Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Δημάρχου Ιθάκης στην εφημερίδα “ΠΛΑΤΥ ΡΕΙΘΡΟΝ” του Πλατρειθιά

Κλείνοντας τα δύο πρώτα χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας ο Δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας μας παραχώρησε συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» στο “Πλατύ Ρείθρον”, κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση των θεμάτων που απασχόλησαν τον τόπο, αλλά και τα σχέδια του για το άμεσο μέλλον.

EΡ. Πριν μας πείτε για πεπραγμένα και παραλειπόμενά σας, πέστε μας  με δυο λέξεις, είσαστε ευχαριστημένος από το μέχρι σήμερα έργο σας;
ΑΠ.  Θα σας απαντήσω ξεκινώντας με τα… τετριμμένα. Αναλάβαμε σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, από πολλές απόψεις.
Η οικονομική δυσχέρεια της πατρίδας μας που είχε σαν αποτέλεσμα την  μεγάλη περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων, σε συνδυασμό με τα δύσκολα στη διαχείριση τους δημοτικά «πράγματα» που μας κληρονομήθηκαν, είχαν σαν αποτέλεσμα τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου, απαραίτητου όμως για την προσαρμογή  και «μαθητεία» μας στους άγνωστους δρόμους που οι περισσότεροι από το συνδυασμό μας πορευτήκαμε. Πιστεύω απόλυτα και το λέω μετά λόγου γνώσεως και εμπειρίας πλέον, ότι εκτός από μικροπροβλήματα που μπορεί για διάφορους λόγους να μην επιλύθηκαν, η προσπάθεια που κάναμε όλοι ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να είναι και το αποτέλεσμα του έργου που κλήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να διεκπεραιώσουν από τις υπεύθυνες θέσεις που τοποθετήθηκαν, είναι το υψηλότερο δυνατόν. Γενικά είμαι ευχαριστημένος από αυτά που μέχρι σήμερα κάναμε.

ΕΡ.  Ακούγεται ότι προσπαθείτε να υποστηρίξετε το έργο σας με την καλή διαχείριση της καθημερινότητας, ενώ δεν έχετε να παρουσιάσετε κανένα ουσιαστικό, αναπτυξιακό έργο. Ένα μεγάλο έργο δηλαδή.
ΑΠ.  Είναι πολύ άδικο αυτό και πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών μας δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Αν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που εννοείτε είναι λιμάνια και αεροδρόμια, θα φανώ αστείος αν προσπαθήσω να δικαιολογήσω  γιατί δεν τα κάναμε. Όμως πιστεύω ότι μια τέτοια κριτική δε μπορεί παρά να έχει στοιχεία κακοπροαίρεσης. Η επισκευή των στεγών του Γυμνασίου – Λυκείου και  η ολοκλήρωση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισής τους, η ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών που προξένησε ο σεισμός του περασμένου Νοέμβρη στο Νηπιαγωγείο του Πλατρειθιά, στο Μουσείο στα Πηλικάτα και στο οδικό δίκτυο, η επισκευή των Δημοτικών σχολείων στο Βαθύ, στο Σταυρό και του Νηπιαγωγείου στο Βαθύ, η ανακαίνιση – ανακατασκευή των κτιρίων του παλιού Δημαρχείου και της πρώην ΔΟΥ, που άμεσα ολοκληρώνονται και θα μεταφερθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, το ΚΕΠ, το ΙΚΑ  και η ΔΟΥ και θα εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι για το Δήμο, μπορεί όλ’ αυτά να μην είναι μεγάλα αναπτυξιακά έργα για κάποιους, όμως είναι πολύν μεγάλης σημασίας για τη ζωή μας.

