Χτίστηκε σε 2 αιώνες, κάηκε σε 65′

Η σημερινή ημέρα βρίσκει το Παρίσι να μετράει τις πληγές του, τις πληγές που άφησε η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Παναγία των Παρισίων, προκαλώντας σοκ σε όλη την υφήλιο.

Οι ειδικοί συντηρητές που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες εργασίες στον ναό δίνουν καταθέσεις για το τι συνέβη, τι πήγε στραβά και ξεκίνησε η φωτιά που έκαψε ένα μνημείο-έμβλημα όχι μόνο του Παρισιού, αλλά της Γαλλίας και της Ευρώπης ολόκληρης.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Η προσοχή έχει στραφεί στην αιτία της φωτιάς που ξέσπασε ενώ εκτελούνταν εργασίες ανακατασκευής του ναού, ύψους 6 εκατ. ευρώ, από το περασμένο καλοκαίρι.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η εταιρεία εργολάβων Le Bras Freres, με έδρα το Jarny, στη βορειοανατολική Γαλλία. Περισσότεροι από 200 εξειδικευμένοι εργάτες εργάζονταν το τελευταίο διάστημα στη σκαλωσιά στη σκεπή της Παναγίας των Παρισίων, η οποία κατέρρευσε από τη φωτιά στις 8 το βράδυ ώρα Γαλλίας.

Αργά χθες το βράδυ, ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα για «ακούσια καταστροφή που προκλήθηκε από πυρκαγιά», αναφέροντας ότι οι Αρχές αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως τραγικό ατύχημα και όχι ως εμπρησμό ή τρομοκρατία.

Μια πηγή που έχει γνώση των όσων γίνονται στην έρευνα ανέφερε ότι πολλοί από τους συντηρητές έδωσαν κατάθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι εισαγγελείς επικεντρώνονται στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις εργασίες στον 850 ετών καθεδρικό ναό, όπου το φως αλλά και οι άλλες πηγές ενέργειας είναι περιορισμένες.

Καλώδια, γεννήτριες οι… ύποπτοι

Υπό αυτές τις συνθήκες, χιλιάδες καλώδια συνδέονταν με δεκάδες γεννήτριες και κάπως έτσι το ρεύμα έφθανε στην οροφή του ναού όπου γίνονταν οι εργασίες.

«Ο φόβος είναι ότι η φωτιά άρχισε στο εργοτάξιο», πρόσθεσε η πηγή. «Η ειρωνεία είναι ότι οι συντηρητές είχαν μόλις αρχίσει να δουλεύουν πάνω στο κωδωνοστάσιο που κατέρρευσε μαζί με ένα μεγάλο μέρος της στέγης».

Η Le Bras Freres είναι μία από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες του κλάδου στη Γαλλία, ενώ το περασμένο έτος ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης του καθεδρικού ναού Reims στην ανατολική Γαλλία.

Η εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό, όπου και προτιμήθηκε, και έτσι ανέλαβε τις εργασίες του πυλώνα της Notre Dame που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc και ανεγέρθηκε το 1859.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες αποκατάστασης θα κρατούσαν έως και τέσσερα χρόνια. Στο έργο συμμετείχε και η εταιρεία Europe Scaffolding, η οποία είχε τοποθετήσει σκαλωσιές στην Παναγία των Παρισίων, συνολικού βάρους 250 τόνων αλλά και έναν ανελκυστήρα που ανέβαινε σε ύψος 300 ποδών.

Ο Julie Le Bras, διευθύνων σύμβουλος των Bras Brothers, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την έρευνα.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την ώρα που τα τελευταία γκρουπ τουριστών αποχωρούσαν στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, τελικά κατασβέστηκε 2 ώρες και 45 λεπτά αργότερα, στις 9:45 μ.μ.

Οι θησαυροί της Παναγίας των Παρισίων που σώθηκαν

Καθώς η φωτιά κατέκαιγε τα πάντα και οι πυροσβέστες, παρά τις γενναίες τους προσπάθειες, δεν μπορούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο, ομάδες ειδικών προσπαθούσαν να διασώσουν τους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων, τεράστιας θρησκευτικής αξίας και διεθνούς σημασίας.

Ανάμεσά τους ήταν το φημισμένο ακάνθινο στεφάνι που λέγεται ότι φορούσε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της σταύρωσής του, το οποίο μεταφέρθηκε με μια ανθρώπινη αλυσίδα των εργαζομένων.

