Τουρισμός υπαίθρου και Αγροτουρισμός

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 6ο πανελλήνιο συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμού που έγινε στα Τζουμέρκα στην Ήπειρο στις 23,24,25 Οκτωβρίου.

Με τη βοήθεια του περιφερειάρχη Ηπείρου κου Καχριμάνη, ο οποίος παρευρέθη, χαιρέτησε και παρακολούθησε τους ομιλητές την τελευταία ημέρα στο δημαρχείο της Πράναντα μαζί και με όλους τους δημάρχους από το Βουργαρέλι αλλά και τα βόρεια και κεντρικά Τζουμέρκα και την Πράναντα.

Το συνέδριο οργανώθηκε από τον ΣΕΑΓΕ (Σύνεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος) μαζί με την περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου και ήταν υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν καίρια θέματα που απασχολούν σήμερα τους επιχειρηματίες του είδους αυτού αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις τους.

Με τους νέους οδικούς άξονες (Εγνατία-Ιωνία Οδός) οι αποστάσεις έχουν μικρύνει και περιοχές όπως το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα για τους φυσιολάτρες είναι προορισμοί πρώτης προτεραι’οτητος.

Το διαδίκτυο πλέον με τη σειρά του, φέρνει αυτούς τους μαγικούς τόπους στο ”σαλόνι” του καθενός.

Οι μισοί ομιλητές του συνεδρίου μίλησαν για τις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων και πόσο σημαντικό είναι να μεταφέρουν την πραγματικότητα και όχι εικονική φαντασίωση.

Ο κάθε τόπος μέσω των δημοτικών αρχών του, αλλά και οι επαγγελματίες είναι πλέον απαραίτητο να φροντίσουν να προβληθούν και μέσα από αυτόν τον τρόπο, διαφορετικά δεν θα τους μάθει κανείς.

Ο τουρισμός υπαίθρου – αγροτουρισμός είναι ένα δύσκολο είδος τουρισμού και δεν μπαίνει εύκολα σε τυποποιημένες φόρμουλες, επειδή ο κάθε επαγγελματίας δημιουργεί ένα ”ξεχωριστό” πακέτο για τον επισκέπτη τουρίστα. Το πακέτο αυτό αποτελείται από όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου ( προιόντα, πολιτισμός, δρώμενα).

Στον αγροτουρισμό ο επισκέπτης επιλέγει με βάσει τις εμπειρίες που του υπόσχονται ότι θα ζήσει και με ποιους.

  •  Ξέρει ότι στην αγροτουριστική μονάδα τον υποδέχονται σαν φίλο και όχι σαν πελάτη.(συνήθως είναι οικογενειακή επιχείρηση. Ο ρεσεψιονίστ είναι ο ιδιοκτήτης)
  •  Ξέρει ότι αυτά που θα φάει δεν έχουν ταξιδεύσει 2-3000 μίλια, ότι διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου (οσμή, γεύση,όψη ) και όχι καμιά δεκαριά Ε για να συντηρηθούν μέχρι να καταναλωθούν.Έχουν δε μαγειρευτεί με χαμόγελο και αγάπη μια και θα φάει αυτός και η οικογένεια του από το ίδιο φαγητό.
  •  Ξέρει ότι το χαμόγελο της νοικοκυράς είναι αυθεντικό και όχι υποχρέωση που του θυμίζει γκριμάτσα.
  •  Ξέρει πως αν βρεθεί σε δρώμενο, αυτό θα γινόταν έτσι και αλλοιώς και είναι παρατηρητής και όχι πρωταγωνιστής σε στημένο για τουρίστες γεγονός. Οι δήθεν ελληνικές βραδιές δεν είναι ούτε αυθεντικές, ούτε πηγαίες.

