Νέες φοβερές καταγγελίες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σάμης (Σ.Σ.: Της Παράταξης Παρίση) και τ. μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Γαβρίλης Ρασσιάς κατά του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αλέξανδρου Μοσχονά, μετά τις πρώτες καταγγελίες που έκανε κατά την παραίτησή του από το Δ.Σ. του Λ.Τ. (Βλ «Η» 19/5/ 2018 αρ.φ. 6820).

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Cosmos 9.65, ο κ. Ρασσιάς αναφέρθηκε σε …«πράματα και θάματα» που συμβαίνουν στο Λ.Τ. απ’ τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Μοσχονάς, πράγμα που τον οδήγησε στην παραίτηση απ’ το Δ.Σ., ενώ «τα σκάγια» του προέδρου της Σάμης πήραν και τον δημοτικό σύμβουλο Σάμης (Σ.Σ.: Της Παράταξης Θ. Μιχαλάτου), τον οποίο κατήγγειλε ότι απολαμβάνει ως επιχειρηματίας στη Σάμη ευνοϊκό καθεστώς απ’ το Λ.Τ. και προσωπικά από τον Πρόεδρο του Αλ. Μοσχονά παρά το ότι είναι στην αντιπολίτευση!

Μεγάλη εντύπωση κάνει η καταγγελία του κ. Ρασσιά ότι, ενώ απουσίαζε κάποιες φορές από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Λ.Τ., συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου κ. Μοσχονά να τον εγγράψει ως παρόντα στα πρακτικά, προκειμένου να υπάρξει …απαρτία του Δ.Σ. στα χαρτιά! Κάτι που ενδέχεται να βγάλει off αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου.

Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν αυτά που αναφέρει ο κ. Ρασσιάς για τον κ. Φλωράτο και τη «λιμενάρχισσα», αναφέροντας ότι το σκάφος του κ. Φλωράτου έχει ιδιαίτερη μεταχείριση στο λιμάνι της Σάμης κι’ όταν ρώτησε τον κ. Μοσχονά «τι γίνεται μ’ αυτή τη δουλειά» ο κ. Μοσχονάς του απάντησε: «Τι να κάνω, τα έχει κάνει πλακάκια με τη λιμενάρχισσα, του κάνει πλάτες»!

Οσο για τα καπάκια των φρεατίων απ’ τα οποία παίρνουνε νερό τα κότερα, ο κ. Ρασσιάς αναφέρει ότι ενώ ήτανε σάπια τα έβαψε από πάνω ένας «δημοτικός αστυνομικός»!

Τα κύρια σημεία της συζήτησης του κ. Ρασσιά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλοΐζο έχουν (απομαγνητοφωνημένα) ως εξής:

  •  «Μετείχα στο Συμβούλιο του Λ.Τ. τηλεφωνικά…»

Δημοσιογράφος: Εχετε κάτι να κρύψετε;

Γ. Ρασσιάς: Ο,τι έχω να πω το λέω και δυστυχώς δεν το ξέρουνε όλοι. Δεν το πιστεύουνε όλοι. Εγώ θα σας απαντήσω σε ό,τι θέλετε.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν παραιτηθήκατε από την Ισχυρή Κεφαλονιά, γιατί κάποιοι λένε ότι παραιτήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο, αλλά κάτι έχει να κρύψει;

Γ. Ρασσιάς: Καλό θα ήτανε για τους υπόλοιπους, γι’ αυτούς που τα λένε να είχα να κρύψω κάτι, αλλά όχι δεν έχω να κρύψω, αλλά τους περιμένω να με τσιγκλίσουνε λίγο για να βγω να απαντήσω και γι’ αυτό. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε από την παραίτησή μου: Οπως θα διαβάσατε, στην παραίτηση αναφέρω τουλάχιστον ορισμένους λόγους για τους οποίους παραιτούμαι. Εγώ πιστεύω ότι το νόημα που βγαίνει από την παραίτησή μου, είναι το μοναδικό ένα: Οτι δεν υπήρχε συνεργασία με τον κ. Μοσχονά.

Δημοσιογράφος: Την οποία εσείς του την επιζητούσατε κι εκείνος δεν σας την έδινε.

