Την περασμένη Τρίτη 5 Ιουνίου έγινε σε συμβολαιογραφείο της Σάμης η υπογραφή των συμβολαίων παραχώρησης με χρησιδάνειο πενήντα ετών, στο «Σύλλογο Φίλων Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Δημήτριος και Λουκία Τζανετάτου» από τον Δήμο Κεφαλονιάς της υπερσύγχρονης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων 1.200 τ.μ. στη θέση «Βουνάκια» Γριζάτων Σάμης.

Εκ μέρους του Δήμου υπέγραψε ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης και από το σύλλογο ο πρόεδρός του κ. Δημήτρης Τζανετάτος.

Εντύπωση δημιουργεί ότι η είδηση παρ’ ότι ιδιαίτερα σημαντική για τη Σάμη και την Κεφαλονιά δεν έγινε γνωστή από τον Δήμο (!) ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου, αλλά από τον Τάσο Καβαλλιεράτο στην ιστοσελίδα samikefa-lonias.wordpress.com.

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους της εκκωφαντικής σιωπής του Δήμου για ένα θέμα που θα έπρεπε άμεσα και υπεύθυνα να ενημερώσει τους Σαμικούς και τους Κεφαλονίτες όπου γης, αλλά σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά πολύ περισσότερο όταν τα γνωστά παπαγαλάκια του Μεγάρου ανέλαβαν …ανορθόδοξα τη δημοσιοποίηση της είδησης με τα σχετικά λιβανίσματα.

Η μόνη λογική εξήγηση που υπάρχει είναι ότι οι Μεγαρίτες και προσωπικά ο δήμαρχος Παρίσης αισθάνονται ενοχές που …7½ χρόνια έχουν αποτύχει παταγωδώς να λειτουργήσουν μια πρότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων για την οποία μάλιστα ο Δήμος …δεν έβαλε δεκάρα τσακιστή.

Ομως μόνο αισθήματα ενοχής και αυτογνωσίας δεν έχουν δώσει οι Μεγαρίτες για την ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ τους να δημιουργήσουν τα ελάχιστα και να λειτουργήσουν στοιχειωδώς αυτά που παρέλαβαν όπως η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Σάμης που την παρέλαβαν το 2011 «με το κλειδί στο χέρι».

Το Γηροκομείο Σάμης αποτελεί το δίχως άλλο ένα ακόμη φιάσκο για την Δημοτική Αρχή που βαραίνει προσωπικά το δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σάμης Διονύσιο Λυκούδη.

Ο Δήμαρχος μάλιστα έχοντας παντελή έλλειψη συναίσθησης της σοβαρότητας του θέματος, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ούτε λίγο ούτε πολύ απέδωσε την …επαναφορά της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων της Σάμης στους δωρητές (!) …στην Κυβέρνηση που «δεν του δίνει προσωπικό», όταν πριν ένα χρόνο δεν μονιμοποίησε 21 άτομα που είχαν τα προσόντα (απόφαση 383/ 10-7-2017 του αναπληρωτή δημάρχου Διονυσίου Λυκούδη) και όταν ο Δήμος Κεφαλονιάς είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που δεν έχει ζητήσει και δεν πήρε μόνιμους υπαλλήλους (μόνο ο Δήμος Κέρκυρας παίρνει …151 άτομα) από τους αλλεπάλληλους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (Σχετικά στον «Η» 3/11/2017).

Και το σημαντικότερο γεγονός που εκθέτει τον Δήμαρχο για τα όσα σήμερα ισχυρίζεται είναι ότι στην 205/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία …επιστρέφεται η λειτουργία της Μονάδας στην οικογένεια Τζανετάτου, ως αιτιολογία αναφέρεται ότι «Μέχρι και σήμερα (31/7/2017) δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης του Δημοτικού Ιδρύματος Δημήτριος και Λουκία Τζανετάτου-Δημοτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» που είχε αποφασίσει από το 2010 ο τέως Δήμος Σάμης!

Με λίγα λόγια για 7 χρόνια ο Δήμος Κεφαλονιάς και προσωπικά η Δημοτική Αρχή Παρίση και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σάμης Λυκούδης …ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης του Ιδρύματος!

Αυτή είναι η ομολογημένη αλήθεια και όλα τα υπόλοιπα περί έλλειψης προσωπικού είναι προφάσεις εν αμαρτίαις!

Πολύ δε περισσότερο ισχύει το τελευταίο όταν σε όλους είναι γνωστό, ότι η ηγεσία της Δημοτικής Αρχής προτιμάει να λειτουργεί ο Δήμος, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αμφιλεγόμενης νομιμότητας προσλήψεις μέσω «ημετέρων» εταιριών προκειμένου να διατηρεί «εκλογική πελατεία».

7½ χρόνια ο Δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος Παρίσης μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σάμης Λυκούδη δεν ασχολήθηκαν στο ελάχιστο με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Σάμης και ως εκ τούτου φέρνουν ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για το πρωτοφανές ΦΙΑΣΚΟ να επιστρέφεται μια δωρεά στο δωρητή για να λειτουργήσει λόγω ανικανότητας του ιδιοκτήτη.

