Η Κεφαλονιά εκτέθηκε σήμερα, αφού, λόγω οργανωτικής αστοχίας, στην ομιλία που έκανε ο Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανόλης Γλέζος παραβρέθηκαν καμιά δεκαριά άτομα.

Ο Μ. Γλέζος μίλησε στους παραβρεθέντες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημοτικού Θεάτρου στο Αργοστόλι, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Παρά το ενδιαφέρον που αναμενόταν να έχει η εκδήλωση, ο Μανόλης Γλέζος βρέθηκε αντιμέτωπος με την δυσάρεστη κατάταση της μη προσέλευσης κόσμου, ενώ δεν παρεβρέθηκαν μαθητές και σπουδαστές, παρά το ότι ήταν προγραμματισμένη η παρουσία τους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιόνιος», που διοργάνωσε την εκδήλωση, μαζί με την «ομάδα Απανταχού Ελληνισμού» υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΚΕ.

Συμφωνα με την διεύθυντρια του Συλλόγου «Ιόνιος» κ. Ξένια Γρηγοράτου, η μη προσέλευση μαθητών οφείλεται στην άρνηση του ΚΤΕΛ και της Αντιπεριφέρειας να βάλουν λεωφορείο για την μεταφορά των μαθητών.

O Μανόλης Γλέζος ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την έλλειψη ακροατηρίου, και με το δικό του τρόπο το σχολίασε, αναφέροντας ένα ανέκδοτο σχετικά με το ποιούς συναντάς στον Παράδεισο και την Κόλαση, όπου «τους Ελληνες διοργανωτές» τους βρίσκεις στην Κόλαση.

Την παρουσίαση του Μανόλη Γλέζου έκανε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κεκάτος, όπου την στιγμή που τον προσφώνησε «κύριο», ο μεγάλος προσκεκλημένος μας αντέδρασε λέγοντας «δεν είμαι κύριος, μη με αποκαλείτε κύριο, Κύριος είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός»!

O Μανόλης Γλέζος, αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την Γερμανική Κατοχή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Μαθιό Πόταγα, τον οποίο, παρότι ήταν έφηβος, θεωρεί ότι ήταν από τους πρώτους αντιστασιακούς που έγραψαν ιστορία στην πατρίδα μας, ακόμα πιο σημαντικός από τον ίδιο και τον συναγωνιστή του Λάκη Σάντα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καταστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη στις 31 Μαϊου 1941, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Σάντα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η σβάστικα μόλυνε τον πολιτισμό της Ελλάδας», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, στις ατομικές αποζημιώσεις, τις επανορθώσεις για τις καταστροφές στον δημόσιο τομέα, καθώς και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων που έγιναν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τόνισε την αναγκαιότητα της Χώρας μας να διεκδικήσει κάθε αποζημίωση που δικαοιύται από την Γερμανία για τια ανεπανόρθωτες ζημιές που επέφεραν στην Ελλάδα, αποζημιώσεις που μπορούν να αποκατσταθούν και με άλλους τρόπους, εκτός από την οικονομική αποζημίωση.

Στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας με θυσίες και κόπο, στην ενεργή συμμετοχή της Εκκλησίας σε κάθε Αγώνα, στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν οι Λαϊκές Συνελεύσεις στους απελευθερωτικούς και αντιστασιακούς Αγώνες, αλλά κυρίως στο ίδιο το αίσθημα και την Ιδέα της Αντίστασης και της Ελευθερίας, οφείλει η Ελλάδα, όπως είπε ο Μανόλης Γλέζος, την διατήρηση της Ελληνικότητάς, αλλά και τις επιτυχίες της σε κάθε Επαναστατικού Αγώνα που κλήθηκε από την Ιστορία να δώσει, από τα χρόνια τη Τουρκοκρατίας.

Χθες, την πρώτη μέρα των ομιλιών του Μανόλη Γλέζου παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κεκάτος, ο π. Σιμονέλ Μπουάνκις της Καθολικής Εκκλησίας Αργοστολίου, η διευθύντρια του Συλλόγου «Ιόνιος» Ξένια Γρηγοράτου, ο τ. γραμματέας της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Γεράσιμος Σταματάτος, η διευθύντρια του τοπικού OΑΕΔ Ζηνοβία Βαβάση κ.ά.

Αύριο στις 10 π.μ. ο Μανόλης Γλέζος στον «Κέφαλο», θα πραγματοποιήσει την δεύτερη ομιλία του σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, με την παρουσία μαθητών αυτή τη φορά, ενώ στη συνέχεια στις 12.30 μ.μ. θα ανακυρηχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Κεφαλονιάς.

Σήμερα το πρωϊ, ο Μανόλης Γλέζος εθιμοτυπικά επισκέφθηκε τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Δ.Δ.-