεις «στο φτερό», αλλά υπάρχουνε και πολλοί που τους αρέσεις αφάνταστα η …τεμπελιά.

Οσο για το κομμωτήρια είναι πάντα γεμάτα.

Ενας υπάλληλος στην Αίγυπτο, ξυπνάει το πρωΐ, παίρνει το πρωϊνό του, φεύγει για τη δουλεια, το μεσημέρι γυρίζει στο σπίτι, τρώει με την οικογένειά του και τα απογεύματα κυρίως ασχολείται με τη γυναίκα του ή …τις γυναίκες του, ενώ τα παιδιά διαβάζουν ή κάνουν αθλητισμό.

Το βράδι συνήθως δεν βγαίνει.

***

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ νυχτερινή ζωή στην Αίγυπτο. Πολύς κόσμος «τη βγάζει» το βράδι (και όχι πριν τις 12) σε μπαράκια και εστιατόρια, όπου υπάρχουνε και ναργιλέδες για τους ντόπιους, αλλά και για τους τουρίστες.

***

ΣΤΙΣ φτωχογειτονιές του Καΐρου που υπάρχει πολύ βρώμα και σκουπίδια «τρελές δουλειές» κάνουν κάτι παλιά τρίκυκλα που δεν έχουν άδειες. Κάνουν ντελίβερι, μικρές μεταφορές, κουβαλάνε διάφορα πράγματα, κούριερ και άλλα. Τριγυρνάνε σαν …διάβολοι και αν χτυπήσουν και κανέναν …συνεχίζουν κι’ άντε να τους βρεις αφού άδεια δεν υπάρχει…

Ο ποταμός Νείλος μεγαλοπρεπής δεσπόζει μέσα στο Κάιρο

“Στρατηγός Σίσι”, ο πρόεδρος με το ποδήλατο


ΟΠΩΣ είδαμε, την Αίγυπτο κυβερνάει σήμερα ο 64χρονος στρατηγός με το …«σιδηροδρομικό» όνομα Αμπντούλ Φατάχ Σαϊντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ Σίσι, που οι Αιγύπτιοι τον αναφέρουν απλώς ως «στρατηγό Σίσι» και μιλάνε με πολύ καλά λόγια γι’ αυτόν.

Ανέλαβε πρόεδρος το 2014, μετά από την πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρ ου Μωχάμεντ Μόρσι, και μετά από εκλογές όπου νίκησε με ποσοστό 97%. Ο Σίσι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2018, με ποσοστό 92%.

Η σύζυγός του λέγεται Εντισάρ και έχουν 4 παιδιά.

***

ΠΟΛΛΕΣ φορές οι Αιγύπτιοι βλέπουν τον πρόεδρο τους να κινείται στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας με ποδήλατο, δίπλα σε κόσμο, με αθλητές, και με ποδηλάτες.

Οταν το έμαθα αυτό θυμήθηκα το δικό μας πρόεδρο, τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, που γύριζε με το ποδήλατό του στην Πάτρα.

Ο Σίσι γυμνάζεται πάρα πολύ και είναι ιδιαίτερα στενοχωρημένος που οι συμπατριώτες του είναι υπέρβαροι, κάτι που το λέει συχνά και οι Αιγύπτιοι αστειεύονται και τους επιπλήττει γι’ αυτό.

Μάλιστα, πρόσφατα, η υπουργός Υγειας της Αιγύπτου μιλούσε σε μιά εκδήλωση, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος, ο οποίος την διέκοψε, λέγοντας της ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γυμνάζονται περισσότερο!

Από τότε στα τηλεοπτικά ΜΜΕ παίζονται διάφορα σκέτς σχετικά με την παχυσαρκία και σε ένα απ’ αυτά εμφανιζόταν μιά γυναίκα που την σταματάει ένας τροχονόμος για παράβαση και αυτή του λέει: «Γιατί, τι έκανα; Εχω πάρει μόλις δύο κιλά»!

***

ΣΤΟΥΣ δρόμους του Καΐρου βλέπεις κάθε τόσο αφίσες του προέδρου Σίσι που προτρέπει τους Αιγύπτιους σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, αλλά και σε κοινωνικά, ή αθλητικά προγράμματα.

Επίσης ο Σίσι έχει άριστες σχέσεις με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρο Β’, τον οποίο επισκέπτεται τακτικά.

 

Ο πρόεδρος Σίσι με ποδήλατο στους δρόμους του Καΐρου
Ο πρόεδρος Σίσι με τη στολή του στρατηγού.
Προτροπές Σίσι με αφίσες στους δρόμους

Στο φημισμένο Παζάρι «Αλ Χαλίλ»


ΕΙΝΑΙ αδύνατον να πας στο Κάιρο και να μην επισκεφθείς το φημισμένο Παζάρι Αλ Χαλίλ.

Τρία πράγματα πρωτομαθαίνεις σαν βάλεις ρότα προς την Αίγυπτο: Αλλαξε τα ευρώ με λίρες, μην πίνεις νερό από τις βρύσες και κάνε παζάρι παντού!

***

ΠΑΖΑΡΙ, λοιπόν, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια, τα 2/3 θα έλεγα του Παζαριού της Κωνσταντινούπολης. Με αμέτρητες πραμάτιες και με άρωμα μπαχαρικών που …σου σπάνε τη μύτη… Kαι με ανατολίτικη μουσική…

Χαμός… Εκπληκτικό αξιοθέατο, πολύς κοσμος και όλα τα αγαθά: Αναμνησιτκά, φέσια, κοσμήματα, αντίκες, κιλίμια, χειροποίητα ψηφιδωτά, ναργιλέδες, κελεμπίες, πάπυροι, παραδοσιακά ρούχα, εξωτικά μπαχαρικά κάθε είδους, σακβουαγιάζ, δερμάτινες τσάντες, ανατολίτικα φαναράκια, αξεσουάρ και πανέμορφα διακοσμητικά και ό,τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί ο νούς σου.