Γ. Ρασσιάς: Φυσικά. Δεν ξέρω πως την εννοούσε ο κ. Μοσχονάς την συνεργασία. Ισως να με είχε παρεξηγήσει, επειδή μία δυό φορές που έτυχε να μην μπορώ να πάω στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου μου ζήτησε να με βάλει παρόν για να μπορέσει να κάνει Συμβούλιο, του είπα βάλε με παρόν και στηρίζω ό,τι προτείνεις. Ισως να το παρεξήγησε και να είπε «αυτός είναι δικός μας, του χεριού μας, τον κάνουμε ό,τι θέλουμε». Μπορεί…

Δημοσιογράφος: Εδώ γεννάται ένα ερώτημα: Δηλαδή έβγαιναν οι ανακοινώσεις, έβγαιναν οι αποφάσεις και σεις δεν συμμετείχατε, δεν το παρακολουθούσατε, δεν υπογράφατε;

Γ. Ρασσιάς: Ακούστε: Ενημερωνόμουνα για τα θέματα, δεν μπορούσα να πάω στο Συμβούλιο, μου έλεγε «να σε βάλω ΠΑΡΟΝ για να έχω ΑΠΑΡΤΙΑ; Ευχαρίστως βάλε με. Τα θέματα είναι αυτά, συμφωνώ με τις προτάσεις σου»… Το θέμα έληξε. Αυτό γινότανε τηλεφωνικά, παρουσία όλων των μελών του Συμβουλίου. Δεν έγινε κάτι κρυφά. Ανθρώπινο νομίζω ότι είναι… Εγώ δεν μπορούσα να πάω, γιατί όπως γνωρίζετε εγώ είμαι στη Σάμη, δεν είναι εύκολες οι μεταφορές. Ηταν και μία περίοδος που ήμουν λίγο άρρωστος και δεν μπορούσα να οδηγήσω και δεν έπρεπε να πάω. Δεν έγινε κάτι από σκοπό, ούτε τα θέματα που μου είπε και τα λάβαινα στο email μου, δεν είχαν κάποιο κίνδυνο ή ο,τιδήποτε ή να με παραπλανήσει. Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο… Ομως, όλη η συνεργασία, όταν εγώ μπαίνω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου απ’ τη Σάμη, υποτίθεται ότι εγώ μπαίνω για να βοηθήσω και γω τον τόπο μου. Με τον προηγούμενο πρόεδρο είχαμε άψογη συνεργασία, προχωρούσαμε ορισμένα θέματα, είχαμε βάλει σε μια σωστή λειτουργία το λιμάνι, είχαμε δρομολογήσει κάποια μελέτη και είχαμε φτάσει σ’ ένα σημείο πολύ καλό, αλλά άλλαξε ο πρόεδρος! Ηρθε ο καινούριος!

Του ζήτησα κάποια πράγματα, μου είπε άφησέ μου ένα χρονικό περιθώριο να τα δώ κ.λπ. Του άφησα ένα χρονικό περιθώριο… Πέρασε το χρονικό περιθώριο, πέρασε και το δεύτερο, πέρασε και το τρίτο… Ο,τι και να ζητούσα για το λιμάνι, ό,τι και να πρότεινα, ναι, ναι καλά, αλλά δεν γινότανε τίποτα, ή τα κάνανε κάποιοι άλλοι εν αγνοία μου!

  •  Βάψανε τα …σάπια καπάκια

Γ. Ρασσιάς: Κάποια καπάκια από τα φρεάτια που δίνουμε νερό στα κότερα είναι σάπια, πατώντας επάνω θα πέσουνε και μέσα και είναι κάποιες βάνες χαλασμένες, πρέπει να τα αντικαταστήσουμε και να πάρουμε έναν υδραυλικό να τα φτιάξει. Ναι, ναι θα σου πω, ναι, ναι θα σου πω. Περνάω μια μέρα βλέπω τα καπάκια έτσι όπως είναι σάπια και σκουριασμένα βαμμένα. Τον παίρνω τηλ. Ρε πρόεδρε τι έγινε; Εβαψες τα καπάκια έτσι; Τι πράγματα είναι αυτά; Δεν το έκαμα εγώ λέει ο Κοκκόσης έφερε τον δημοτικό αστυνομικό και τα έβαψε. Τον δημοτικό αστυνομικό; Ναι. Καλό και τούτο ρε πρόεδρε του λέω, τέλος πάντων μου λέει κάνε ό,τι θέλεις, όχι του λέω δεν κάνω τίποτε, αφού τα βάψετε τώρα, εγώ να κάνω τί;