Το δε επιχείρημα περί έλλειψης προσωπικού είναι το λιγότερο …ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ αν ληφθεί υπόψη ο κοινωνικός χαρακτήρας της δωρεάς και δείχνει έλλειψη ευθύνης!

Σε τελική ανάλυση γιατί δεν καλύπτουν οι κ. κ. Παρίσης και Λυκούδης τη λειτουργία της Μονάδας με τον ίδιο τρόπο που οκτώ χρόνια τώρα χρησιμοποιούν στη Δρογκαράτη και τη Μελισσάνη, στην Αγία Ευφημία, το Μύρτο και τον Πλατύ Γιαλό; ΓΙΑΤΙ ;

Η οικογένεια Τζανετάτου ΕΥΠΡΕΠΗΣ όπως πάντα και σε όλα της, δέχτηκε αδιαμαρτύρητα τη νέα εξέλιξη προκειμένου να μη καταρρεύσει και να αχρηστευθεί ένα μοναδικής τελειότητας υπερσύχρονο Ιδρυμα για τους Ηλικιωμένους.

Η δε Δημοτική Αρχή δεν είχε την ευαισθησία να βγάλει μια έστω ανακοίνωση να ευχαριστήσει τον δωρητή και να τιμήσει με ένα απλό μετάλλιο την οικογένεια Τζανετάτου σε μια λιτή εκδήλωση!

Αν ήταν για κανά έγκλειστο του Κορυδαλλού ή καμία ξεπεσμένη καλλιτέχνιδα ή ακόμα-ακόμα …«όποιον περνάει έξω από το Μέγαρο» (όπως είναι το γνωστό ανέκδοτο για τις φανφάρες της Δημοτικής Αρχής) …βροχή τα μετάλλια και οι τιμές!

Για την οικογένεια Τζανετάτου …ούτε ένα δημόσιο ευχαριστώ!

Το πρότυπο Γηροκομείο Σάμης
O δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης

Το ιστορικό της Μονάδας Ηλικιωμένων της Σάμης


Ας παρακολουθήσουμε όμως, την ιστορία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Σάμης όσο γίνεται πιο συνοπτικά:

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι αδελφοί Χαράλαμπος και Βαγγέλης Τζανετάτου από τα Καταποδάτα της Σάμης, παίρνουν την απόφαση να ανεγείρουν στη Σάμη, μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, αφιερωμένη στη μνήμη των γονιών τους Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου η οποία μετά την ολοκλήρωση του έργου θα παραχωρούνταν στον τότε Δήμο Σάμης.

Η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Αγριλίων Σάμης, δώρισε στον τότε Δήμο Σάμης αγροτεμάχιο 24.215 τ.μ. στη θέση «Βουνάκια» στην επαρχιακή οδό Σάμης – Πόρου, (τρία περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμης), με απαράβατο όρο το παραχωρηθέν οικόπεδο, να χρησιμεύσει αποκλειστικά και μόνο για κτίσιμο μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων. Για την αρτιότητα του οικοπέδου της δωρεάς της Μονής έγινε και δεύτερη δωρεά μικρότερης έκτασης από τους κληρονόμους Ευθυμίου Βαγγελάτου (Νταρά).

Αρχές του 2000 οι αδελφοί Τζανετάτου, ξεκινούν το έργο και σύντομα ολοκληρώνεται το κτίριο 1.200 τ.μ. με πρότυπες εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και παραχωρείται στον Δήμο Σάμης.

Αρχίζουν αμέσως οι συζητήσεις μεταξύ Δήμου και δωρητών για τον τρόπο λειτουργίας και στην εξεύρεση τρόπων για να μπορέσει το ίδρυμα να λειτουργήσει χωρίς οικονομική ζημία για τον Δήμο Σάμης και με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πρώην Δημάρχους Αρτελάρη και Βαλέτα να είναι σε συνεχείς επαφές με την οικογένεια Τζανετάτου.

Η τελική συμφωνία ήταν να δημιουργηθεί ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του Δήμου με την μορφή του Δημοτικού Ιδρύματος, βάση της 123/2010 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σάμης και με την επωνυμία «Ιδρυμα Δημήτριος και Λουκία Τζανετάτου-Δημοτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Σε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη φάση αναλαμβάνει ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς διαδεχόμενος τον Δήμο Σάμη το 2011.

Η Δημοτική Αρχή από το 2011 μέχρι τις 26/5/2017 δεν ασχολήθηκε στο ελάχιστο με το θέμα, με αποτέλεσμα η σύσταση του Δημοτικού Ιδρύματος να μην ολοκληρωθεί ποτέ με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος!

Αξίζει να αναφέρουμε το εξής ενδεικτικό γεγονός του «ενδιαφέροντος» της Δημοτικής Αρχής για το Γηροκομείο Σάμης.

Την εποχή των σεισμών του 2014 σε μία από τις πολλές επισκέψεις στελεχών της τότε Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τέθηκε στον τότε υφυπουργό Βασίλειο Κεγκέρογλου Πρόνοιας το θέμα λειτουργίας του κτιρίου του Γηροκομείου Σάμης.