ΕΡ. Πολύ σημαντικά και πολύ λίγα όμως αυτά που μας είπατε.
ΑΠ. Μα δεν σας είπα τίποτα ακόμη. Αν σας απαριθμήσω όλα όσα κάναμε θα καλυψουμε όλη την εφημερίδα σας. Καλά κάνετε όμως και με «προκαλείτε» γιατί οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν. Θα σας πω πρώτα για τη Βόρεια Ιθάκη. Τσιμεντοστρώθηκαν  τμήματα δρόμων στην Κοινότητα του Σταυρού (Καλύβια και Γασπαράτου) με επισκευές λιθοδομών καθώς και και στην Κοινότητα Κιονιού, ενώ επισκευάστηκαν κοινοτικοί δρόμοι στην Ανωγή και την Εξωγή με επισκευές λιθοδομών. Έγινε διάνοιξη φρεατίων και διευθέτηση ομβρίων υδάτων στο Σταυρό και στον Πλατρειθιά. Πλακοστρώθηκαν ο μόλος και το πάρκο στις Φρίκες. Συντηρήθηκαν και βελτιώθηκαν μονοπάτια στην Κοινότητα της Ανωγής. Έγιναν επισκευές στο Δημοτικό κατάστημα της Ανωγής καθώς και στο δημοτικό φωτισμό των παραλιών Φρικών και Κιονιού. Αντίστοιχα έργα έγιναν και στο Νότιο τμήμα του νησιού. Σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο έγινε πλακόστρωση του μόλου στο άγλμα του Οδυσσέα και τοποθετήθηκαν φωτιστικά. Τσιμεντοστρώθηκαν δρόμοι στην Κοινότητα Περαχωριού, επισκευάστηκε τμήμα οδοστρώματος στα Πεταλάτα, το λιθόστρωτο, τμήματα Δημοτικών δρόμων και λιθοδομών στο Βαθύ. Επισκευάστηκε ο Δημοτικός φωτισμός της παραλίας, το δίκτυο της Μαρίνας, το κτίριο του ΠΙΚΠΑ, και καθαρίστηκαν Δημοτικά κοιμητήρια. Έγιναν εργασίες συντήρησης μονοπατιών και διαμορφώθηκε τμήμα της πλατείας στο Βαθύ.

ΕΡ. Ένα ζήτημα που «άναψε» πολύ στο παρελθόν και δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στον τόπο μας, είναι αυτό της καθαριότητας. Φαίνεται πως αυτό το έχετε διαχειριστεί με επιτυχία, κάτι που διαπιστώνεται και ομολογείται από τους επισκέπτες μας που ακούστηκε να  λένε «είσαστε το πιο καθαρό νησί». Πως ανατράπηκε η «μαύρη εικόνα» που έχουμε ζήσει στο παρελθόν.
ΑΠ. Ξέραμε από πριν και είχαμε αποφασίσει  ότι αυτό θα είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει στο ξεκίνημά μας. Έπρεπε να λύσουμε το πρόβλημα της μεταφοράς των σκουπιδιών στην Κεφαλονιά, γι αυτό αγοράσαμε γρήγορα ένα μεγάλο φορτηγό αυτοκίνητο και παράλληλα ενεργήσαμε και πετύχαμε να μας διαθέσει δωρεάν ο Δήμος Αθηναίων ένα απορριμματοφόρο. Έτσι καταφέραμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην αποκομιδή των σκουπιδιών και να μην ξαναζήσουμε τις άθλιες εικόνες του παρελθόντος στο σταθμό καθαριότητας στην Αγία Παρασκευή. Πρέπει να πω όμως ότι τα εύσημα για την επιτυχία στη διαχείριση της καθαριότητας  πρέπει να αποδοθούν στον Αντιδήμαρχο Μάκη Βερώνη στον οποίο ανατέθηκε ο συγκεκριμένος τομέας και στους υπαλλήλους καθαριότητας με τους οποίους συνεργάζεται.