  •  Αλβανός εισπράκτορας στα κότερα

Γ. Ρασσιάς: Επρεπε να προσλάβουμε άτομο για να εισπράττει τα χρήματα από το κότερα. Του λέω τι θα γίνει; Θα σου πώ. Του λέω να το βάλουμε θέμα να δούμε ποιους θα προσλάβουμε κ.λπ., όπως γινότανε κάθε χρόνο. Μου λέει καλά θα σου πώ. Τον ξαναρωτάω, μου λέει την Δευτέρα θα είμαι Σάμη και θα σου πώ. Πέρασε η Δευτέρα αυτή, δεν ήλθε να μου πεί τίποτε ούτε με πήρε τηλέφωνο. Περνάω την Δευτέρα το απόγευμα, γιατί περπατάω κάθε μέρα μιά-δυό ώρες για λόγους υγείας και βλέπω έναν Αλβανό που εισέπραττε από τα κότερα χρήματα, έκοβε χαρτάκι. Αλβανός όχι Κεφαλονίτης; Αλβανός. Δεν ξέρω αν ο Αλβανός αυτός δουλεύει σε κάποιον Κεφαλονίτη που «τα έχει πάρει». Ούτε ρώτησα ούτε θέλω να ξέρω. Πάει και αυτό λοιπόν. Με το ηλεκτρονικό σύστημα έκανε τις εισπράξεις η με μπλοκάκι; Δεν έδωσα καμία σημασία ειλικρινά γύρισα και έφυγα.

  •  Τα τιμολόγια του Λιμενικού Ταμείου

Γ. Ρασσιάς (προς Αλ. Μοσχονά): Που έγιναν αυτές οι μεταλλικές εργασίες και εγώ δεν τις βλέπω στο λιμάνι. Τι είναι αυτά που λένε; Μου λέει εννοείς ότι παίρνω μίζες; Του λέω με συγχωρείς δεν υπονοώ τίποτα, αλλά επειδή είμαι στο Λιμενικό Ταμείο και όλοι κουβεντιάζουμε και λένε αφού ο Ρασσιάς είναι δεν μπορεί να μην έχει συμμετοχή, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω τον εαυτό μου, θεωρώ ότι πρέπει να είμαι ενημερωμένος. Γι’ αυτό σε ρωτάω. Α, έλεγα μου, λέει, μήπως υπονοείς, να σου δείξω την φορολογική μου δήλωση πρίν μπώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Σ.Σ.: Εδώ ο κ. Μοσχονάς εννοεί την έμμεση καταγγελία που έκανε ο κ. Ρασσιάς κατά την παραίτησή του: «Είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ για να προστατευτώ και δεν χρειάζεται να μου δείξετε την φορολογική δήλωση που κάνατε, πριν “μπείτε” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δημοσιογράφος: Μα απάντηση ήταν αυτή; Με συγχωρείτε. Αλλα ρωτάγατε εσείς…

Γ. Ρασσιάς: Φυσικά άλλα ρώταγα. Μα αν δείτε την απάντηση που έδωσε ο κ. Μοσχονάς, μου λέει αν έχω κάτι στοιχεία να πάω στη Δικαιοσύνη, αυτά που του αναφέρω, συγκεκριμένα τα κάποια θέματα που δεν μου απαντάει αλλά με παρέπεμπε στον Kοκκόση ή στον κάθε Kοκκόση ή στον Διονύση, δεν μου απαντάει, ή όπως θα δείτε παρακάτω, στην απάντησή του τα έργα που έχει κάνει ανά την Κεφαλονιά και σε όλα τα λιμάνια, την Σάμη δεν την αναφέρει, στο λιμάνι της Σάμης έγινε αυτό, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα… Προσέχτε. Από όταν έφυγε ο κ. Τζωρτζάτος, μετά από λίγο καιρό του ζητούσα να υλοποιήσουμε τις μελέτες που είχαμε ετοιμάσει. Ναι, ναι, ναι, θα έλθω με τον Ζαχαράτο, θα έλθω με τον Ζαχαράτο, τον έφερε μια μέρα και σε ένα Συμβούλιο μετά αρρωστήσανε ξαφνικά!..

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στην μελέτη που είχε κάνει η κόρη του συγχωρεμένου του Λευκαδίτη για τον παραλιακό δρόμο;

