Με ομόφωνο και κατηγορηματικό «όχι» απάντησε χθες η Διαδημοτική στο αίτημα του Δήμου Ζακύνθου να μεταφερθούν στην Παλλοστή της Θηνιάς 2.000 τόνοι σκουπιδιών από το γειτονικό νησί.

Από προχθές το βράδι που έγινε γνωστό ότι οι Ζακυνθινοί ζητάνε να μας φορτώσουνε τα σκουπίδια τους σήμανε «κόκκινος συναγερμός», ενώ ο αντάρτης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Τζωρτζάτος έδωσε το σύνθημα ότι «στο νησί μας δεν πρέπει να δεχτούμε ούτε …χαρτοπετσέτα από άλλη περιοχή»!

(Σ.Σ.: Σχετική επιστολή του κ. Τζωρτζάτου προς το Δ.Σ. της Διαδημοτικής δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο του «Η»).

Τελικά, στο χθεσινό Συμβούλιο της Διαδημοτικής πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για το «όχι» στη μεταφορά σκουπιδιών στο νησί μας, το οποίο δέχεται νόμιμα μόνον σκουπίδια της Ιθάκης με βάση το καταστατικό της ΕΔΑΚΙ.

Λόγω της κρισιμότητας του θέματος στο Συμβούλιο της Εταιρείας παραβρέθηκαν και ο δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Διονύσης Αραβαντινός, Βασίλης Ρουχωτάς, Σπύρος Σαμούρης, Μάκης Δημητράτος και Ηλίας Παρίσης.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος της Διαδημοτικής κ. Διονύσης Κοκκόσης, ενώ ο δ.σ. κ. Γιώργος Τζωρτζάτος που είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΑΚΙ τόνισε την κατηγορηματική του άρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κατηγορηματικό «όχι» έθεσαν και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος και ο δ/ντής της Διαδημοτικής κ. Κώστος Γαλιατσάτος, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Παναγής Βανδώρος, Νίκος Ανουσάκης, Σπύρος Ματιάτος, Ανδρέας Αμίτσης και Παναγής Σταματάτος.

Ολοι τόνισαν ότι πρέπει το «όχι» να κόψει την όρεξη όλων των γύρω απ’ το νησί μας περιοχών που κατά καιρούς θέτουν αιτήματα να έρθουν τα απορρίμματά τους στην Κεφαλονιά.

Ο  κ. Δ. Κοκκόσης
O Γ. Τζωρτζάτος
Aπό τη χθεσινή σύσκεψη στη Διαδημοτική, όπου πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για το «όχι» στα σκουπίδια της Ζακύνθου (φωτό inkefalonia.gr)

Ζάκυνθος: Ο Μητροπολίτης λέει «όχι» στις λιτανείες και ο δήμαρχος προπηλακίστηκε!


Στη Ζάκυνθο ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χριστόστομος απειλεί να μη γίνει καμιά από τις σημερινές λιτανείες της Μεγάλης Παρασκευής και του Πάσχα, αν δεν γίνει πλήρης αποκομιδή των σκουπιδιών απ’ το γειτονικό νησί.

Επίσης για το θέμα των σκουπιδιών που έχουνε γεμίσει το νησί, αγανακτησμένοι πολίτες προπηλάκισαν το δήμαρχο του νησιού κ. Παύλο Κολοκοτσά έξω από μία καφετέρια, όπου τον οποίο φυγάδευσε η Αστυνομία!

Στο μεταξύ, τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, τόσο άμεσα όσο και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, συνομολογήθηκαν με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα χθες, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκτός από τον άμεσα εμπλεκόμενο λόγω αρμοδιότητας, Δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά, ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου Παναγιώτης Μυλωνάς, ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου, Γεώργιος Κομιώτης.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ αναφέρονται και τα εξής:

«Η δημοτική Αρχή και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου δεσμεύτηκαν για την υποβολή στην Περιφέρεια, φακέλου αδειοδότησης προσωρινής εγκατάστασης δεματοποίησης απορριμμάτων σε όμορο του ΧΥΤΑ Σκοπού χώρο, ιδιοκτησίας του Δήμου.

Ο χώρος αυτός θα υποδεχθεί τα απορρίμματα που θα συλλέγονται από τους δρόμους του νησιού ώστε, στη συνέχεια, να δεματοποιούνται στην εγκατάσταση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια Υγεία και να προστατευθεί η οικονομία της Ζακύνθου, χωρίς να καταστρατηγηθούν οι κανόνες ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Συγχρόνως με τις παραπάνω ενέργειες, ο Δήμος Ζακύνθου μαζί με τον Σύνδεσμο θα προωθήσουν την εγκατάσταση του αναδόχου της προσωρινής λύσης στην περιοχή Ορθονιές, προκειμένου να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η επεξεργασία των απορριμμάτων».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος