Το έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, παίχτηκε στο Δ. Θέατρο

Μία εξαιρετική απόδοση του θεατρικού έργου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου παρουσίασε η θεατρική ομάδα “Ζιζάνια” του Α’ Λυκείου Αργοστολίου την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο “Ο Κέφαλος”.

Η καθηγήτρια των παιδιών κ. Ρούλα Μαγουλά (κοινωνιολόγος-φιλόλογος) που είχε την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης κατάφερε και “πάντρεψε” έξυπνα το ρετρό της εποχής που έγραψε ο Μολιέρος το έργο (παίχτηκε πρώτη φορά στο Παλαί-Ρουαγιάλ, στις 10 Φεβρουαρίου του 1673) με το σήμερα, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη διασκευή του “Κατά Φαντασίαν Ασθενή”, που περιελάμβανε περιελάμβανε χορευτικά νούμερα και σύγχρονα ελληνικά τραγούδια.

Την παράσταση, που πραγματικά ήταν εξαιρετική, απόλαυσαν οι μαθητές των Σχολείων (Α’βαθμιας και Β’βαθμιας Εκπαίδευσης), Εκπαιδευτικοί και Γονείς.

Στην παράσταση πήραν μέρος οι καθηγήτριες Αντιγόνη Χριστοφοράτου (φιλόλογος) στο ρόλο της Κλερ (μικρή αδελφή του Αργκάν) και η Γεωργία Θεοδωροπούλου (καθηγήτρια Αγγλικών) στο ρόλο της Ιουλίας  (μεγάλη αδελφή του Αργκάν).

Η υπόθεση: Ο Αργκάν είναι ένας υποχόνδριος και φιλάργυρος ηλικιωμένος. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και στ’ αλήθεια δεν έχει τίποτα. Αδυνατεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις των γιατρών και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Θέλει να παντρέψει την κόρη του, Αγγελική, με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη. Οι δύο αδελφές του, Ιουλία και Κλερ, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν, Αντουανέττα, θα προσπαθήσει να τον “θεραπεύσει” από τις φαντασιοπληξίες του. Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός. Θα αποδειχθεί τελικά ότι η δεύτερη σύζυγός του, Μπελίνα, κυνηγούσε μόνο την περιουσία του ενώ η κόρη του τον αγαπούσε πραγματικά. Μετά τη “νεκρανάστασή” του, ο Αργκάν θα επιτρέψει στην Αγγελική να παντρευτεί τον άντρα που θα επιλέξει εκείνη.

Για την Ιστορία: Ο Μολιέρος, κατά ιστορική ειρωνεία, κατέρρευσε επί σκηνής, στο Θέατρο Παλαί-Ρουαγιά, στην τέταρτη παράσταση του έργου και πέθανε μετά από λίγες ώρες, στις 17 Φεβρουαρίου 1673. Το πραγματικό του όνομα ήταν Jean-Baptiste Poquelin, Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν και γεννήθηκε στο Παρίσι, 15 Ιανουαρίου 1622. Ηταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία. Οι Γάλλοι τον θεωρούν ως τον καλύτερο κλασσικό ποιητή τους, ενώ για πολλούς είναι και ο καλύτερος Γάλλος λογοτέχνης. Μπόρεσε και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του. Ανήκε στο καλλιτεχνικό κίνημα του κλασικισμού.