Η ποιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς είναι, δυστυχώς, …ανά το πανελλήνιο γνωστή.

Παραστατικά την απέδωσε πριν ένα χρόνο ο Σπύρος Ματιάτος κατά τη διαδοχή Γερ. Παπαναστασάτου-Μ. Αλυσανδράτου στην προεδρεία του Δ.Σ.:

«Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει φθάσει πιστεύω στα κατώτερα σημεία που μπορούσε να φθάσει ένα τέτοιο όργανο…»!

Και για να φέρει τα πράγματα «στα ίσα» ο θιγμένος ως «αποτυχημένος», από στέλεχος μάλιστα της δικιάς του παράταξης (!), απερχόμενος πρόεδρος Παπαναστασάτος είπε το αμίμητο απευθυνόμενος στην παλιοκαραβάνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ματιάτο που τον καταχέριασε «Δεν διαπίστωσα ιδιαίτερη συγκίνηση από σένα να πεις …για τα επεισόδια που είχαν γίνει επί Ανουσάκη μες το Δημοτικό Συμβούλιο»!

Και από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του σημερινού προέδρου…

Και πώς να βελτιωθεί η κατάσταση του Δ.Σ. όταν:

  • Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης βρίσκει χίλιες δυό δικαιολογίες για να απουσιάζει από το Δ.Σ. και όταν παρευρίσκεται δείχνει με κάθε τρόπο ότι «βαριέται που ζει»… Έπρεπε ο «Η» να τον «ξεφωνίσει» για τις συχνές απουσίες του με το πρωτοσέλιδο στις 29/4/2017 και τον τίτλο «Που είσαι; Γνήσιε ο κόσμος εσένα ψήφισε για Δήμαρχο και κανέναν άλλο», να γίνουν είδηση στο Πανελλήνιο οι κοπάνες του Δημάρχου και τελευταία …να εξαφανιστεί ο Ανταυτού του για να αρχίσει να εμφανίζεται στο Δ.Σ.

Θα θυμίσουμε ότι το 2016 είχε 17 απουσίες και 10 παρουσίες (εκ των οποίων οι 7 στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις).

Το 2017 μετά «το κράξιμο» του «Η» η αλήθεια είναι ότι ο Παρίσης μαζεύτηκε και τελείωσε τη χρονιά με καλύτερη επίδοση …14 παρουσίες και 8 απουσίες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι 5 παρουσίες του Γνήσιου στο Δ.Σ. έγιναν στις τελευταίες συνεδριάσεις τότε που «εξαφανίστηκε» ο Ανταυτού. Και από τότε είναι … «ο πιο καλός ο μαθητής», έχοντας μόνο μία απουσία στις 12 συνεδριάσεις το 2018!

  • Οι καυγάδες γίνονται για «ψύλλου πήδημα» και με την παραμικρή αφορμή. Δεν υπάρχει Δ.Σ. που ο πρόεδρος δεν έχει υποχρεωθεί προκειμένου …«να ηρεμήσουν τα πνεύματα» να διακόψει τη συνεδρίαση. Η «μπαχαλοποίηση» του Δ.Σ. είναι …«η σταθερή αξία» του και οι «μπαχαλάκηδες» μονίμως οι ίδιοι και γνωστοί …ένθεν κακείθεν.
  • Για να ξεκινήσει η κάθε συνεδρίαση πρέπει να πέσουν άπειρα τηλέφωνα για να επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία και ο Άγγελος ο Μαρκέτος μοναδικός συνεπής στην ώρα που λέει η πρόσκληση …να αρχίσει το χοντρό εξάψαλμο.
  • Το Δ.Σ. είναι ρεμπέτ ασκέρι και ο καθένας πάει όποτε του γουστάρει, παρά την ρητή διάταξη του νόμου ότι «σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, επιβάλλεται η ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής η ποινή της έκπτωσης»!
  • Οι δύο σημαντικές για τη λειτουργία του Δήμου επιτροπές η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σνομπάρονται συστηματικά από ποιους νομίζετε; Οχι από την πλειοψηφία όπου οι απουσίες των τακτικών μελών μπαλώνονται με τους αναπληρωματικούς, αλλά από τα μέλη …της αντιπολίτευσης της οποίας ούτε καν τα αναπληρωματικά μέλη δεν πατάνε! Το άγχος τω δύο προέδρων (Γαρμπή και Κουρκουμέλη αντίστοιχα) δεν μπορεί να περιγραφεί σε κάθε συνεδρίαση προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη από το νόμο απαρτία.