Γ. Ρασσιάς: Για την παραλία, ναι. Και εν πάση περιπτώσει, είχα πάει και στον κ. δήμαρχο και του είχα ζητήσει, αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε εκείνη την μελέτη, παρόλο που το Λιμενικό Ταμείο είχε πάρα πολλά χρήματα, να κάνουμε μια διαμόρφωση στο αλιευτικό καταφύγιο που υπάρχει πρόβλημα και λιμνάζουμε νερά και να κάνουμε μια μικρότερη μελέτη, να φτιάξουμε κάτι να μην είναι αυτά τα χάλια. Ναι, ναι, μου είχε πεί, το είπα του προέδρου, ο πρόεδρος όλο ναι καλά καλά, ξαναπήγα μια μέρα στον δήμαρχο πρίν δυό-τρεις μήνες, μάλιστα ήτανε μπροστά και ο κ. Ζησιμάτος, του λέω ρε δήμαρχε είμαι τέσσερα χρόνια πρόεδρος, δεν μου έχεις κάνει για την Σάμη τίποτε, μια δεκάρα, μια πέτρα δεν βάλαμε, με κυνηγάνε οι Σαμικοί, πως δεν έχεις λεφτά το ασπάζομαι στον Δήμο. Για το Λιμενικό Ταμείο, που έχουμε λεφτά, γιατί να μην φτιάξουμε κάτι; Μου λέει να το φτιάξουμε αμέσως. Εχεις την μελέτη ένα-δυό χρόνια τώρα από τον Ζαχαράτο, έχεις τελειώσει από τον Ζαχαράτο να την υλοποιήσουμε; Κάτσε να πάρω τον Μοσχονά. Δεν τον έβρισκε τον Μοσχονά, με παίρνει μετά τηλέφωνο και μου λέει του έδωσα εντολή, Γαβρίλη μου, θα πάς εκεί να σου φτιάξει ό,τι θέλεις. Ο πρόεδρος όμως πέρα βρέχει. Περίμενα ξαναπερίμενα, μου έδινε ραντεβού Τετάρτη, Δευτέρα, Τετάρτη, ποτέ δεν ήλθε. Εγώ να κάτσω να συνεχίσω έτσι και να λένε οι Σαμικοί ο Γαβρίλης «τα έχει πάρει για τα δέντρα» ή με αυτά που ψιθυρίζονται όλα εν πάση περιπτώσει να μην τα αναφέρω και ο πρόεδρος δεν μου απαντάει και έχω άγνοια δεν θα μπορούσα να κάτσω. Τι νομίζετε, μπορώ να καθίσω;

Δημοσιογράφος: Ετσι όπως τα λέτε, εμάς μας έχει σηκωθεί η τρίχα.

  •  «Τα παίρνει χοντρά και μαύρα…»

Γ. Ρασσιάς: Ειχε έλθει τον χειμώνα ένα καράβι που έφερε τους πυλώνες τις ανεμογεννήτριες. Είχε καταλάβει τον μισό χώρο του λιμανιού και παραπάνω απο το μισό για ένα μήνα, ενάμισι για να κάμουν την δουλειά τους. Με ρώταγε ο κόσμος, πληρώνουνε αυτοί που έχουνε καταλάβει το λιμάνι; Ρε παιδιά, φαντάζομαι πως θα πληρώνουνε. Επαιρνα τον πρόεδρο τηλέφωνο. Καλά, θα σου πώ. Από πίσω από την πλάτη μου, στα καφενεία ψιθύριζαν ότι ο Ρασσιάς «τα παίρνει και τα παίρνει χοντρά και μαύρα»… Ο πρόεδρος δεν με ενημέρωνε ούτε αν πληρώσανε οι ανθρώποι, ούτε πόσα τους είπε, ούτε πόσα τελικά πληρώσανε. Εγώ πρέπει να δεχθώ πίσω από την πλάτη μου να λέγονται αυτά τα πράγματα; Είμαι και επαγγελματίας στην Σάμη…

Δημοσιογράφος: Οχι βεβαίως και δραστηριοποιείστε και τόσα χρόνια και έχετε και ένα καλό όνομα, σαφώς και όπως τα λέτε έτσι όπως τα λέτε…

Γ. Ρασσιάς: Βγάλετέ τον τώρα στο αέρα να σας πεί αν είναι έτσι… Εβγαλε (Σ.Σ.: Εννοεί «στον αέρα» του ρ/σ) τον κ. Φλωράτο για να τον καλύψει (Σ.Σ.: Εννοεί τον κ. Μοσχονά).

Δημοσιογράφος: Συγνώμη, αν αναφέρεστε για την εκπομπή μας εδώ, εγώ τον έβγαλα τον κ. Φλωράτο να μάθω νέα και τι γίνεται, εδώ δεν έχει καμία συμμετοχή κανένας άλλος. Δική μου πρόταση, πεντακάθαρη.

Γ. Ρασσιάς: Θα σας πιστέψω απόλυτα. Ομως ο κ. Φλωράτος έκανε το λάθος να αναφερθεί σε μένα και να με κατηγορήσει. Ο κ. Φλωράτος ξέρει τι είχα κάνει εγώ για τα δέντρα και τι είχα ζητήσει εγώ από τον πρόεδρο που βγαίνει και με κατηγορεί; Ο κ. Φλωράτος που είναι δημοτικός σύμβουλος στην Σάμη και εγώ που είμαι πρόεδρος Τοπικης Κοινότητας και συνεδριάζω μια φορά τον μήνα και πάντα του στέλνω πρόσκληση, ήλθε ποτέ; Οπως ο κ. Κοκκόσης Βασίλης. Τους καλώ όλους, δεν έρχεται κανένας τους.

