Η είδηση πως το σκαθάρι των φοινικιών «κτύπησε» και τους κοκοφοίνικες στη Λαχαναγορά είναι μια είδηση κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή η οποίας εκθέτει την αξιοπιστία της, χαμένη βέβαια έτσι κι αλλιώς και προ πολλού και για πολλά θέματα.

Και αποκτάει ιδιαίτερη αξία η αρνητική είδηση από το γεγονός ότι προέρχεται από την πλέον έγκυρη πηγή τους Γιατρούς των Φοινίκων, ενώ μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα οπότε και δείχνει να συμφωνεί με την αποκάλυψη.

Θυμίζουμε:

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (190/14-6-2017) έγινε εκ των υστέρων αλλαγή των δένδρων φύτευσης στα έργα της κεντρικής πλατείας και της οδού Βαλλιάνου και τα κεφαλονίτικα δένδρα ακακίες και μουριές που προβλεπόταν αντικαταστάθηκαν με τα εξωτικά δένδρα κοκκοφοίνικες.

Μάλιστα όπως αποκαλύψαμε στον «Η» (φύλλο 22/8/2017) οι 37 κοκκοφοίνικες που φυτεύτηκαν σε Πλατεία και οδό Βαλλιάνου δεν πληρώθηκαν από τους εργολάβους αλλά από…τον δήμο(!) με απόφαση του ίδιου του δημάρχου (332/2017 και ΑΔΑ: 7133ΩΕ5-3ΟΓ) και με αιτιολογία «να αντικαταστήσουν προσβεβλημένα φοινικοειδή στους κοινόχρηστους χώρους της Δ.Ε. Αργοστολίου».

Και αν στα δύο αυτά έργα υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να φυτευτούν κοκκοφοίνικες, στο τρίτο έργο των αναπλάσεων, αυτό της παραλίας, όπως αποκαλύψαμε στον «Η» φύλλο 23/8/2017 δεν υπήρξε καν απόφαση !!!

Οι φοίνικες που προβλεπόταν από τη μελέτη αντικαταστάθηκαν από κοκκοφοίνικες αυθαίρετα δίχως να τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Όπως δε δήλωσε στον «Η» ο εργολάβος του έργου κ. Γιώργος Βαγγελάτος στις 26/8/2017 «λόγω της εμφάνισης τα τελευταία χρόνια του θανατηφόρου σκαθαριού και μετά από προβληματισμό των επιβλεπόντων μηχανικών του Δήμου, αλλά και του ίδιου, συναποφασίστηκε να φυτευτούν κοκκοφοίνικες οι οποίοι δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι»!!!

Αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια του κ. Βαγγελάτου να πάρει την υπόθεση επάνω του μαζί με τους επιβλέποντες το έργο μηχανικούς αλλά… δεν πείθει.

Και δεν πείθει γιατί απόφαση αλλαγής της μελέτης με την οποία δημοπρατήθηκε το έργο από το αρμόδιο όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου …δεν υπάρχει ούτε καν εκ των υστέρων. Άρα η αλλαγή των φοινικιών με κοκκοφοίνικες στην παραλία είναι παράνομη!

Και αρμόδιος γιαυτή τη μη σύννομη ενέργεια είναι ο καθ’ύλην αντιδήμαρχος Διονύσιος Λυκούδης και ουδείς άλλος.

Ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τη μελέτη βάση της οποίας πήρε το έργο και οι επιβλέποντες μηχανικοί να ελέγχουν την υλοποίηση των όσων προβλέπουν η μελέτη και οι νόμοι.

Όλα τα υπόλοιπα είναι …για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Ύστερα, τρεις μήνες τώρα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του αρμόδιου αντιδημάρχου για τα έργα.

Πρώτον αν οι 37 κοκκοφοίνικες στα έργα της Πλατείας και της οδού Παν. Βαλλιάνου πληρώθηκαν από τους δύο εργολάβους ή τον Δήμο και, δεύτερον, αν οι κοκκοφοίνικες της Παραλίας πληρώθηκαν για …φοινίκια όπως προβλεπόταν στη μελέτη.

Για να μην έχει υπάρξει καμία απάντηση από τη Δημοτική Αρχή ο κοινός νους λέει ότι …«έχει λερωμένη τη φωλιά της»!!!

