Τι αποκαλύπτουν 8 δημοσκοπήσεις

Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ακόμα και τις 8 μονάδες, «βγάζουν» όλες οι έρευνες των τελευταίων δύο μηνών για τις ευρωεκλογές.

Η ανάλυση των δεδομένων πιστοποιεί την εκτίμηση όλων σχεδόν των πολιτικών αναλυτών, ότι δηλαδή η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όμως το μυστικό βρίσκεται στη διαφορά που θα προκύψει από τις κάλπες.

Καθώς μια μεγάλη διαφορά, πολύ μεγαλύτερη από τα ποσοστά που δίνουν ιστορικά οι κάλπες των ευρωεκλογών, θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό και ενδεχομένως θα ανατρέψει τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές το φθινόπωρο.

Η διαφορά μπορεί να φθάσει έως και 8 μονάδες

Τη μεγαλύτερη διαφορά έδωσε η δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΪ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου η διαφορά έφτασε στην πρόθεση ψήφου τις 8 μονάδες, με τη ΝΔ να προηγείται με ποσοστό 29,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 21,5%.

Τα ίδια περίπου ποσοστά έδωσε όμως και η δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 που έγινε πολύ αργότερα, στις 15 Μαΐου. Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά έφθασε τις 7,6 μονάδες, όμως με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ανεβαίνει στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές συγκεντρώνει το 30,6% των ψήφων, έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, διαφορά 8,5% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών καταγράφει η τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass που διενεργήθηκε για το Action 24 και την εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά. Στο γκάλοπ της Rass η ΝΔ λαμβάνει 31,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2%, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 8,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 6,7% και πέμπτο η Χρυσή Αυγή με 6,4%.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι μετρήσεις, το πολιτικό σκηνικό την επομένη των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό μάλιστα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές -όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση- μαζί με τα δημοσκοπικά ευρήματα για τους μεγάλους δήμους, όπου οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος κινδυνεύουν να μην περάσουν καν στον δεύτερο γύρο, θα δημιουργήσουν τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες και θα σφραγίσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάτρα/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INTIMENEWS

Η μικρότερη διαφορά στο «Documento»

Η μικρότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα προέκυψε από την έρευνα που έκανε η νέα εταιρεία Vox Pop Analysis για την εφημερίδα «Documento». Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου και στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μόλις 2,5 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, όπως τονίζεται, η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 7%. Στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28% και τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 6,5%.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτυπώνει και ένα «εύρος διαφορών» ανάμεσα στο κόμματα. Οπως τονίζεται, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθούν ανάμεσα στο 25,5% μίνιμουμ έως το 30,5% μάξιμουμ και της ΝΔ από το 27,9% έως το 33,1%. Δηλαδή η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν μπορεί να ξεπεράσει το 7,6% υπέρ της ΝΔ και το 2,1% σε περίπτωση που πρώτο κόμμα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προφανώς είναι το καλύτερο σενάριο που μπορεί να φανταστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν το τελευταίο διάστημα ότι οι εκλογές θα είναι μια μεγάλη έκπληξη και βασίζουν την αισιοδοξία τους στο γεγονός ότι διαπιστώνεται μια συσπείρωση των οπαδών του κόμματος, με τη βοήθεια και των παροχών που ανακοινώθηκαν, ενώ ποντάρουν πολλά και στην ψήφο των νέων, όπου παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ολες οι δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά υπέρ της ΝΔ

Σε αντίθεση πάντως με την ανωτέρω δημοσκόπηση, όλες οι άλλες μετρήσεις δίνουν ασφαλή και μεγάλη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίες οι αναφορές του πρωθυπουργού στο αποτέλεσμα των εκλογών, που «δεν θα το κρίνουν οι δημοσκόποι, αλλά οι πολίτες». Βασική προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, με την αιχμή ότι είναι καθοδηγούμενες από τα οικονομικά συμφέροντα.