  •  «Στο πάρκο τα φίδια κάνουνε πάρτι…»

Δημοσιογράφος: Δηλαδή η Σάμη είναι εγκαταλελειμμένη από τις δημοτικές παρατάξεις;

Γ. Ρασσιάς: Αν είχατε τον χρόνο και την ευχέρεια να βγείτε και να δείτε μια βόλτα στην Σάμη, αυτήν την στιγμή το πάρκο απέναντι από το Δημαρχείο, το υποτιθέμενο, από τα χορτάρια και από τους βάτους, τα φίδια κάνουνε πάρτυ. Η Σάμη αυτήν την στιγμή έχει έναν υπάλληλο στην καθαριότητα που ο άνθρωπος τρέχει και δεν φτάνει και δεν ξέρει τι να πρωτοκάνει. Δυστυχώς από τέσσερις εργάτες που είχε η Σάμη φέτος ζητάμε από πρίν από το Πάσχα εγγράφως από τον δήμαρχο από τον αντιδήμαρχο από όλους, βάλτε έναν εργάτη, σας πληροφορώ ότι από την τσέπη μου πλήρωσα, γιατί μου ζήτησε ο αρχαιολόγος να τον βοηθήσω να καθαρίσει τους αρχαιολογικούς χώρους. Εβαλα έναν εργάτη με μηχάνημα τον πλήρωσα εγώ. Μου ζήτησε ο κ. Κοκκόσης ο αντ’ αυτού να καθαρίσω το νεκροταφείο. Του λέω εγώ πως θα καθαρίσω το νεκροταφείο, δεν είναι αρμοδιότητα μου. Βάλε εργάτες και πλήρωσέ τα από την παγία. Του λέω εγώ την παγία δεν την παίρνω γιατί για να την πάρω πρέπει να κόψω τιμολόγιο. Αυτοί οι εργάτες δεν έχουν τιμολόγιο ούτε καν δελτίο παροχής υπηρεσιών, πως να την πάρω να πάω εγώ φυλακή; Εν πάση περιπτώσει, πλήρωσα εργάτη καθάρισε το νεκροταφείο, πλήρωσα εργάτη καθάρισε την παραλία και όλα αυτά από την τσέπη μου. Η παραλία έπρεπε να καθαριστεί από το Λιμενικό Ταμείο. Ο κ. Φλωράτος την ξέρει την Σάμη, ξέρει πόσες ανάγκες έχει η Σάμη; Γιατί δεν ήλθε σε ένα Συμβούλιο τόσα χρόνια να πεί βρε παιδιά είμαι και εγώ εδώ; Κάθε χρόνο ο δρόμος από την είσοδο της Σάμης μέχρι το Ρουπάκι καθαριζότανε από την Περιφέρεια, γιατί εκεί είναι το ξενοδοχείο το ΠΕΡΙΚΛΗΣ και άλλα διαμερίσματα διάσπαρτα και έχει πολλή κίνηση μεσημέρι, όλη μέρα και το βράδι. Τα βάτα και δέντρα κλίνουνε μέσα στο δρόμο. Στην άκρη δεν μπορεί να πάει. Ο δρόμος είναι στενός. Το γιατί δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα δυστύχημα είναι γιατί δεν είναι ακόμη πολύς ο κόσμος και γιατί οι άνθρωποι αυτοί πάνε σιγά σιγά μέσα από το χαντάκι με το φακό στο χέρι. Αυτό ο κ. Φλωράτος δεν το ζεί, δεν το βλέπει.

  •  «Το ρεύμα του Φλωράτου το πλήρωνε το Λ.Τ. …»

Γ. Ρασσιάς: Πάμε στο επόμενο. Αυτό το σκάφος, κρουαζερόπλοιο (Σ.Σ.: Εννοεί το σκάφος του κ. Φλωράτου), πάνω στο μπαστούνι που το αράζει τα βράδια, έπαιρνε ρεύμα από ένα πίλαρ που έχουμε στο χώρο του Λιμεναρχείου. Το ’90-’93 που ήμουνα πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σάμης, για να παίρνουνε ρεύμα κάποια σκάφη και είχαμε βάλει και ένα καπόνι για να βγάζουν τα σκάφη και να κάνουν τις επισκευές τους κ.λπ. κλειδωμένο με μετρητή με κουτί και όποιος ήθελε ζήταγε του ανοίγαμε και πήγαινε και έκανε την δουλειά του.

Αυτό τώρα είναι γκρεμισμένο, χωρίς πόρτες, κάλεσα τον πρόεδρο από πέρυσι, τον ξανακάλεσα τον χειμώνα να το φτιάξουμε, να βάλουμε μετρητές μέσα να το κλειδώσουμε και όποιος θέλει να παίρνει ρεύμα, να παίρνει και να πληρώνει.