Και επειδή πάντα τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε, ιδού η εικόνα για τους μόνιμους «κοπανατζήδες» δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι άγνωστο πως απολαμβάνουν ασυλίας και δε τους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινές.

Η αναφορά γίνεται για τις 11 συνεδριάσεις το 2018 (υπήρξε άλλη μία συνεδρίαση στα χαρτιά για το θάνατο του Πέτρου Αλιβιζάτου) συν 3 ακόμα τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2017, σύνολο 14 συνεδριάσεις και για διάστημα 5 μηνών, το γιατί θα το καταλάβετε στη συνέχεια.

Λυκούδης Διονύσιος: Από τις 14 συνεδριάσεις έχει απουσιάσει στις 13. Σε μία μόνο ήταν παρών (6η συνεδρίαση του 2018 στις 28/2/2018).

«Εξαφανισμένος» ο ισχυρός ανήρ του Δήμου, ο οποίος κατά τα φαινόμενα έχει προτάξει όλο αυτό το διάστημα τις οικογενειακές του επιχειρήσεις από τις υποχρεώσεις του ως αντιδήμαρχος και ανταυτού…

Αγγούριας Αγγελος: Από τις 14 συνεδριάσεις έχει απουσιάσει στις 13. Σε μία μόνο ήταν παρών (9η συνεδρίαση του 2018 στις 27/4/2018).

Κοντογούρης Κωνσταντίνος: Από τις 14 συνεδριάσεις έχει απουσιάσει στις 12. Σε δύο μόνο ήταν παρών (2η συνεδρίαση του 2018 στις 2/2/2018 και στην 5η συνεδρίαση στις 12/2/ 2018).

Και αν νομίζετε ότι οι συστηματικοί κοπανατζήδες προέρχονται μόνο από την πλειοψηφία …πλανάστε πλάνη μεγάλη.

Ο Θεόδωρος Φλωράτος (από την παράταξη Μιχαλάτου): Από τις 14 συνεδριάσεις έχει απουσιάσει στις 12 διεκδικώντας τα πρωτεία στις κοπάνες από τον όψιμο συνοδοιπόρο του Λυκούδη… Σε δύο μόνο ήταν παρών (2η συνεδρίαση του 2018 στις 2/2/2018) και στην 10η συνεδρίαση στις 5/5/2018).

Επισήμανση: Αναφερθήκαμε στα στοιχεία του τελευταίου πενταμήνου και θα αναρωτηθείτε γιατί.

Το γιατί οι τέσσερις παραπάνω κατά σύστημα «κοπανατζήδες» δεν παραιτούνται αφού δεν ασκούν τα καθήκοντά τους αδικαιολόγητα και κατ’ εξακολούθηση …δεν είναι δικό τους θέμα όπως ίσως νομίζουν.

Και αυτό γιατί ο νόμος είναι κατηγορηματικός:

Σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφο 3 του νόμου του «Καλλικράτη» 3852/ 2010:

«Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης. Σύμβουλος, που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου».

Και εν ολίγοις αρμόδιος και υπεύθυνος για να τηρηθεί ο νόμος είναι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το γιατί ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νικόλαος Παπαθεοδώρου δεν τηρεί το νόμο με τόσο απροκάλυπτο τρόπο είναι σίγουρα ένα θέμα που μόνο ο αρμόδιος Υπουργός μπορεί να το απαντήσει και ίσως ο Εισαγγελέας αφού η παράβαση καθήκοντος ει μέρους του είναι καραμπινάτη.