ΕΡ. Ας πάμε τώρα στα πιο δύσκολα ή αν θέλεις σ’ εκείνα που επιτρέπουν –δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα-  αρνητικές κριτικές. Το ζήτημα του πολιτισμού ας πούμε, ξέρεις  ότι ο τρόπος διαχειρισμού του δεν είναι αποδεκτός από κάποιους δημότες.
ΑΠ. Τι έχουμε κάνει για τον πολιτισμό; Πιστεύω ότι το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τον τόπο μας με τεράστια πολιτισμική σημασία είναι το αρχαιολογικό. Το αρχαιολογικό – Ομηρικό ζήτημα της Ιθάκης είναι θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος δυστυχώς όμως εμείς ως Ιθακήσιοι δεν έχουμε καταφέρει να το φέρουμε στο «ύψος» που πρέπει να βρίσκεται. Θα σας πω τι κάναμε τα δύο χρόνια που πέρασαν και δεν θα αρνηθώ τις ευθύνες αν μας καταλογισθούν, επειδή παραλείψαμε ή αγνοήσαμε υποχρεώσεις μας. Σε καμία περίπτωση  δεν θα μπω στη λογική ανόητης αυτοπροβολής όπως προσπαθούν κάποιοι κατά καιρούς, γράφοντας διάφορα φαιδρά για «μεγάλους  αγώνες», με τρόπο που εκθέτουν τους ίδιους αλλά και τον τόπο.
Για το μεγάλο λοιπόν και δύσκολο θέμα της Ομηρικής Ιθάκης συστήθηκε ειδική επιτροπή για την προώθησή του. Δυστυχώς ο άνθρωπος που ορίστηκε πρόεδρος στην επιτροπή, ο αείμνηστος Δημήτρης Παΐζης – Δανιάς έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να δρομολογήσει τη δράση της. Σήμερα πρόεδρος είναι ο καθηγητής Γιάννης Καραντζής ο οποίος ασχολείται ενεργά με το ζήτημα. Όσον αφορά το θέμα της περίφραξης και αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Αθανασίου, ο Δήμος διαθέτει ποσό 120.000,00 ευρώ πιστεύω δε ότι ξεπεράσαμε τα  γραφειοκρατικά εμπόδια για την προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σύντομα θα μπούμε σε διαδικασία υλοποίησης.
Το πρώτο «Χορευτικό Αντάμωμα», με τη συμμετοχή όλων των νησιών του Ιονίου ξεκινά φέτος το Σεπτέμβρη από την Ιθάκη με πρωτοβουλία του Δήμου μας  με σκοπό να καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα και να γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί. Καθιερώσαμε την «Ημέρα του Θιακού ναυτικού» για να τιμήσουμε τους ναυτικούς μας, που διαχρονικά αποτέλεσαν τη «σπονδυλική στήλη» της οικονομίας και της ζωής του τόπου μας. Αποφασίσαμε την έκδοση λευκώματος για την ιστορία του 20χρονου Θεατρικού και Μουσικού φεστιβάλ Ιθάκης και στηρίξαμε οικονομικά και υλικά τους Ομίλους και Συλλόγους του νησιού μας για την υλοποίηση των δράσεών τους. Επειδή όμως ο πολιτισμός εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες που διαμορφώνουν το επίπεδο της ζωής μας, πολιτισμός δηλαδή είναι ο τρόπος που ζούμε, στα πλαίσια της πολιτισμικής μας δράσης θέλω να συμπεριλάβω  την προσπάθεια που κάνουμε σε κοινωνικό επίπεδο και την οποία θεωρώ σημαντικότερη από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες «διασκεδαστικού χαρακτήρα». Στα πλαίσια αυτής της δράσης λοιπόν δημιουργήσαμε το «Δημοτικό – Κοινωνικό Ιατρείο», απαλλάξαμε από  τα δημοτικά τέλη τους άπορους και πολύτεκνους δημότες καθώς και τα τροφεία στον παιδικό σταθμό. Οργανώσαμε επιμορφωτικό σεμινάριο μάθησης και ανάπτυξης στην προσχολική και παιδική ηλικία το οποίο θα γίνεται κάθε χρόνο. Καλέσαμε ιατρική ομάδα των  «Γιατρών του Κόσμου» η οποία εξέτασε μαθητές στο Βαθύ και στο Σταυρό. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε την επαναλειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου στο Σταυρό. Αν τώρα κάποια απ’ αυτά δεν εγκρίνονται από μερίδα συμπολιτών μας «που έχουν σχέση με τον πολιτισμό», ξέρετε πολύ καλά ότι μια άλλη μερίδα συμπολιτών μας δεν θα εγκρίνουν εκείνα που αυτοί ενδεχομένως προτείνουν.

ΕΡ. Θα μας πείτε τώρα για τα έργα που υπάρχουν στον προγραμματισμό σας για το επόμενο διάστημα της θητείας σας;