Οι λόγοι είναι ότι όλο το καλοκαίρι στο σημείο αυτό παίζουνε τα παιδιά, δεν μπορεί να είναι ανοιχτό, εκτεθειμένο και δεν μπορεί το καλώδιο 50-60 μ. να είναι απλωμένο πάνω στο μπαστούνι για να παίρνει ρεύμα το σκάφος του κ. Φλωράτου και να παίρνει και το γριγρί που είναι του χωριανού του κυρίου, το ληξουριώτικο γριγρί που κατοικοεδρεύει στην Σάμη μόνιμα, να παίρνει και αυτό ρεύμα.

Δημοσιογράφος: Το ρευμα αυτό πληρώνεται;

Γ. Ρασσιάς: Να ρωτήσετε τον κ. Μοσχονά. Το ρεύμα αυτό το πληρώνει το Λιμενικό Ταμείο. Επί πλέον εκεί υπάρχει και μία βρύση, όχι βρύση από πηγάδι, βρύση από νερό της ύδρευσης. Του είπα παίρνουν νερό αυτά τα σκάφη, πρέπει να βάλουμε ρολόι μετρητή. Δεν μπορεί αυτοί να μην πληρώνουν το νερό για τις επιχειρήσεις τους. Ναι, ναι καλά θα το πεί στον Μάκη να τα φτιάξει.

Εχουμε την τουαλέτα στο Λιμεναρχείο για να εξυπηρετείται ο τουριστικός κόσμος. Ομως οι Πακιστανοί από το γριγρί μόνιμα δεν είναι ότι πάνε να κατουρήσουνε να αφοδεύσουνε είναι ότι πάνε και πλένουνε τα ρούχα τους, πλένουνε τις μπουγάδες τους, κάνουνε τα πάντα.

Δημοσιογράφος: Εχει γίνει πλυντήριο δηλαδή η τουαλέτα.

Γ. Ρασσιάς: Ναι πλυντήριο. Πρόεδρε πρέπει να συμμετέχει στην καθαριότητα, αν θέλεις να το αφήσεις έτσι και ο κύριος που έχει το γριγρί να πληρώνει. Ναι ναι καλα καλα …θα σου πώ.

  •  «Βγήκε ο Φλωράτος για να καλύψει τον Μοσχονά…»

Γ. Ρασσιάς: Μετά από όλα αυτά βγήκε ο κ. Φλωράτος να καλύψει τον κ. Μοσχονά. Τα καλά και συμφέροντα. Πρίν ένα χρόνο ο Φλωράτος ήτανε αλήτης, τώρα είναι κολλητός όπως και πρίν ένα χρόνο δυο, τρία, που κατέβηκε η κόρη του κ. Φλωράτου για υποψήφια βουλευτίνα και την κέρδισε ο Δρακουλόγκωνας με πολλούς ψήφους διαφορά, τον αλήτη τον Δρακουλόγκωνα θα τον στείλουμε στην ΣΔΟΕ με αυτά που έχει κάνει στον Δήμο, προχθές στην ομιλία του, «ο Παναγάκης το καλό παιδί που είναι χωριανός και κάνει ό,τι μπορεί». Λοιπόν, με τέτοιους ανθρώπους τι συνεργασία να έχεις. Πές μου. Τα καλά και συμφέροντα. Να μην πούμε άλλα. Για τον βίον και το παρελθόν του κάθε μιανού μας. Βέβαια εγώ τους προκαλώ να πούνε για μένα ό,τι θέλουνε και να με φωνάξετε με παρρησία, αλλά… Πέστε μου εσείς πως εγώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι. Με ποιόν να συνεργαστώ;

  • «Τέσσερα χρόνια δεν έπεσε δραχμή στη Σάμη…»

Γ. Ρασσιάς: Να σας πώ το άλλο; Το ψάρεμα που γίνεται στο λιμάνι για τους πελάτες; Γιατί μανατζάρουμε κότερα, δίνουμε πετρέλαια, νοικιάζουμε αυτοκίνητα, όλα αυτά ποιός τα κάνει και γι’ αυτό είναι καλό παιδί ο Αλέξης ο Μοσχονάς και κάνει ότι μπορεί, τι γίνεται, γιατί κάποιοι έχουν αποκλειστεί και απειλούνται στο λιμάνι και κάποιοι άλλοι το έχουμε μονοπώλιο με τα παπαγαλάκια…

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, ο κ. Μοσχονάς έχει αναλάβει και τον ρόλο του μάνατζερ των διαφόρων επιχειρηματιών εκεί που έχουν σχέση με όλα αυτά; Αυτό θέλετε να πείτε;