Οι «κοπανατζήδες» της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Και αν νομίζετε ότι τελειώσαμε με τους «κοπανατζήδες» και την εικόνα διάλυσης του Δήμου πλανάστε πλάνη μεγάλη. Ιδού λοιπόν τι γίνεται στις δύο κορυφαίες επιτροπές του Δήμου την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελούν τους θεσμικούς πυλώνες του Δήμου Κεφαλονιάς.

Πρόεδρος στην πρώτη η Σοφία Γαρμπή και στη δεύτερη ο Ηλίας Κουρκουμέλης.

Πρώτα στην Οικονομική Επιτροπή

Στην Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν από τις 5/3/2017 που έγινε η εκλογή των νέων μελών:

Τακτικά μέλη: Από την πλειοψηφία Ανουσάκης Νίκος, Κωνσταντάκης Αγγελος, Παπαδάτος Νίκος, Παπαναστασάτος Γεράσιμος και Κουρκουμέλης Ηλίας και από τη μειοψηφία Μιχαλάτος Θεόφιλος, Δημητράτος Γεράσιμος και Γκισγκίνης Νίκος.

Αναπληρωματικά μέλη: Από την πλειοψηφία Λυκούδης Διονύσιος, Γάκης Μιχαήλ, Μοσχονάς Αλέξανδρος και από τη μειοψηφία Ρουχωτάς Βασίλης και Μινέτος Διονύσης.

Το 2017 και με τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές τις 5/3/2017 η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε 29 φορές.

Η έκπληξη είναι ότι ο πρώτος απουσιάζων δεν είναι μέλος της πλειοψηφίας αλλά …ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος με 21 κοπάνες και μόνο 8 παρουσίες!

Και η έκπληξη μεγαλώνει όταν ο αμέσως επόμενος σε κοπάνες είναι …ο Γεράσιμος Δημητράτος επίσης από την αντιπολίτευση με 20 απουσίες και μόλις 9 παρουσίες!

Και μετά έχει άδικο ο κόσμος που λέει ότι …«βρίσκει και τα κάνει ο Παρίσης με τέτοια αντιπολίτευση»…

Πάντως και για να μην αδικήσουμε το σύνολο της αντιπολίτευσης ο Νίκος Γκισγκίνης το τρίτο μέλος της Οικονομικής Επιτροπής από την αντιπολίτευση είναι ο πιο τακτικός στις συνεδριάσεις με 27 παρουσίες (στις 29 συνεδριάσεις) στο σύνολο των μελών και με σημαντικές παρεμβάσεις όπως η τελευταία για τη λειτουργία των σπηλαίων που προβάλαμε στο πρωτοσέλιδο του «Η» στις 17 Μαΐου.

Το πρόβλημα με την συστηματική αποχή της αντιπολίτευσης από την Οικονομική Επιτροπή (και όπως πως θα δούμε στη συνέχεια και …στην ΕΠΟΙΖΩ) επιδεινώνεται αφού ενώ υπάρχουν δύο αναπληρωματικοί σύμβουλοι που μπορούν να αναπληρώνουν τα τακτικά μέλη όταν απουσιάζουν (πάντα για το 2017) ο μεν Μινέτος είχε μόνο …4 παρουσίες αν και μόνο ο επικεφαλής του Μιχαλάτος είχε 21 απουσίες, ενώ ο Βασίλης Ρουχωτάς …δεν είχε καμία παρουσία!

Από την πλειοψηφία τώρα, τις περισσότερες απουσίες έχει …ο Ανουσάκης με 14 απουσίες (στις 29 συνεδριάσεις) και ακολουθεί ο Παπαναστασάτος με 8 απουσίες.

Ομως εκεί που φαίνεται ότι …«μπάζει το καράβι» της πάλαι ποτέ «Ισχυρής Κεφαλονιάς» της παράταξης της πλειοψηφίας του Παρίση, είναι τη φετινή χρονιά 2018.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 14 συνεδριάσεις.

Στην αντιπολίτευση συνεχίζεται η ίδια απαράδεχτη κατάσταση.

Ο Μιχαλάτος έχει απουσιάσει και στις 14 συνεδριάσεις οπότε και είναι προφανές ότι δημιουργείται μείζων πρόβλημα, αφού δεν είναι δυνατόν στη σημαντικότατη Οικονομική Επιτροπή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι μονίμως απών!

