Το Σωματείο Ιδιοκτητών TAXI Αργοστολίου «Αγιος Γεράσιμος»  απειλεί με κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δικαιώματα του κλάδου και απέστειλε στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη την ακόλουθη επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ευδιάκριτο ότι η αιτιολογική έκθεση τεκμηρίωσης πάσχει. Αυτό διαφαίνεται στο κατεπείγον και στην προχειρότητα που συντάχθηκε αφού α) δεν καταγράφονται από καμία αρχή τα πληθυσμιακά κριτήρια καθώς και οι διανυκτερεύσεις τουριστών σε κάθε νησί, β) θεωρώ ότι είναι αυτονόητο για το ΥΜΕ, ως θεματοφύλακας των δημόσιων συγκοινωνιών, να γνωρίζει πριν αποφασίζει τον αριθμό των μέσω μαζικής μεταφοράς που έχουν έδρα, κατά συνέπεια και χωροθετημένη δραστηριότητα, άρα και βιωσιμότητα, των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, των Ε.Δ.Χ. ταξί αυτοκινήτων, των ανοιχτών τουριστικών λεωφορείων καθώς επίσης και των τουριστικών τρένων (που κινούνται πλέον στους δρόμους).

Ηλίου φαεινότερο βέβαια είναι, ότι γνωρίζετε και την πληθώρα  των Ε.Ι.Χ. ενοικιαζομένων αυτοκινήτων σε κάθε νησί, με απαρχαιωμένα οδικά δίκτυα.

Για αυτό λοιπόν πριν θέσετε θέμα εξυπηρέτησης των τουριστών και των πολιτών της κάθε νήσου, και αποφασίζετε ότι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι μείζον θέμα εκ των υστέρων, θα έπρεπε να έχετε τεκμηρίωση τα ως άνω εκ των προτέρων, επί της ουσίας δεν μπορείτε να καταστρατηγείτε και καταποντίζετε την ομαλή λειτουργία του μεταφορικού έργου και αφανίζετε γενικά την δημόσια μεταφορά αβίαστα.

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι από το Σύνταγμα απορρέει, ότι η διοίκηση πρέπει να μεριμνά ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, που οι μόνιμοι κάτοικοι φυλούν Θερμοπύλες. Είναι μείζον πολιτικό θέμα, αντί να ασκούνται πολιτικές βελτίωσης των συνθηκών ζωής των νησιωτών όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μικροπολιτικές και συνδικαλιστικές κυβιστήσεις στην χώρα μας να τις περιχαρακώνουν.

Είμαστε αναγκασμένοι εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματα μας και αν δεν υπάρξουν διορθώσεις του Νομοσχεδίου, να προβούμε σε κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε την ζωή μας.

Ο Πρόεδρος

Σωκράτης

Κολαϊτης

Εξ’ άλλου, το Σωμτείο Ιδιοκτητών Ταξί Αργοστολίου «Αγιος Γεράσιμος» απέστειλε το ακόλουθο ψήφισμα προς τον υπουργό Μεταφορών:

Συνάδελφοι,

Λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική εξέλιξη της απελευθέρωσης του μεταφορικού έργου όπως καταγράφεται με την τροποποίηση στο άρθρο 2Ι9Ατου 4512/2018 (Α5), «Ειδικά για τα νησιά της χώρας, πλην των νησιών Κρήτης και Εύβοιας, η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης με οδηγό μέσω παρακρατήσεως ορίζεται σε μισή ώρα για την περίοδο από το μήνα Μάιο έως και το μήνα Αύγουστο».

Η αιφνίδια αυτή αλλαγή εξάλειψης της χρονομίσθωοης από 3 ώρες σε μισή, σε συνδυασμό με την απροθυμία του Υπουργείου Μεταφορών να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, που απορρέουν από τον 4530/2018 στο άρθρο 20 για την διαδικασία και τον έλεγχο των συμβάσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι καταλύτης για την βιωσιμότητα και την ύπαρξη μας.

Η κωλυσιεργία στην έκδοση της ΚΥΑ που θα όριζε την κατώτερη τιμή εκκίνησης στην χρονομίσθωση, σήμερα λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανεξέλεγκτη δράση στις επιβατικές μεταφορές, αφού ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείτε μεταξύ Ε.Ι.Χ. και Ε.Δ.Χ. είναι δια ροπάλου αφανισμός ενός ολόκληρου κλάδου και όχι μόνο.

Η τεκμηρίωση των διαφορών αυτών είναι οφθαλμοφανής και Πέραν πάσης αμφιβολίας.

  1. Οχήματα Ε.Ι.Χ. από 5-9 θέσεις.
  2. Διακριτικά γνωρίσματα μηδενικά.
  3. Συμβάσεις έργου δεν υπάρχουν, και εάν υπάρχουν είναι ελλιπής στοιχειοθετημένες για να αποφεύγεται έντεχνα ο καθορισμός της αφετηρίας, η τιμή, η χρονική διάρκεια της μίσθωσης καθώς επίσης και το ωράριο εργασίας του οδηγού.
  4. Είναι πρόδηλη η φοροδιαφυγή, η τέλεση πράξεων απλής αστικής μεταφοράς με κόμιστρο, η οποία επεκτείνεται και σε παντός είδους μεταφορές, όπως εμπορευμάτων, τροφίμων, υγρών καυσίμων ακόμα και οικοδομικών υλικών.

Και τέλος, η προσέλκυση αλλοδαπών μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων και πλατφορμών, διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο που η προσέγγιση προμίσθωσης γίνεται αυθαίρετα αφού αφενός χρησιμοποιείται ο τιμοκατάλογος του Ε.Δ.Χ. Ταξί (δηλαδή αστική μεταφορά) και αφετέρου διαψημίζεται με τον διεθνή όρο ΤΑΞΙ.

ΚΟΙΝ: 1) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

2) Δήμο Κεφαλονιάς

3) Αφροδίτη Θεοπεφτάτου Βουλευτή Κεφαλονιάς

4) Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι Ταξιτζήδες
Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης