«Τommy Bell και άλλες ιστορίες»

Την Κυριακή 3 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Πολιτιστικό μας Κέντρο την παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας Νίκου Καμπανού με τίτλο “Tommy Bell και άλλες ιστορίες”.  Ο Νίκος Καμπανός γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Δούλεψε για 18 χρόνια στην Τράπεζα Εργασίας προτού μπει στην περιπέτεια της Εστίασης. Αθλητής του Τέννις, ταξιδευτής και φωτογράφος αλλά περισσότερο απ’όλα αναγνώστης, ασχολείται επαγγελματικά με την εστίαση. Έχει εκδώσει επίσης την ποιητική συλλογή με τίτλο “Va pensiero”.  Διετέλεσε Μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά  την περίοδο ‘86-88 (επί προεδρίας Νίκου Σουρή) & Αντιπρόεδρος  από το 1988-1990 (επί προεδρίας Κωνσταντίνου Ματιάτου).

Η Πρόεδρος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αλλά και τον κ. Καμπανό στο «σπίτι» του, την Αδελφότητα, όπου προσέφερε ανιδιοτελώς τόσα χρόνια και εξήρε το σπουδαίο έργο του με αποκορύφωμα την απόκτηση από το Σύλλογό μας ιστορικών φωτογραφιών της προσεισμικής Κεφαλονιάς του Σπύρου Μελετζή, κάποιες από τις οποίες εκτέθηκαν στο πολιτιστικό μας κέντρο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας, Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, ανέγνωσε αποσπάσματα του βιβλίου που όπως τόνισε δοκιμάζει γεύσεις γλυκές μα και πικρές της ζωής του Νίκου Καμπανού, γεμάτες ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα, ευαισθησία, προβληματισμό, αισιοδοξία συνοδευόμενες σχεδόν όλες στο τέλος τους από μια διδαχή. Στη συνέχεια, ο Σεφ και Συγγραφέας Βασίλης Σκουλάς, επεσήμανε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των διηγημάτων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και αποτύπωσε με γλαφυρότητα τα ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα που γεννώνται κατά την ανάγνωση αυτού.

Στη συνέχεια ο Θεόδωρος Γεωργίου, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας & Αισθητικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σημείωσε ότι ο συγγραφέας επεξεργάσθηκε με τη λογοτεχνική γραφή του βιώματα, εμπειρίες και ιστορίες ζωής, που όλα αυτά ως πραγματολογικά στοιχεία δεν απεικονίζονται στη γλώσσα, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται μέσω της λογοτεχνικής γραφής. Αυτό σημαίνει, ότι ο συγγραφέας του βιβλίου με τη γραφή και το πνεύμα του, δεν μιλάει μόνον για εμπειρίες και για βιώματα της ζωής του, αλλά πρωτίστως ενδιαφέρεται να δημιουργήσει το πραγματολογικό πλαίσιο εντός του οποίου και οι επιμέρους κατακερματισμοί της ζωής μπορούν να αντιμετωπισθούν, αλλά και η ίδια η γραφή μπορεί να διαμορφώσει σχέσεις θετικής διαμεσολάβησης με τη ζωή. Η λογοτεχνική πρόταση και το αισθητικό αίτημα του Νίκου Καμπανού είναι σαφές: να κάνουμε τη ζωή μας «εστιατόριο»: δηλαδή έναν «τόπο» δημιουργικών σχέσεων, ανθρώπινης επικοινωνίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Νέστωρ Παπαθεοδωράτος, μέλος Δ.Σ. της Αδελφότητας ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα που μας έδωσε την ευκαιρία μέσω της γραφής του να προσεγγίσουμε αλήθειες της ζωής μέσα από βιώματα που μπορεί παρομοίως να έχουμε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πολιτευτής Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, ο τ. Αντιδήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου Γιώργος Κοκκόλης, ο πολιτευτής Στέλιος Σπαθής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καμιναράδων και Αντιπρόεδρος της ΟΚΙΣ Ηλίας Γαλιατσάτος, ο πρόεδρος Δηλινάδων Φωτεινός Κουνάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΣΤΕΡΙΣ» Ιωάννης Βανδώρος, η Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Φαρσινών Διονυσία Βασιλάτου, η Στέλλα Βασιλάτου Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Μεσοβουνιωτών καθώς και οι πρώην πρόεδρο της Αδελφότητας Νώντας Φαραντάτος και Βαγγέλης Σπαθής.

Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Καμπανό, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να δωρίσει όλα τα έσοδα από τα βιβλία που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στα μουσικοχορευτικά τμήματα της Αδελφότητας.

Ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο του και να παραμένει δραστήριος και κοντά στο σύλλογό μας!

Για το Δ.Σ.

Χρύσα Κοκκόση

Γεν. Γραμματέας