ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ της δράμα ζει μιά 80χρονη ανάπηρη συμπατριώτισσά μας στο Ληξούρι, η Αναστασία Στέκα-Πρετεντέρη, την οποία ξεσπίτωσαν οι δίδυμοι σεισμοί του 2014 και έκτοτε ζει σε ενοίκιο, το οποίο και δεν μπορεί να πληρώσει.

Το σπίτι της κυρά-Αναστασίας, που βρίσκεται κοντά στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη (Μ. Αβλίχου 36), γκρεμίστηκε από τους σεισμούς και χαρακτηρίστηκε «κόκκινο», ενώ σαν πρώτη δόση για την επισκευή του το Κράτος της έδωσε 9.000 Ευρώ, αλλά τα υπόλοιπα 22.000 Ευρώ που δικαιούται έχουνε «σκαλώσει» κι’ έτσι το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Που έχουνε σκαλώσει τα 22.00 Ευρώ; Δεν έρχονται από την Πάτρα οι μηχανικοί του Δημοσίου, από το Δεκέμβριο του 2016 που έπρεπε να είχαν έρθει, για να κάμουν αυτοψία, ώστε να δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα και να προχωρήσει η επισκευή.

Γιατί δεν έρχονται οι μηχανικοί; Δεν τους χορήγούνται τα οδοιπορικά κι’ έτσι η Υπηρεσία για τους σεισμούς στο Ληξούρι, το γνωστό μας ΤΑΣ (Ταμείο Αποκατάστασης Σεισοπλήκτων) «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά».

Ετσι, η επισκευή του σπιτιού της κυρά-Αναστασίας δεν προχωράει και τα ενοίκια «τρέχουνε», χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί. Ηδη μέχρι τώρα χρωστάει 12 ενοίκια και η σύνταξή της είναι μόλις 420 Ευρώ.

Ο «Η» επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του ΤΑΣ Αναστασία Κακαβά και Ευθύμιο Αδηλίνη, οι οποίοι μας είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, αν η κεντρική Διοίκηση δεν πληρώσει τα οδοιπορικά των μηχανικών για να έρθουν στο Ληξούρι για διάγνωση. Τα οδοιπορικά μέχρι το 2016 πληρωνόταν μέσω Αποκεντρωμενης Διοίκησης, αλλά φέτος, με έγγραφό της η Αποκεντρωμενη ενημέρωσε το ΤΑΣ ότι πλέον δεν είναι υπεύθυνη για την εξόφληση των δαπανών των εξοδων μετακίνησης των μηχανικών προς την Κεφαλονιά.

Ετσι, από 1-1-2017 οι μηχανικοί που έχουν «χρεωθεί» τους φακέλους των σεισμόπληκτων ακινήτων δεν έχουν έρθει στο Νησί μας, με αποτέλεσμα οι αποκαταστάσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων να είναι στην κυριολεξία »στον αέρα».

Επίσης η εφημερίδα μας επικοινώνησε χθες με τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύση Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι εδώ και μήνες, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης έχει υπογράψει Απόφαση για διάθεση του ποσού των 150.000 Ευρώ που αφορούν κάλυψη των οδοιπορικών των μηχανικών του ΤΑΣ, αλλά μέχρι τώρα, παρά τις παρεμβάσεις του στις αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν έχει γίνει η εγγραφή της πίστωσης των κωδικών για τα έξοδα μετακίνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.

Ωστόσο, όπως μας είπε ο κ. Γενικός, αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που κρίνονται επείγουσες, η ΤΑΣ στην Κεφαλονιά και οι σεισμόπληκτοι δικαιούχοι έπρεπε να είχαν ενημερώσει την Αποκεντρωμένη, ακόμα και τον ίδιο προσωπικά, ώστε να κινήσει τις διαδικασίες για την μετάβαση μηχανικών και να γίνουν οι απαραίτητες αυτοψίες.

Για την επικρατούσα γενική κατάσταση της Κεφαλονιάς σχετικά με τις καθυστερημένες αποκαταστάσεις των σεισμοπλήκτων, ο κ. Παναγιωτόπουλος μας δήλωσε ότι κανείς, ούτε από τις τοπικές Αρχές, ούτε από τις Υπηρεσίες δεν έχει καμία ενημέρωση, ενώ δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κεφαλονιά, και ειδικά την Παλική.

Η κυρά-Αναστασία ζει στο Ληξούρι το δράμα της…
Ενα μέρος του σπιτιού της 80χρονης συμπατριώτισσάς μας, όπως το κατάντησαν οι σεισμοί…