Ο Δημητράτος επίσης από κοντά στο Μιχαλάτο με …12 απουσίες και 2 μόνο παρουσίες.

Την κατάσταση ψιλοσώζει ο Μινέτος, ο οποίος έχει αναπληρώσει τον αρχηγό του στις 6 από τις 14 απουσίες του!

Ο Ρουχωτάς συνεχίζει να είναι εξαφανισμένος (μηδέν παρουσίες) ως αναπληρωματικός.

Κι ενώ, όπως είδαμε, η κατάσταση στην πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή ήταν σχετικά καλή το 2017, με το μπήκε το 2018 εκδηλώνονται στοιχεία αποσύνθεσης ακλουθώντας την γενικότερη εικόνα καταποντισμού της Δημοτικής Αρχής.

Οι απουσίες το 2018 ισομοιράζονται μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας, αλλά εμφανίζεται ένα άλλο φαινόμενο αποσύνθεσης της παράταξης Παρίση.

Από τις 14 συνεδριάσεις όχι μία, όχι δύο, αλλά …δέκα, είχανε απαρτία είτε λόγω …Γκισγκίνη, είτε λόγω …Μινέτου, είτε λόγω …των αναπληρωματικών της πλειοψηφίας!

Συγκεκριμένα:

5 συνεδριάσεις (1η, 5η, 9η, 11η, 13η) έγιναν χάρη στην παρουσία του Γκισγκίνη!

2 συνεδριάσεις (8η και 14η) έγιναν χάρη στην παρουσία των δύο μελών της αντιπολίτευσης Γκισγκίνη και Μινέτου!

1 συνεδρίαση (12η) έγινε χάρη στην παρουσία του Μινέτου!

2 συνεδριάσεις (2η και 7η) έγιναν χάρη στην παρουσία …δύο αναπληρωματικών του Μοσχονά και του Μινέτου!

Και αυτή η εικόνα της διάλυσης της παράταξης του Δημάρχου έρχεται την ίδια ώρα που ο αναπληρωματικός Λυκούδης συνεχίζει να είναι εξαφανισμένος και δεν έχει μία έστω παρουσία στην Οικονομική Επιτροπή (!) βοηθώντας την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και την αξιοπρέπεια της παράταξής του.

Επισήμανση: Και γιαυτή την περίπτωση των συστηματικών «κοπανατζήδων» από την Οικονομική Επιτροπή ο νόμος προβλέπει τις συνέπειες.

Σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφο 4 του νόμου του «Καλλικράτη» 3852/2010

«Αν ένα μέλος της επιτροπής απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις τουλάχιστον συνεχείς συνεδριάσεις, το δημοτικό συμβούλιο με πράξη του το αντικαθιστά».

ΟΛΕΣ οι απουσίες των μελών της Οικονομικής Επιτροπής είναι αδικαιολόγητες και συστηματικές.

Ιδιαίτερα οι απουσίες των στελεχών της αντιπολίτευσης Μιχαλάτου και Δημητράτου είναι και πολιτικά απαράδεκτες!

Και αφήσαμε «το καλύτερο» για το τέλος: Ο Μιχαλάτος, ο πρώτος «κοπανατζής» από την Οικονομική Επιτροπή, δεν είναι μόνο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι …και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής!

Ακριβώς! Ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είναι μονίμως απών από τις συνεδριάσεις της!

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (Ε.ΠΟΙ.ΖΩ.)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογής των μελών της ΕΠΟΙΖΩ στις 5/3/2017

Συμμετέχουν οι εξής:

Τακτικά μέλη: Από την πλειοψηφία Γάκης Μιχαήλ, Αποστολάτος Γεράσιμος, Μοσχονάς Αλέξανδρος, Βανδώρος Παναγής, Κεκάτος Ευάγγελος και από τη μειοψηφία Παρίσης Ηλίας, Αραβαντινός Διονύσιος και Σαμούρης Σπυρίδων.

