Όχι στην κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου του Αθέρα, λέει η ΛΑ.ΣΥ

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ληξουρίου προς το δήμαρχο Ληξουρίου για τις εξελίξεις σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο Αθέρα:

Κύριε Δήμαρχε

Στα μέσα Μαΐου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε με επιστολή του τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υλοποιήσουν άμεσα τις κατεδαφίσεις των τελεσίδικα χαρακτηρισμένων αυθαίρετων κατασκευών.

Συγκεκριμένα ζητεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου να ενεργοποιηθούν, προκειμένου να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές. Αφού διαμηνύει «…μηδενική ανοχή σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες…» υπενθυμίζει ότι για τα συγκεκριμένα έργα κατεδάφισης έχουν ήδη εξασφαλιστεί κονδύλια, ύψους 6,28 εκατ. Ευρώ. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση σας υπενθυμίζουμε ότι στα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, που έχουν ενταχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου (προϋπολογισμού 985.000 ευρώ), συμπεριλαμβάνεται και το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι πολύ πρόσφατα (31 Δεκεμβρίου 2019), σε απαράδεκτη επερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης προς την σημερινή κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, απαίτησε «… μέτρα και ενέργειες… προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου αλιευτικού καταφυγίου…». Στην συνέχεια και με αφορμή την παραπάνω ερώτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος κάνοντας πράξη την διαχρονική θέση της ΝΔ σχετικά με το θέμα, στις 3 Γενάρη του 2020 με το πρόσχημα της «… μη έκφρασης γνώμης ή έκφρασης αρνητικής γνώμης για την νομιμοποίηση στα υπό έγγραφα… και μη ύπαρξης σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης…» από Δήμο και ΠΙΝ, αποφάσισε για άλλη μια φορά την μη νομιμοποίηση του λιμενοβραχίονα στον Αθέρα προσθέτοντας άλλο ένα επεισόδιο στο πολύχρονο σήριαλ που έχει δημιουργηθεί με το καταφύγιο. Στην απόφαση του Δημοτικού μας συμβουλίου στις 22/1/2020 (προκλήθηκε μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης), καταδικάστηκε τόσο η κυβερνητική απόφαση όσο και η δική σας αδράνεια γύρω από το θέμα καθώς και της ΠΙΝ (προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ) που δεν έκαναν τίποτε για να νομιμοποιηθεί το καταφύγιο καθώς και για να το αναβαθμίσουν. Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε, 

 Καταδίκη της απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών, να γίνουν άμεσες ενέργειες για ένσταση κατά της απόφασής του 

 Αμεσες ενέργειες για την νομιμοποίησή του καταφυγίου για να κατοχυρωθεί επιτέλους σαν έργο μεγάλης ωφελιμότητας και αξίας για την ευρύτερη περιοχή 

 Χρηματοδότηση και ένταξή του στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και της ΠΙΝ, ή από άλλη χρηματοδότηση προκειμένου να εκσυγχρονιστεί. τον σχεδιασμό της Περιφέρειας. 

Στα πλαίσια της παραπάνω απόφασης μάλιστα ορίστηκε και δικηγόρος και ανάλογο κονδύλι προκειμένου να προσβάλλει νομικά την παραπάνω απόφαση.

(Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο Βουλευτής κ.Καππάτος, τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Δήμου Ληξουρίου και της μη κατεδάφισης του έργου κάνοντας λόγο για “…παρατυπίες που μπορούν και πρέπει να διορθωθούν…”).

Η συνέχεια που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου στο θέμα, ήταν ότι «έγραψε στα παλιά της υποδήματα» την παραπάνω απόφαση και στις 17/2/2020 προχώρησε στον ορισμό αρμόδιας τριμελούς τεχνικής επιτροπής με σκοπό να μεριμνήσει για τις τεχνικές λεπτομέρειες. 

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει σήμερα σοβαρό ζήτημα από τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη, μιας και δεν γνωρίζει κανένας αν στις κατεδαφίσεις που προγραμματίζονται συμπεριλαμβάνεται ακόμη το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα ή έχει εξαιρεθεί. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

• Ποιες ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε, έστω και τώρα να μην βρεθούμε ξανά εξ απροόπτου και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της συγκεκριμένης κατεδάφισης. 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θ. Δαμουλιάνος, 

Β. Καπάτος, 

Δ.Μαντζουράτος, 

Ε. Συνοδινός-Βαλλιάνος, 

Ε. Φαρακλός