Η δημοσκόπηση της MRB για το Star Channel που έγινε στις 9 Μαΐου έδωσε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα στις 7,4 μονάδες, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 30,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,8%, ενώ ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5% και η Χρυσή Αυγή με 6,2%. Το ΚΚΕ έχει 6,1%, ενώ κάτω του ορίου του 3% που απαιτείται για να βγάλει ένα κόμμα ευρωβουλευτή βρίσκονται η Ενωση Κεντρώων, το Ποτάμι, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και οι ΑΝΕΛ.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και από τη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», που έγινε στις 19 Μαΐου, με τη διαφορά να βρίσκεται στις 7,2 μονάδες και με την αναγωγή να φθάνει τις 7,5 μονάδες. Σε αυτήν τη δημοσκόπηση η εταιρεία σημείωνε πάντως ότι ακόμα υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που θα κρίνουν και το εύρος της διαφοράς. Στην έρευνα της Marc η δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται στο 30,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1%. Στην ίδια δημοσκόπηση το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 6,6%, η Χρυσή Αυγή 6,1% και το ΚΚΕ 5,3%, ενώ κάτω του 3%, όμως κοντά σε αυτό, βρίσκονται η Ελληνική Λύση (2,5%) και η Ένωση Κεντρώων (2%).

Την ίδια Κυριακή δημοσιεύθηκε άλλη δημοσκόπηση στο «Βήμα της Κυριακής» που έβγαλε περίπου τα ίδια αποτελέσματα. Η έρευνα της Metron Analysis καταγράφει τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,7 μονάδες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 30,3%, έναντι 23,6% του κυβερνώντος κόμματος.


Η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στο Αγρίνιο/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INTIMENEWS

Την προηγούμενη ημέρα είχε δημοσιευθεί η έρευνα της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα», που βγάζει τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,5 μονάδες και με την αναγωγή να ανεβαίνει στις 7,5 μονάδες. Και σε αυτήν τη μέτρηση τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η τελευταία χρονικά δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν η μέτρηση της Alco για το Open, που έδωσε τη μικρότερη μέχρι στιγμής διαφορά -εκτός της Vox Pop- δηλαδή 5,6 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου και στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,4%, έναντι 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Την πεντάδα κλείνουν Χρυσή Αυγή και ΚΙΝΑΛ με 5% και το ΚΚΕ με 4,4%. Στο 1,7% βρίσκεται το Ποτάμι και στο 1,4% οι ΑΝΕΛ.

Η εκτίμηση του δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή

Εκτός από τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, υπάρχει όμως και η ανάλυση του ερευνητή της Public Issue Γιάννη Μαυρή, που στα σενάρια εκλογικής επιρροής που δημοσίευσε εκτιμά ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου και δεύτερου κόμματος σε ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκαναν ο κ. Μαυρής και ο Γιώργος Συμεωνίδης, «στις προσεχείς ευρωεκλογές η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%». Αυτό σημαίνει έναν πανίσχυρο δικομματισμό, σε ποσοστά ασυνήθιστα υψηλά για ευρωεκλογές. Ειδικότερα, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κυμανθεί στις ευρωεκλογές από 30% έως 35%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κυμανθεί από 18% έως 24% . Κάτι που σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίξει το ανώτατο όριο και η ΝΔ το χαμηλότερο, η διαφορά τους θα είναι περί τις 6 μονάδες υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν συμβεί το αντίθετο, με τη ΝΔ να πιάνει το υψηλότερο και τον ΣΥΡΙΖΑ το χαμηλότερο ποσοστό, τότε η διαφορά των δύο κομμάτων θα εκτοξευθεί στις 17 μονάδες!


Η Φώφη Γεννηματά στο Ηράκλειο της Κρήτης/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INTIMENEWS

Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «τα ποσοστά των δύο σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων στις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα που θα κέρδιζαν αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές».

(iefimerida.gr)