Για 450 ευρώ το μήνα ξεπουλήθηκαν «τα ιερά και τα όσια» του Αργοστολιού, αφού η Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη «να νοικοκυρέψει την εκκλησία και το κοιμητήριο του Δραπάνου» και να εκπέμψει «σεβασμό προς τους κατοίκους μας» όπως ομολογεί δια του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου Λούκα Νιφοράτου, οπότε και έδωσε το κυλικείο σε ιδιώτη έναντι ευτελέστατου μάλιστα ποσού!

Με έκπληξη ειλικρινά διαβάσαμε αυτή την ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ και δημόσια ομολογία της ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής με αφορμή το κυλικείο του Δραπάνου.

Ξεπουλήθηκαν, «τα ιερά και τα όσια» των Αργοστολιωτών με πρόσχημα ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή την επιχείρηση αφού δεν έχει προσωπικό, η Υπηρεσία». Και λέμε πρόσχημα γιατί αφενός ο Δήμος όταν είχε την ευκαιρία να μονιμοποιήσει προσωπικό ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ, ούτε και ζήτησε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό όταν προκηρύχτηκαν 8.166 προσλήψεις (3Κ/2018 προκήρυξη) και αφετέρου ΠΟΤΕ δεν έχει ζητήσει πρόσληψη εποχιακού έστω προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Οι ανάγκες του Δήμου όπως είναι γνωστό καλύπτονται είτε με …«εθελοντική» εργασία (Δράπανος, Σπήλαια), είτε με προσλήψεις μέσω «αμαρτωλών» και …«θυγατρικών» εταιρειών της Δημοτικής Αρχής (σχετικές οι καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Ν. Γκισγκίνη «Η» 17 Μαΐου).

Όπως γράφτηκε εύστοχα από τον Ιβάν στο 3ο Μάτι (18/5/2018) στον «Η» όταν είχε δημοσιοποιηθεί η ενοικίαση του Δράπανου με αφορμή τις σχετικές αποφάσεις στη Δημοτική Κοινότητα (27/2/2018) και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο (14/5/2018) …«Θα τρίζουνε τα κόκαλα των νεκρώνε μας» !

Μπράβο τους! Και το μπράβο και στον κ. Μιχαλάτο που προαλείφεται και πάλι για δήμαρχος και που υπερψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής έτσι που για άλλη μία φορά βάλθηκε να επιβεβαιώσει τις φήμες για κοινή πορεία Μιχαλάτου – Παρίση, Λυκούδη δίνοντας «χείρα βοηθείας» και μάλιστα …υπερακόντισε όταν λήφθηκε η σχετική απόφαση (απόφαση 160/2018 του ΔΣ με ΑΔΑ: 7Μ5ΓΩΕ5-ΓΤ0) για να δοθεί για 5 χρόνια το κυλικείο σε ιδιώτη και όχι για 3 που πρότεινε η Δημοτική Αρχή και φυσικά ψηφίστηκε!

Και για να μην νομίσετε ότι ήταν προσωπική θέση του κ. Μιχαλάτου, Αραβαντινός και Μινέτος της παράταξης του Μιχαλάτου φυσικά και υπερψήφισαν την πρόταση του επικεφαλή τους!

Ενώ την 1/8/2018 στην Οικονομική Επιτροπή που φυσικά απουσίαζε ο κ. Μιχαλάτος ως συνήθως (αλήθεια πως θα πείσει για την αντιπολιτευτική του παρουσία όταν ως αντιπρόεδρος της κορυφαίας Επιτροπής του Δήμου μονίμως απουσιάζει;) ο αντικαταστάτης του Διονύσης Μινέτος ψήφισε παρών στην «Εγκριση Πρακτικού Επιτροπής Διαγωνισμού εκμίσθωσης τμήματος Δημοτικού Ακινήτου (κυλικείου) Δημοτικού Νεκροταφείου Δραπάνου» (απόφαση 239/2018 με ΑΔΑ: 6Ι1ΦΩΕ5-Ν0Α).

Θα επισημάνουμε ακόμη τα εξής σε σχέση με την πρωτοφανή απόφαση της ενοικίασης του κυλικείου του Δραπάνου έναντι του ευτελέστατου ποσού των 450 ευρώ:

1ον. Η αρχική απόφαση ξεπουλήματος του Δραπάνου ήταν η τελική αφορμή για να ανεξαρτητοποιηθεί ο τοπικός σύμβουλος του Παρίση Κώστας Διακάτος.

2ον. Στη συζήτηση για το ξεπούλημα του Δραπάνου στο ΔΣ στις 14 Μαΐου αίσθηση είχε προκαλέσει η  ΠΑΡΑΔΟΧΗ, με αφοπλιστική ειλικρίνεια μάλιστα, της αντιδημάρχου οικονομικών Σοφίας Γαρμπή που εισηγήθηκε το θέμα (είχε προηγηθεί η 2/27-2-2018 απόφαση της τοπικής Κοινότητας) «ότι η μέχρι πρότινος λειτουργία του Κυλικείου από την Τοπική Κοινότητα Αργοστολίου με εθελοντή δεν ήταν ορθή και με τάξη διαδικασία, ήταν μία μπλεγμένη διαδικασία, που πότε λειτουργούσε, πότε όχι, υπήρχε μία ακαθόριστη κατάσταση με τα «φακελάκια» στο παγκάρι και έτσι βγήκε η απόφαση της δημοπράτησης».

