Τώρα όλοι ξέρουμε την αλήθεια

Γράφει ο NAΠOΛEΩN ΛINAPΔATOΣ
Oικονομολόγος

Από τις πιο αστείες κινήσεις των ημερών ήταν η δήλωση πως ο Ερντογάν αποφάσισε να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Μια περίεργη κίνηση μιας και οι ροές είχαν σχεδόν μηδενιστεί από τότε που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα. Είναι προφανές πως αν περάσεις τα σύνορα και δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις αίτηση ασύλου, τότε μάλλον έχεις ξοδέψει άδικα τα τέσσερα χιλιάρικα για να πληρώσεις τους διακινητές. Επίσης, αν προσπαθήσεις να βυθίσεις την βάρκα σου για να αναγκάσεις το ελληνικό λιμενικό σε «διάσωση», αλλά οδηγηθείς στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι προκάλεσες ναυάγιο, τότε χάνεις ένα ακόμα κίνητρο για να εισβάλεις στην Ελλάδα.

Δηλαδή, αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση αυτό τον καιρό δεν είναι τίποτε άλλο από το να αφαιρεί το ένα κίνητρο μετά το άλλο για λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα. Και αφού έχουν μειωθεί τόσο δραστικά οι θαλάσσιες λαθρομεταναστευτικές ροές, τότε γιατί ο Ερντογάν σπεύδει να πει ότι σταματάει αυτές τις ροές; Γιατί απλούστατα θέλει να διατηρήσει αυτές τις ροές ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκείμενου να εισπράξει ακόμα περισσότερα από τις Βρυξέλλες. Αν αποδειχτεί σε όλους ότι δεν έχει την δυνατότητα να κατακλύσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τότε χάνει το πιο δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί που έχει στο συγκεκριμένο θέμα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να παρατηρήσατε πως τα ελληνόφωνα ΜΜΕ αμέσως έσπευσαν να παρουσιάσουν την δραστική μείωση στις λαθρομεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο ως αποτέλεσμα της απόφασης Ερντογάν. Έχουν τους δικούς τους λόγους για να παρουσιάζουν όσον το δυνατόν πιο αδύναμη τη σχέση μεταξύ των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση και την μείωση των ροών. Θέλουν όσο το γίνεται το συντομότερο να επιστρέψουμε στο παλαιότερο καθεστώς, έτσι ώστε να ξαναρχίσουν οι λαθρομεταναστευτικές ροές. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Αν διαβάζετε αυτήν εδώ τη στήλη τα τελευταία χρόνια, θα ξέρατε ότι ένα κράτος έχει κάθε δικαίωμα να δεχτεί όσες αιτήσεις ασύλου το ίδιο επιθυμεί. Έχει δικαίωμα να κλείσει τα σύνορα του όποτε θέλει, έχει δικαίωμα να απωθεί βάρκες, έχει το δικαίωμα να δικάζει όποιον καταφέρνει παράνομα να εισβάλει και να καταπατά τα σύνορά του. Αντίθετα, παρακολουθώντας τα ΜΜΕ της πολιτικής ορθότητας, θα είχατε βγάλει το συμπέρασμα πως ότι ζούμε τα τελευταία χρόνια (μεγάλες λαθρομεταναστευτικές ροές) είναι κάτι το αναπόφευκτο. Το κράτος δεν μπορεί, αλλά ακόμα πιο σημαντικά, δεν πρέπει να σταματά κανέναν που θέλει να περάσει τα σύνορά μας. Και το μόνο που μένει να αποφασίσουμε ως Έλληνες, είναι το πόσα επιδόματα, διαμερίσματα και συντάξεις θα πρέπει δώσουμε σε όλους τους λάθρο που εισβάλουν.

Αυτό ήταν το σανό που τάιζαν τα ΜΜΕ τον μέσο τηλεθεατή, ακροατή και αναγνώστη, τουλάχιστον από το 2015. Τώρα όλοι ξέρουμε την αλήθεια.