Οπως μάλιστα προκύπτει από επιστολή του Υφυπουργού προς τον τότε αντιπεριφερειάρχη Σωτήριο Κουρή και τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση με ημερομηνία 19/2/2014 ¨ο αντιπεριφερειάρχης με έγγραφό του ζητά από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας να προχωρήσει σε ενέργειες «προκειμένου να αξιοποιηθούν το συντομότερο οι υποδομές του κτιρίου».

Ο υφυπουργός μάλιστα «αποκαλύπτει» στην εν λόγω επιστολή του ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι (στις 17/2/2014) παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης (Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) του αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου η άποψη που έκφρασε (ως αρμόδιος για την Πρόνοια Υπουργός) «ήταν οι τοπικές αρχές και πρωτίστως ο Δήμος πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί το εν λόγω κτίριο».

Και συνεχίζοντας ο υφυπουργός αναφέρει: «Σε περίπτωση που ο Δήμος δεν κρίνει, για τους δικούς του λόγους σκόπιμη την αξιοποίηση του κτηρίου, μπορούμε να εξετάσουμε εναλλακτικά την ενδεχόμενη παραχώρηση του κτηρίου από τους ιδιοκτήτες της γης με τη συγκατάθεση φυσικά του δωρητή, στο Κέντρο Πρόνοιας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου να λειτουργήσει ως Παράρτημα Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων»!

Δεν γνωρίζουμε αν απάντησε ο Δήμος αλλά τα γεγονότα μαρτυρούν ότι …ούτε το κτίριο αξιοποιήθηκε από το Δήμο αλλά ούτε και εξετάστηκε η εναλλακτική πρόταση του υφυπουργού!

Το συμπέρασμα από αυτή τη μεγάλη σημερινή αποκάλυψη: Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η Δημοτική Αρχή ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ποτέ για την αξιοποίηση του κτιρίου της δωρεάς Τζανετάτου!

Οι μόνοι που ασχολούνταν με το θέμα ήταν τα μέλη της οικογένειας Τζανετάτου, με την έκφραση της αγωνίας τους για την τύχη της δωρεάς σε κάθε ευκαιρία και ίσως και με επιστολές που ποτέ δεν απαντήθηκαν από το Δήμο (αν και δεν το έχουμε διευκρινίσει αυτό).

Χαρακτηριστικότερη όλων περίπτωση η δήλωση του Χαράλαμπου Τζανετάτου στις 8/10/ 2014 στον Τάσο Καβαλλιεράτο:

«Το θέμα είναι οι αρμόδιοι, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσουν τον οίκο ευγηρίας. Εμείς δεν τον φτιάξαμε για να ρημάζει μέσα στον χρόνο. Τον φτιάξαμε σαν φόρο τιμής στους γονείς μας και σ’ όλους τους ηλικιωμένους της Σάμης! Δεν καταλαβαίνω …γιατί αυτή η αδιαφορία; γιατί αυτή η εγκατάλειψη; μήπως δεν το θέλουν; αν ναι, ας βγουν να το πουν ανοικτά στους κατοίκους της Σάμης!

Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να λειτουργήσει αλλά θα είμαστε εδώ και θα στηρίζουμε το ίδρυμα και κατά τη λειτουργία του! «Φως» περιμένουμε να δούμε από τους αρμόδιους, χωρίς «φως» δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!»

Και το «Φως» ήλθε όχι από τους «αρμόδιους» αλλά από …την ίδια την οικογένεια Τζανετάτου με την από 26/5/2017 (αρ. πρωτ. Δήμου 16101/2017) αίτηση του «Συλλόγου Φίλων Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Δημήτριος και Λουκία Τζανετάτου», το οποίο ζήτησε από τον Δήμο Κεφαλλονιάς, «τη δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου του Γηροκομείου Σάμης για διάστημα 50 ετών και με σκοπό τη λειτουργία σε αυτό Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Ηταν τέτοιο το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα ώστε στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 14/7/2017 που ήλθε για συζήτηση το θέμα μετά από …δύο μήνες από την παραλαβή της αίτησης Τζανετάτου, έτσι που το θέμα …αναβλήθηκε γιατί (η Δημοτική Αρχή) «δεν έχει νομικά ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα μπορούσε να λειτουργήσει το Γηροκομείο Σάμης»!

Τελικά το θέμα συζητήθηκε στις 31/7/2017 και αποφασίστηκε με την 205/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: Ψ5Λ0ΩΕ5-Ν89) η παραχώρηση του Γηροκομείου Σάμης στο «Σύλλογο Φίλων Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Δημήτριος και Λουκία Τζανετάτου», για να το λειτουργήσει για 50 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης!

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι «το 50% των φιλοξενουμένων της Μονάδας θα προέρχεται από την περιοχή της επαρχίας Σάμης και του Δήμου Κεφαλονιάς σε κάθε περίπτωση, ενώ το 10% των φιλοξενουμένων θα αφορά άπορους οι οποίοι θα φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν».

Και πάλι χρειάστηκαν …10 ολόκληροι μήνες για να φτιαχτούν τα συμβόλαια και να πέσουν οι υπογραφές!