Αναπληρωματικά μέλη: Από την πλειοψηφία Γαρμπή Σοφία, Κατσιβέλης Γεώργιος, Κοκκόσης Βασίλειος και από τη μειοψηφία Μινέτος Διονύσιος και Κουρούκλης Ιωάννης.

Το 2017 και με τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές τις 5/3/2017 η ΕΠΟΙΖΩ συνεδρίασε 17 φορές.

Εδώ η έκπληξη είναι ακόμα μεγαλύτερη από την Οικονομική Επιτροπή. Η πρώτη τριάδα των «κοπανατζήδων» αποτελείται από …τα τρία σημαίνοντα μέλη της αντιπολίτευσης!

Ο Σαμούρης με 13 απουσίες (στις 17 συνεδριάσεις), και οι Αραβαντινός (υπαρχηγός του Μιχαλάτου) και Παρίσης από 12 απουσίες!

Το 2018 η ΕΠΟΙΖΩ έχει συνεδριάσει 8 φορές. Από αυτές η μία (η 2η) δεν είχε απαρτία. Μόνο ο πρόεδρος Ηλίας Κουρκουμέλης και το μέλος Γεράσιμος Αποστολάτος παρευρέθηκαν.

Ο Σαμούρης συνεχίζει να μην συμμετέχει στις συνεδριάσεις, απέχοντας ΚΑΙ από τις οκτώ!

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μοσχονάς με 6 απουσίες, ίσως γιατί «οι φουρτούνες» του Λιμενικού Ταμείου που σκάνε η μία πίσω από την άλλη τελευταία δεν του επιτρέπουν να δραστηριοποιείται και αλλού. Ο Αραβαντινός συνεχίζει να απέχει έχοντας 5 απουσίες και 3 παρουσίες. Ο τρίτος της αντιπολίτευσης ο Ηλίας Παρίσης έχει 4 παρουσίες και 4 απουσίες.

Επισήμανση: Και γι’ αυτή την περίπτωση των συστηματικών «κοπανατζήδων» από την ΕΠΟΙΖΩ ο νόμος προβλέπει τις ίδιες συνέπειες με την Οικονομική Επιτροπή.

Σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφο 4 του νόμου του «Καλλικράτη» 3852/2010

«Αν ένα μέλος της επιτροπής απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις τουλάχιστον συνεχείς συνεδριάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο με πράξη του το αντικαθιστά».

Και στην ΕΠΟΙΖΩ ΟΛΕΣ οι απουσίες είναι αδικαιολόγητες και συστηματικές.

Ιδιαίτερα οι απουσίες των στελεχών της αντιπολίτευσης Σαμούρη, Αραβαντινού και Ηλ. Παρίση είναι ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ!

Και αφήσαμε «το καλύτερο» όπως με την Οικονομική Επιτροπή για το τέλος:

Ο Αραβαντινός από τους πρώτους απουσιάζοντες από τις συνεδριάσεις της ΕΠΟΙΖΩ είναι …ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ!

Εν τέλει:

Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ., κύριε Αλυσανδράτε γιατί δεν εφαρμόζετε το νόμο;

Δεν φοβάστε ότι ενέχει ο κίνδυνος να κατηγορηθείτε στα καλά καθούμενα για παράβαση καθήκοντος και …άντε μετά να αποδείξετε πως δεν «είστε ελέφαντας» που λέει η λαϊκή ρήση;

  • Γιατί δεν αναφέρετε τις συνεχείς αδικαιολόγητες απουσίες από το Δ.Σ. (και όχι προς Θεού τις δικαιολογημένες και σε λογικό μέτρο) των «κοπανατζήδων» συμβούλων στον αρμόδιο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπως επιβάλλει ο νόμος;
  • Γιατί δεν εισηγείστε στο Δ.Σ. την αντικατάσταση των «κοπανατζήδων» συμβούλων από τις δύο επιτροπές όπως ορίζει ο νόμος;

Το πρόβλημα κύριε πρόεδρε δεν είναι μόνο δικό τους, είναι και δικό σας ΠΛΕΟΝ…αν δεν το έχετε καταλάβει!

Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ. μετά από τόσες και τόσες «κοπάνες» οφείλετε να επέμβετε άμεσα…