ΑΠ. Πριν σας πω γι αυτά αξίζει να θυμηθούμε και άλλες προσπάθειες με σημαντικά αποτελέσματα που πετύχαμε στο διάστημα που πέρασε, όπως η συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του σπηλαίου των Νυμφών που ήδη ξεκίνησε, όπως ξεκίνησε και η διαδικασία για την αδειοδότηση και λειτουργία της μαρίνας στου Τσιριμπή. Λύσαμε το πρόβλημα του πλωτού στο λιμάνι των Φρικών με την οριστική απομάκρυνσή του. Ανατέθηκε η σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης Ιθάκης ενώ εγκαταστάθηκαν τέσσαρες υδατοδεξαμενές πυρασφάλειας. Στην επαναλειτουργία της γραμμής Ιθάκης – Σάμης – Πάτρας ο Δήμος συνέβαλλε καθοριστικά με συνεχείς οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ η τοποθέτηση του Δήμαρχου Ιθάκης στο Σ.Α.Σ. είναι πολύ σημαντική. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξη οφειλών ύδρευσης παρελθόντων ετών καθώς και του τέλους 0,5% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και γενικά των οφειλών στο Δήμο, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της οποίας οφείλονται στην εξαιρετική δουλειά του Αντιδήμαρχου Λουκά Αναγνωστάτου.  Τέλος, ανατέθηκε σε δικηγόρο η διερεύνηση καταπατήσεων της Δημοτικής Περιουσίας από ιδιώτες στην Κοινότητα Πλατρειθιά με σκοπό τη διασφάλισή της με κάθε νόμιμο τρόπο.
Τα έργα για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες και πρόκειται άμεσα να δημοπρατηθούν είναι: Ασφαλτοστρώσεις δρόμων στα Δημοτικά διαμερίσματα Περαχωριού, Σταυρού, Πλατρειθιά, Κιονιού και Ματζαράτων στο Βαθύ. Τσιμεντοστρώσεις των δρόμων στο Βουνί Περαχωριού, των Καμινίων, και του Μάρμακα. Τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο του Σταυρού. Προμήθεια δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης για την Πόλη του Σταυρού. Συντήρηση και επισκευή του χώρου στάθμευσης στη Μητρόπολη καθώς και του Δημοτικού Σταδίου στο Βαθύ. Περίφραξη και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του σπηλαίου των Νυμφών και η κατασκευή παιδικής χαράς στο Βαθύ. Με τη συνεργασία του Δήμου του Λιμενικού Ταμείου και της Περιφέρειας, προωθείται η σύνταξη μελέτης υδατοδρομίου ενώ σύντομα θα συνταχθεί μελέτη και θα δημοπρατηθεί αμέσως ο εξωραϊσμός της πλατείας στις Λίμνες του Πλατρειθιά. Ετοιμάζεται μελέτη για εγκαταστάσεις παροχής νερού και ρεύματος (pillars) στο λιμάνι στο Βαθύ. Η πρόταση δημιουργίας Πολιτιστικού Κέντρου στο κτίριο του Οικοτροφείου έχει εγκριθεί από το Ε.Ι.Ν.  Άμεσα θα γίνει προμήθεια ενός απορριμματοφόρου οχήματος.  Όσον αφορά το Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων –Δωρεά Συρμή- υπάρχει η απόφασή μας για το Ίδρυμα Σταθάτου η οποία εμπλέκεται προσωρινά σε γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία πιστεύω πως θα ξεπεραστούν. Τέλος, είναι σχεδόν έτοιμη η νέα  ιστοσελίδα του Δήμου που περιλαμβάνει όλα τα θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν τους επισκέπτες της Ιθάκης. Αυτά είναι τα προγραμματισμένα για το επόμενο διάστημα έργα μας, ενώ γίνονται προσπάθειες για σημαντικά αναπτυξιακά έργα, θα μου επιτρέψετε όμως να μην αναφερθώ περισσότερο αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα.

ΕΡ. Πιστεύω πως όσα μας είπατε δείχνουν το έργο σας και δείχνουν το λόγο για τον οποίο νοιώθετε καλά. Σας αφήνω να κλείσετε αυτή τη συνέντευξη.

ΑΠ. Αυτό που θέλω να πω και έχει μεγάλη για μας σημασία, είναι ότι αυτά που σας είπα δεν τα έκανε ο Στανίτσας αλλά μια ομάδα ανθρώπων που είναι στη Δημοτική Αρχή και που ο μόνος στόχος τους είναι να βοηθήσουν τον τόπο τους. Η μεγάλη μας επιτυχία είναι ότι ο συνδιασμός μας παραμένει το ίδιο ισχυρός, συμπαγής και με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως τη στιγμή που συγκροτήθηκε και δουλεύει μόνο για το καλό του νησιού μας. Απόδειξη γι αυτό είναι η αποδοχή και ανταπόκριση της πλειοψηφίας των κατοίκων, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντική εργασία  – και όχι μόνο – όποτε τους ζητηθεί. Θέλω να τους ευχαριστήσω γι αυτό και να τους πω ότι η προσφορά τους αυτή με βεβαιώνει πως δεν θ’ αποτύχουμε. Πριν τελειώσω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε το χώρο και το χρόνο σας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πλατύ Ρείθρον”

%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b8%ce%b9