Ακόμα παραδοσιακά μικρά καφέ (με αραβικό καφέ, ναργιλέδες και τσάι), μικρά εστιατόρια (με κεμπάπ και σάρμα -κάτι σαν τον ελληνικό γύρο) και τζαμιά στο βάθος. Και, βέβαια, αρκετή βρωμιά στον πλακόστρωτο δρόμο…

Οι μαγαζάτορες σε κοιτούν μέσα στα μάτια για να καταλάβουν …που το πας και τι γυρεύεις, πρόθυμοι πάντα να σε εξυπηρετήσουν, με απώτερο σκοπό να βάλουν τα «γιούρος» στα ταμεία τους.

Σε πολλά μαγαζιά οι μαγαζάτορες διαλαλούν τα εμπορεύματα τους, θυμίζοντας τους «κράχτες» στην Ομόνοια και προσπαθούν να δουν τι γλώσσα μιλάς για να σε μπάσουνε με γλυκόλογα στο μαγαζί για να ψωνίσεις.

Και είπαμε: Παζάρια στο φουλ!

Αν το παζάρι δεν πετύχει κάποιοι μαγαζάτορες σε παίρνoyν από πίσω σβάρνα και κατεβάζουν συνέχεια τις τιμές, προσπαθώντας να σε πείσουν να αγοράσεις.

***

ΤΟ ΜΕΡΟΣ που είναι σήμερα το Παζάρι Αλ Χαλίλ, ήταν παλιά τόπος μαυσωλείου δηλαδή τόπος ταφής αξιωματούχων της Δυναστείας Φατιμίδων, που ίδρυσε το Κάιρο γύρω στο 970 μ.Χ.

Αργότερα, γύρω στο 1500 μ.Χ., ο Σουλτάνος Αλ Χαλίλ κατεδάφισε όλο το Παζάρι καιτο ξανάχτισε ως εμπορικό συγκρότημα, που ήταν και το κεντρικό παζάρι της περιοχής.

***

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ μέσα στη νύχτα, γύρω στις 11.30, κάνουν όλοι στην άκρη, μαγαζάτορες και πελάτες, γιατί λέτε. Για να περάσει από κει ένα …λεωφορείο της γραμμής, το οποίο, ευτυχώς στρίβει στη μέση του Παζαριού προς ένα άλλο δρόμο, και όλοι αισθάνονται ανακούφιση που δεν θα διασχίσει το παζάρι εξ’ ολοκλήρου…

Πολύς κόσμος, στο Παζάρι του Αλ Χαλίλ με αμέτρητες πραμάτιες και με αρώματα μπαχαρικών που …σου σπάνε τη μύτη…

Αποχαιρετισμός στην αγαπημένη Αίγυπτο


Στο ξενοδοχείο Marriott του Καΐρου, πλησιάζουν οι ώρες της επιστροφής για την Αθήνα.

Τελευταίες ματιές στον απίθανο Νείλο που κυλάει κάτω από το μπαλκόνι, αλλά και στην πόλη του Καΐρου, που απλώνεται όμορφη και απέραντη μέσα σε μιά μαγευτική Χώρα.

Και, βέβαια, την ώρα της απεραντοσύνης, μούρχεται στο νού το τραγούδι της Αννας Βίσση, τι άλλο μπορείς να είσαι εκεί μέσα «στη σκόνη της Αιγύπτου, παρά ένας κόκος»…

***

ΜΙΑ τελευταία βόλτα και στο απέραντο ξενοδοχείο Μarriott, που ξεχιλείχει από την πολυτέλεια, μέσα σε μια πολύ μεγάλη έκταση δίπλα στον ποταμό… Τι να πρωτοθαυμάσεις… Πολλά καταστήματα, εφτά εστιατόρια, καφετέρειες, τράπεζες, ΑΤΜ, κήποι, πισίνες… Καζίνο… Παραστάσεις με ζωντανή μουσική…

Εϊναι να τρελαίνεσαι… Και σε πολλά σημεία το ξενοδοχείο θυμίζει Ελλάδα…

***

ΠΙΣΤΕΥΩ ακράδαντα, ότι η Αίγυπτος πρέπει να είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς σ’ όλο τον Κόσμο, όπως είναι η δική μας Χώρα. Ο ιστορικός της πλούτος και οι μυθικοί θησαυροί, καθώς και τα εντυπωσιακά μνημεία, είναι μαγνήτης για όλους τους ανθρώπους της Γης.

Και, οπωσδήποτε, με την ασύληπτη ιστορία του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, του Μακεδόνα Μέγα Αλέξανδρου, που δίνει ιδιαίτερες διαστάσεις στη Χώρα των Φαραώ.

***

ΚΑΘΩΣ το αεροπλάνο πετάει πάνω από το Κάιρο κι’ ενώ φαίνεται από το παράθυρο το περίφημο «Δέλτα» του Νείλου (το ελληνικό «Δ»), έρχονται πάλι στο νού σαν κοκτέιλ ολα όσα είδαμε και τα οποία θα μας μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Αίγυπτος, σε αποχαιρετάμε και να ξέρεις σε αγαπήσαμε πολύ!

Το ξενοδοχείο Mariott με μπαλκόνια πάνω από το Νείλο, έχει πολλά στοιχεία που θυμίζουν Ελλάδα

Το «Δέλτα» του Νείλου από το αεροπλάνο της επιστροφής…