Για να συμπληρώσει η κ. Γαρμπή είπε ότι τώρα με την μίσθωση του Κυλικείου, «θα μπει μία τάξη στη λειτουργία του»!

Αν αυτά δεν ήταν θεαματικό άδειασμα της 8χρονης λειτουργίας του Δραπάνου από το Νιφοράτο και …τον «εθελοντή» (!) Αλούπη τότε τι είναι…

3ον. Είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/12/2017 άλλη μία αποκάλυψη της αντιδημάρχου οικονομικών Σοφίας Γαρμπή σχετικά με το κυλικείο του Δραπάνου ότι «ο δήμος δεν έχει έσοδα από το συγκεκριμένο κυλικείο», όταν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αργοστολίου Λούκας Νιφοράτος παρεμβαίνοντας στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε την …διαφορετική άποψη «ότι όποιος θέλει βάζει χρήματα στο παγκάρι της εκκλησίας του Δραπάνου» !

Αυτή ήταν εν ολίγοις για οκτώ ολόκληρα χρόνια η προσφορά της άξιας και ικανής δημοτικής αρχής στη λειτουργία του κοιμητηρίου του Δραπάνου !

Να μπαίνουν χρήματα στο παγκάρι της εκκλησιάς καθομολογία του αρμόδιου προέδρου της τοπικής κοινότητας και η αρμόδια αντιδήμαρχος οικονομικών …να δείχνει πως δεν  γνωρίζει τίποτα !

4ον. Και προς επιβεβαίωση του προηγούμενου ιδού: Ο πρόεδρος  της τοπικής κοινότητας Αργοστολίου και υπεύθυνος για τη λειτουργία του κοιμητηρίου του Δραπάνου, Λούκας Νιφοράτος στην παροιμιώδη εμφάνισή του στο ΔΣ στις 20/12/2017 που έχει μείνει στην ιστορία ως «θεατράλε Λούκα» είχε υποστηρίξει ότι «Ως προς την πληρωμή, όταν ρωτούσαν οι πιστοί, οι υπεύθυνοι τους απαντούσαν αν θέλουν να αφήσουν κάτι ως τάμα στην Παναγία και άφηναν στο παγκάρι με το όνομά τους σε περίπτωση που γίνει έλεγχος. Η Επιτροπή που ανοίγει το παγκάρι τα παραδίδει όλα στον Δήμο Κεφαλλονιάς»!

Κατά τα άλλα, έσοδα ο Δήμος …δεν είχε σύμφωνα με την αρμόδια για τα οικονομικά αντιδήμαρχο!

Εκτός και άλλο είναι το ταμείο του Δραπάνου και άλλο …του Δήμου!

5ον. Επιβάλλεται έστω και ΤΩΡΑ η αντιδήμαρχος Οικονομικών να δώσει στη δημοσιότητα τα έσοδα ανά έτος από το 2011 μέχρι σήμερα από το παγκάρι του Δράπανου όπου ισχυρίζεται ο κ. Νιφοράτος ότι κατατίθενται «κάτι ως τάμα στην Παναγία» και παραδίδονται στο Δήμο από την επιτροπή.

6ον. Τελικά από τα παραπάνω ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ο τοπικός σύμβουλος Κώστας Διακάτος, ο οποίος στις 22/4/2018 αποχώρησε επεισοδιακά από την παράταξη του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση δηλώνοντας μεταξύ των άλλων στην παραίτηση του προς τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λ. Νιφοράτο πως «τάσσομαι ΥΠΕΡ της νομιμότητας και όχι υπέρ της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ και όποιων ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!»

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του Διακάτου ήταν η διαχείριση του κυλικείου του Δραπάνου από τον Νιφοράτο και την παρέα του με τις πλάτες της δημοτικής ηγεσίας!

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ Γαρμπή περί «άτακτης διαδικασίας» στο κυλικείο του Δραπάνου πάντως …δικαιώνει απόλυτα τους ισχυρισμούς και την παραίτηση Διακάτου!

Και αφήσαμε γα το τέλος …μια μεταμόρφωση.

Όπως προκύπτει από τους δημοσιευμένους μηνιαίους πίνακες εσόδων του Δήμου στον προϋπολογισμό του Δήμου μέχρι και το 2016 υπήρχε ο κωδικός 0.417.00 για τα έσοδα από το «Κυλικείο Δημοτ. Νεκροταφείου» που είχαν φτάσει στα 1.652,70 ευρώ το 2014. Πέρυσι 2017 και εφέτος 2018 ο κωδικός …μεταμορφώνεται σε «Λοιπά έσοδα νεκροταφείων και ιερών ναών» (που σημαίνει απ’όλα τα δημοτικά νεκροταφεία της Κεφαλονιάς και τους δημοτικούς ναούς) με 393,50 ευρώ έσοδα για το 2017 και μέχρι τον Αύγουστο φέτος …661,43 ευρώ!

Το κυλικείο του Νεκροταφείου Αργοστολίου νοικιάστηκε για 450 Ευρώ το μήνα…
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λούκας Νιφορατος