Γ. Ρασσιάς: Δεν ξέρω αν τα γνωρίζει, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, στα κότερα γίνονται τροφοδοσίες, ξέρει ποιοί τα πρακτορεύουνε, πιστεύω αυτοί που του προτείνανε όλα τι έργα να κάνει να του τα έχουνε και αυτά, εισπράττουμε που εισπράττουμε τα λιμενικά, ενοικιάσεις αυτήν την στιγμή κάνουνε τα κότερα, εγώ δεν έχω ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ούτε προμήθειες εκτελώ ούτε προμήθειες σκαφών, οι πελάτες οι επιβάτες που διαμένουν στα κότερα θα νοικιάσουν αμάξι σήμερα να πάνε στον Αγιο, κάπου…

Δημοσιογράφος: Εταιρείες ενοικιάσεων δεν υπάρχουν εκεί;

Γ. Ρασσιάς: Πώς δεν υπάρχουν… Μεταξύ των οποίων και μία του κ. Φλωράτου από ό,τι μαθαίνω και βλέπω και είναι και οι προμήθειες κάποια γραφεία που μανατζάρουνε, ολα αυτά να βγεί να μας τα πεί ο κ. Φλωράτος, να μας πεί μόνο ο Ρασσιάς είναι ο κακός και λέει ψέματα, κάπου κάπου τραβήχτε και καμιά φωτογραφία…

Δημοσιογράφος: Και που είχαμε τραβηξει τοτε κ. Ρασσιά μου, τι έγινε, έγινε τίποτα; Μαθαίνω τα ίδια είναι…

Γ. Ρασσιάς: Δεν είναι τα ίδια, είναι χειρότερα. Να σας πώ κάτι ο Δήμος μου στέλνει χαρτί να καταρτιστεί το τεχνικό πρόγραμμα. Πρώτη χρονιά στείλαμε και προτείναμε τα έργα μας, δεύτερη χρονιά, καμία χρονιά δεν μπήκε. Ζητείστε να σας δώσουν το χαρτί να το δημοσιεύσετε. Φέτος τους λέμε, σας ευχαριστούμε πολύ μας τα φτιάξατε όλα τις προηγούμενες χρονιές και δεν θέλουμε τίποτε, εκεί φτάσαμε, ομόφωνα στείλαμε αυτό. Αν με πήρατε και σείς ένα τηλέφωνο αν ίδρωσε τ’ αυτί σας με πήρανε και οι άλλοι. Το μόνο καλό που έχουμε στην Σάμη έίναι ότι περνάει η Διαδημοτική τουλάχιστον με συνέπεια και αδειάζει τους κάδους. Και μην ξεχνάτε ότι το μεγάλο κομμάτι από το εισόδημα του Δήμου Αργοστολίου προέρχεται από τον Δήμο Σάμης. Ο κ. Παρίσης με έπεισε να μπώ στο ψηφοδέλτιό του μαζί με τον κ. Λυκούδη και με τον κ. Τζωρτζάτο και μπροστά στην Γενική Συνέλευση των κατοίκων δεσμευθήκανε ότι θα μου διαθέτουν το 30% των εισπράξεων κάθε χρόνο. Επεσε μιά δραχμή στην Σάμη τα τέσσερα χρόνια, έγινε κάτι; Μα δεν πάει άλλο, δεν αντέχουμε άλλο, πώς θα γίνει.

Εμείς το λιμάνι το θέλουμε, και το καράβι το θέλουμε, το τιμάμε, μ’ αυτό μεγαλώσαμε με το όνομα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ και το θέλουμε και όλα καλά και ωραία και ας περνάνε και οι νταλίκες, όμως έχει κάποιες ανάγκες ο τόπος, δεν το θέλουμε μόνο να περνάμε να κάνουμε την δουλειά μας, για τ’ όνομα του Θεού.

Γ. Ρασσιάς
Αλ. Μοσχονάς
Θ. Φλωράτος

«Ο Φλωράτος τα έχει κάνει πλακάκια με τη λιμενάρχισσα…»


Γ. Ρασσιάς: Ο κ. Φλωράτος δραστηριοποιείται σε κάτι δουλειές. Δεν ξέρω αν είναι στο όνομά του ή στο όνομα της κοπέλας κ.λπ. Εδώ όμως και ένα-δυο χρόνια τρια, δεν ξέρω πόσα φέρνει ένα σκάφος και κάνει κάποιες κρουαζιέρες. Εδώ όμως που μπάζουμε τα κότερα, κρατάει και 2-3 βάρκες για χώρο, παρότι όλες τις βάρκες τις διώξαμε να πάνε στο αλιευτικό καταφύγιο για να μπαίνουν τα κότερα να ζήσει η Σάμη, ο κ. φλωράτος κρατάει χώρο με τις βάρκες του για να φιλοξενήσει αυτούς που θέλει τον Αύγουστο. Περνάει και αυτό να μην μιλάμε.