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε εκτός όλων αυτών και η προσβολή των κοκκοφοινίκων από το σκαθάρι.

Και όμως. Οι κοκκοφοίνικες χρησιμοποιήθηκαν γιατί «δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι»!!!

Τώρα αποδεικνύεται ότι …προσβάλλονται και παραπροσβάλλονται από το σκαθάρι!!!

Τι να πεις;

Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής βαράει γι’ άλλη μία φορά κόκκινο και ο «Η» επιβεβαιώνεται και αυτή τη φορά τραγικά όταν φώναζε πως η χρησιμοποίηση των κοκκοφοινίκων δεν ακολούθησε ούτε τη νόμιμη διαδικασία αλλά ούτε και κυρίως την επιστημονική.

Γιατί οι αρμόδιοι επιστήμονες του Δήμου (γεωπόνοι κ.λ.π) δεν χτύπησαν το καμπανάκι φωνάζοντας ότι και οι κοκοφοίνικες προσβάλλονται από το σκαθάρι.

Κάποιοι πάντως διατείνονται πως οι κοκκοφοίνικες επιβλήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή για «να κάμει το κομμάτι της» και να δοθεί …εξωτικός χαρακτήρας και κοσμοπολίτικος αέρας στο Αργοστόλι!!!

Ο κοκκοφοίνικας είναι βέβαιο ότι προοριζόταν να γίνει το σήμα κατατεθέν του «νέου Αργοστολιού» που επανειλημμένα έχει εξαγγείλει ο Κύριος Λυκούδης με βαρύγδουπα λόγια, αν δεν προέκυπτε να χαλάσει τη μανέστρα …το θανατηφόρο σκαθάρι!!!

Εντάξει δεν ήξερε, δεν είναι γεωπόνος ο άνθρωπος και πολύ περισσότερο δεν είναι «γιατρός των φοινίκων» …δεν ρώταγε όμως;

Όμως η «τραγική φιγούρα» και σε αυτή την υπόθεση είναι δυστυχώς ο εκλεγμένος δήμαρχος Κεφαλονιάς , ο πάλαι ποτέ Γνήσιος, ο οποίος, ως φαίνεται, δεν ξέρει τι συμβαίνει ΚΑΙ γι’ αυτή την υπόθεση…

Ο Κύριος Λυκούδης δυστυχώς συλλαμβάνεται ως υπεύθυνος για μία ακόμη γκρίζα σελίδα στην ιστορία του Δήμου, σαν το γκρι χρώμα που επέβαλε στο Αργοστόλι με την γκρι Πλατεία Βαλλιάνου και το γκρι Δημαρχείο.

Και δύο τελευταία ζητήματα:

1ον) Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τα δένδρα και οι αρμόδιοι επιστήμονες (π.χ. γεωπόνοι) τι άποψη είχαν όταν γίνονταν όλα αυτά; Ανέτειναν δηλαδή στην ηγεσία του Δήμου ότι ο λόγος για να αντικατασταθούν τα φοινίκια με κοκκοφοίνικες δεν ευσταθεί και ότι το σκαθάρι προσβάλλει όλα τα φοινικοειδή και μαζί και τους κοκκοφοίνικες;

2ον) Η απόφαση του ίδιου του δημάρχου 332/2017 και ΑΔΑ: 7133ΩΕ5-3ΟΓ με την οποία αγοράστηκαν οι 37 κοκκοφοίνικες έναντι 14.633,50 ευρώ και με αιτιολογία «να αντικαταστήσουν προσβεβλημένα φοινικοειδή στους κοινόχρηστους χώρους της Δ.Ε. Αργοστολίου» και οι οποίοι όμως πήγαν παραδόξως… στα έργα της κεντρικής πλατείας και της οδού Παν. Βαλλιάνου, στηρίχτηκε στην με αριθ. 25/2017 μελέτη της …Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Κεφαλλονιάς και όχι της αρμόδιας υπηρεσίας για το πράσινο!!!

Καλά διαβάσατε: Οι οικονομολόγοι του Δήμου έφτιαξαν τη μελέτη για τους κοκκοφοίνικες!!!

Οι γεωπόνοι τι έπραξαν αλήθεια γιαυτή την πρωτοφανή και προφανώς παράνομη υποκατάστασή τους;

Κοκοφίνοικες στην Οδό Παναγή Βαλλιάνου
Κοκοφίνοικες στην Παραλία