Μετά την επίσκεψή του στην Παναγία των Παρισίων την ώρα της κρίσης, το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την ανακατασκευή του μοναδικού γοτθικού ναού: «Θα απευθυνθούμε στα μεγαλύτερα ταλέντα και θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ, γιατί αυτό είναι που περιμένουν οι Γάλλοι, γιατί αυτό αξίζει η ιστορία μας, επειδή είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας».

Λίγο αργότερα, δύο από τους μεγαλύτερους Γάλλους επιχειρηματίες στον χώρο της μόδας ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για όποιες εργασίες αποκατάστασης χρειαστούν. Ο Φρανσουά Πινό προσέφερε 100 εκατ. ευρώ και ο Μπερνάρ Αρνό 200 εκατ. ευρώ.

Ενας τραυματίας πυροσβέστης στη φωτιά

Από τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης. Ο ίδιος ο ναός αλλά και όλο το νησί στο οποίο βρίσκεται, το Ιλ ντε Λασιτέ, εκκενώθηκαν με επιτυχία.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δήλωσε: «Σας ευχαριστώ που κάνατε μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα για να σωθούν τα έργα της Νοτρ Νταμ. Το ακάνθινο στεφάνι, ο χιτώνας του Αγίου Λουδουβίκου και πολλά άλλα μεγάλα έργα βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος».

Καταστράφηκαν τα βιτρό της Παναγίας των Παρισίων;

Τα ανεκτίμητα έργα τέχνης που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν δυστυχώς δεν προστατεύτηκαν επαρκώς και καταστράφηκαν, όπως η στέγη και το κωδωνοστάσιο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες μέχρι τώρα είναι αντικρουόμενες. Πυροσβέστες, σύμφωνα με την Daily Mail, είπαν πως τα βιτρό του ναού που βρίσκονται ψηλά στη βορειοδυτική και στη νότια πλευρά «εξερράγησαν» λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν από τη φωτιά.

«Εξερράγησαν εξαιτίας των ασφυκτικών θερμοκρασιών», είπε πυροσβέστης αναφερόμενος στη δυτική ροζέτα, η οποία δημιουργήθηκε το 1225, αλλά και στη βόρεια και τη νότια ροζέτα, οι οποίες δημιουργήθηκαν το 1250.

Την ίδια ώρα, το BFM, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου της Παναγίας των Παρισίων, αναφέρει ότι από την πυρκαγιά δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου τα βιτρό και υποστηρίζει ότι αυτά που καταστράφηκαν είναι του 19ου αιώνα.

Οι πυροσβέστες έδωσαν επίσης αγώνα για να σώσουν πολλά από τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο διοικητικός κληρικός Monsignor Patrick Chauvet, κάτι που σημαίνει ότι το πλήρες μέγεθος της καταστροφής στον γοτθικό ναό θα χρειαστεί καιρό για να αποτυπωθεί.

Η γαλλική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει ο ναός από το 1905, δαπανά περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τη συντήρησή του. Η Καθολική Εκκλησία, η οποία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον καθεδρικό ναό για θρησκευτικούς σκοπούς για πάντα, έχει πρόσφατα επιδιώξει να αυξήσει κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τη χρηματοδότησή με σκοπό την ανακαίνισή του.

Μέχρι το 2018, γύρω στα 12 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν την εκκλησία κάθε χρόνο -περισσότερο από το Μουσείο του Λούβρου ή τον Πύργο του Άιφελ. Παρόλο που η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, οι τουρίστες που ήθελαν να δουν το καμπαναριό ή την κρύπτη χρειαζόταν να πληρώσουν 8,50 και 6 ευρώ αντίστοιχα.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, με ιστορία 850 ετών, βγήκε αλώβητος στο πέρασμα των αιώνων από πληθώρα πολέμων, θρησκευτικές συγκρούσεις, την αντιθρησκευτική αντίληψη κατά τη Γαλλική Επανάσταση και δεκαετίες παραμέλησης.

Η Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε να χτίζεται στο κέντρο του Παρισιού το 1163, έπειτα από εντολή του Βασιλιά Λουδοβίκου Β΄. Ο ναός ανεγέρθη στη θέση του ναού του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος γκρεμίστηκε.

Η Αγία Τράπεζα της εκκλησίας ολοκληρώθηκε το 1163, ωστόσο η κατασκευή του μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού ολοκληρώθηκε το 1345.

(iefimerida.gr)