Φέρνει λοιπόν πέρυσι αυτό το σκάφος του (Σ.Σ.: Εννοεί τον κ. Φλωράτο) μπροστά στο κέντρο της Σάμης μπροστά στην πλατεία και να φορτώνει βάρκες. Παίρνω τον πρόεδρο. Του λέω πρόεδρε, μου είπες ότι του έδωσες άδεια γιατί είχε κάνει καθυστερημένα την αίτηση, πάνω στο μπαστούνι. Ο άνθρωπος έχει αράξει εδώ. Εδώ που έχει αράξει πέφτουν τέσσερα-πέντε κότερα. Γιατί δεν πάει στο μπαστούνι; Τον αλήτη, τον έτσι, τον αλλιώς, αστονε 3 μέρες και αν σε 3 μέρες δεν το βγάλει θα τον στείλω αυτόφωρο θα του την έχω στημένη και μην σε νοιάζει. Περνάνε τέσσερις μέρες, περνάνε τέσσερις βδομάδες, τον ρωτάω πρόεδρε τι γίνεται με αύτη την δουλειά; Τι να σου κάνω τα έχει πλακάκια με την λιμενάρχισσα, του κάνει πλάτες. Καλά, ρε πρόεδρε, να περάσει και αυτό.


Ο Γ. Ρασσιάς για τον εργολάβο που απειλεί τον «Ημερήσιο». «Αυτός που έκοψε τα δέντρα στη Σάμη ειναι πλακάς, βάζει πλάκες και μάρμαρα…»!


Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η απάντηση του προέδρου της Σάμης Γαβρίλη Ρασσιά όταν ερωτάται για τα δέντρα της παραλίας που κλάδεψε ο εργολάβος Παναγής Βαγγελάτος, ο οποίος, ως γνωστόν, «μπούκαρε» πρόσφατα στον «Η» και μας απειλεί με μήνυση και αγωγή, αλλά και με …«ηχητικό ντοκουμέντο» που, όπως λέει, συνέλεξε κατά την ώρα του «ντού»!

Για τα δέντρα της Σάμης ο κ. Ρασσιάς λέει στη συνέντευξή του προς τον ρ/σ «Cosmos»:

  • Γ. Ρασσιάς: Zητούσα για τα δεντρα, ότι είναι γερασμένα, είναι πάρα πολύ μεγάλα, είναι επικίνδυνα και τον χειμώνα, αλλά το πιο χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έχουν σηκώσει τα πλακόστρωτα και υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Ηθελα να κάτσουμε κάτω κα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε να τα κλαδέψουμε σωστά η να τα αντικαταστήσουμε. Και ενώ περίμενα τον πρόεδρο να μου πει, βλέπω ότι τα δέντρα κοβόντανε. Παίρνω τον πρόεδρο τηλέφωνο του λέω, τι έγινε ρε πρόεδρε, έβαλες και κόβουνε τα δέντρα; Δεν ξερω εγω μου λέει, ο Διονύσης ότι έκαμε. Αυτός που τα έκοβε είναι πλακάς, βάζει πλάκες μάρμαρα τέτοια. Του λέω, ποιούς βάλατε να τα κόψουν, κάποιους αρμόδιους; Μου λέει δεν ξέρω ποιους έβαλε ο Διονύσης κάποιους κολλητούς του. Κάποιους δικούς του; Πρόεδρε τα δέντρα αφού αποφασίσετε να τα κόψετε, που εγώ διαφωνώ, πρέπει να τα κόψετε όσο πιο σωστά γίνεται. Με το να πάρουμε το πριόνι ο καθένας άσχετος και να κόβουμε όποιο εμποδίζει το κάθε μαγαζί δεν γίνεται τίποτε. Βάλε τουλάχιστον τον γεωπόνο του Δήμου να παρακολουθήσει και να τους ορίσει πως πρέπει να κοπούν. Ναι ναι, μου λέει, μην σε νοιάζει το έχω τακτοποιήσει. Περνάω την άλλη μέρα το μεσημέρι από την παραλία που περπάταγα να δω τι γίνεται με τα δέντρα, ρωτάω αυτόν που τα έκοβε, τι γίνεται πως θα τα κόψεις αυτά εδώ, τι κάνει εδω, μου λέει περιμένω τον Ζέπο να μου πεί. Ζέπος είναι ο κ. Μωραϊτης είναι ο πρόεδρος του …τέλος πάντων, κοπήκανε όπως κοπήκανε, με πείραξε λίγο, δεν κατήγγειλα τίποτε, ποτέ κανένανε, ούτε ρώτησα πόσα λεφτά επλήρωσε.