O Δήμος Κεφαλλονιάς μετά από επικοινωνία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κύριο Τέρενς Νικόλαο Κουίκ και με αφορμή την απόλυτα επιτυχημένη σειρά επισκέψεών του τον Μάρτιο 2017 σε διάφορα μέρη του Καναδά ανάμεσα στα οποία και στο Βανκούβερ, αποφάσισε να αποστείλει πρόταση αδελφοποίησης του Δήμου με τον Δήμο Βανκούβερ.

Την πρόταση αυτή παρέλαβε και διαμεσολαβεί ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Βανκούβερ κ. Αθανάσιος Ιωάννου ο οποίος ήλθε σε επαφή και με τον καθηγητή του Παν. Simon Frazer κ. Ανδρέα Γερολυμάτο.

Η πρότασή μας αυτήν ήλθε ως επιστέγασμα αφ’ ενός μεν της ανακάλυψης των Στενών το 1592 από τον Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρο Ιωάννη-Απόστολο Φωκά-Βαλεριάνο, γνωστό ως Juan de Fuca, αφ΄ ετέρου της φετινής επετείου των 150 χρόνων από την ανεξαρτησία του Καναδά.

Το όλο θέμα τής ανάδειξης τής ελληνικής καταγωγής τής μεγάλης αυτής οδυσσειακής προσωπικότητας του 16ου αι. είναι πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ, η οποία ξεκίνησε τις εκδηλώσεις της στην Κεφαλλονιά το 2012, στις ΗΠΑ το 2014 και συνεχίζει και φέτος, όπου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Simon Frazer και τον καθηγητή κ. Ανδρέα Γερολυμάτο, αλλά και με το Ναυτικό Μουσείο στο Βανκούβερ σχεδιάζουν σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν και να καταστήσουν περισσότερο γνωστό τον Έλληνα θαλασσοπόρο που, με τα μέχρι στιγμής ιστορικά δεδομένα, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που έφθασε στον Δυτικό Καναδά. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις είναι και η κατασκευή ανδριάντα προς τιμή του Ιωάννη Φωκά, έργο που αναλαμβάνει σπουδαίος Έλληνας γλύπτης υπό τη χορηγία του Ομογενειακού Ελληνισμού και που το Ναυτικό Μουσείο στο Βανκούβερ επιθυμεί να προσθέσει στα εκθέματά του.

Ο Δήμος μας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ, αλλά και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Simon Frazer, σχεδιάζουν εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τον Αύγουστο του 2017, στην καθιερωμένη Εβδομάδα Αποδήμων Κεφαλλήνων.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Κεφαλλονιάς