Στους ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ ένα χωριό των Τζουμέρκων,που τον 18ο αιώνα ζούσαν 3000 κάτοικοι και ήταν πανευρωπαικό κέντρο αργυροτεχνίας έχοσει ένα σπουδαίο μουσείο αργυροτεχνίας σε υψόμετρο 1200μ. τώρα ζουν λίγες οικογένειες συνταξιούχων και αυτοί γιατί ο πρόεδρος αγροτουρισμού Ηπείρου ο Ναπολέων Ζαγκλής προγραμματιστής Η/Υ, αποφάσισε πριν λίγα χρόνια να φύγει από την Αθήνα που τον ”επνιγε” και να γυρίσει στο χωριό του να ανοίξει ξανά την μπακαλοταβέρνα και τον ξενώνα που πέντε γεννιές πριν ο προπάππος του είχε κτίσει.

Σε αυτό το μικρό,μαγαζί το τόσο φιλόξενο βγαλμένο από το παρελθόν, λες και ο χρόνος είχε σταματήσει 100 χρόνια πριν και στο θύμιζε η ταμπέλα του παππού που έγραφε.

Ζήσαμε μια αξέχαστη βραδιά, απολαμβάνοντας την καταπληκτική κουζίνα της κας Ζαγκλή με τους πεντανόστιμους μεζέδες και τραγουδήσαμε με τον Ναπολέοντα και τον γνωστό από τα παλιά Γιώργο Μεράντζα που έχει αρράξει στα Τζουμέρκα στην Πράναντα. Ο ξενώνας του ΞΕΝΕΙΟΝ θα έπαιρνε 7 αστέρια αν υπήρχε τέτοια κατηγορία. Είναι εμπειρία να φιλοξενηθείς εκεί και το πρωί να σου φτειάξει ο Γιώργος ομελέτα με αυγά και παστουρμά δικής του κατασκευής.

Στο συνέδριο μίλησαν σημαντικοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Θεσ/κης καθώς και συνάδελφοι επιχειρηματίες και πρόεδροι περιφερειακών ενώσεων.

Το νέο Δ.Σ. του ΣΕΑΓΕ αποφασίστηκε μετά από πρόταση και του προέδρου να παραμείνει για τους επόμενους έξι μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον πρόεδρο ο κύκλος επαφών με τα υπουργεία και την αναμενόμενη ψήφιση της περιβόητης Κ. Υ.Α. η οποία θα αποσαφηνίσει το νομοσχέδιο που έχει ψηφισθεί από το 2016.

Στο συνέδριο έγιναν ακόμη δύο σημαντικά γεγονότα που είναι απαραίτητο να αναφερθούν γιατί θα καθορίσουν και τη μελοντική σχέση των μελών των ενώσεων μας.

α. Ιδρύθηκε εμπορικός φορέας – σύλλογος που θα αντικαταστήσει την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ και που στόχο θα έχει την προβολή παρουσίαση και προώθηση καθώς και εκμετάλευση των σπουδαίων προιόντων και υπηρεσιών που παράγονται από τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.

β. Ολοκληρώθηκε η ίδρυση της Ένωσης Ξενώνων Νέων Ελλάδος η οποία θα ενσωματωθεί στον πανευρωπαικό φορέα και θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται προγράμματα νέων από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και προς την χώρα μας.

Το συνέδριο παρακολουθούσε ομάδα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και φωτογράφων με υπεύθυνο τον Θύμιο Κάκκο οι οποίοι κατέγραψαν με το δικό τους τρόπο το καταπληκτικό τοπίο των Τζουμέρκων και την ιδιαιτερ’οτητα του Αγροτουρισμού και Τουρισμού Υπαίθρου και των ανθρώπων του.

Εξαιρετική κάλυψη είχε το συνέδριο από το ΑΡΤ ΤV και τον Γιώργο Λιαπάτη ο οποίος έχει ανεβάσει στο YOU TUBE σχεδόν όλες τις ομιλίες. Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε αναζητώντας τες σαν 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ – ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ 2017